Aansluiten onderbouw keuken verlichting

JanJ85

  • #1
Beste klussers,



Graag wil ik, nu het wat donkerder wordt mijn onderbouw keukenverlichting aansluiten. Op de afbeelding is te zien dat er een stekker aan de lampen zit. Ook heb ik twee stroomdraden (bruin en blauw).

Nu vraag ik mij af wat wijsheid is. De stekker afknippen en d.m.v. lasklemmen aan elkaar koppelen of hebben jullie nog andere suggesties? Hoor het graag.

Met vriendelijke groet,
Jan
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
De draden op een stopcontact afmonteren. Draden horen trouwens wel in buis of goot oid te zitten.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Mijn advies zou ook zijn om gewoon een stopcontact te gaan monteren. Je slaat dan 2 vliegen in 1 klap nl. je draden zijn netjes weggewerkt en kunt de stekker simpel in het stopcontact steken.
Alternatief is een lasdoos plaatsen, daar je kabel invoeren, stekker op lengte afknippen en met klemlassen (dus geen steeklassen of kroonsteentje) de draden aan elkaar verbinden.

suc6

Gerrit
 

JanJ85

  • #4
Bedankt voor de snelle reacties. Hier kan ik wat mee!

Nu de specialisten meelezen :D
Ik heb net trouwens even de lampen aangesloten met een verlangsnoer (had ze nog nooit aangehad). Nu blijkt dat als er stroom op de lampen komt er structureel 1 van de 2 lampen brand. Als ik het schakelaartje op de lamp omzet (aan), dan gaat de tweede ook aan.

Heb ik een foutje gemaakt?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Meestal zit er per armatuur een schakelaartje, staat de ander al niet aan?

suc6

Gerrit
 

JanJ85

  • #6
Dat zou wel mooi zijn geweest. Helaas zit er maar op 1 lampje een schakelaar.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
En wat zit er precies tussen die 2 lampjes en die ene stekker? Oftewel, hoe heb je het aangesloten?

Voor het aansluiten zou ik ook een contactdoos plaatsen. Let wel op dat je geen aarde (groen/gele draad) hebt en dat je dus ook geen geaarde contactdoos mag plaatsen! In nieuwe installaties mag je echter ook geen ongeaarde contactdozen meer plaatsen dus dat wordt misschien lastig. Hoe oud is de woning, heb je meer contactdozen zonder randaarde zitten?

Wellicht is een lasdoosje toch makkelijker. Let wel op dat VD draad zoals al aangegeven in een buis of een geschikt gootje moet zitten. Dus ook achter het keukenkastje. De situatie zoals op de foto klopt dus eigenlijk al niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu