Keuken onderbouw spot vervangen/aansluiten

Violet

  • #1
Hallo, Ik heb een set van 4 onderbouw spotjes, eentje met schakelaar. De schakelaar is stuk. Ik kon alleen één bepaalde merk online vinden om de spot met de schakelaar te vervangen. Nu blijkt de kabels helemaal anders te zijn dan wat ik heb. Is het mogelijk om het op de bestaande 'set up' aan te sluiten? Zoals op de foto's te zien is, heeft de ouwe spot 2 kabels vanuit de schakelaar en twee vanuit het spotje. De nieuwe spot heeft alleen één kabel vanuit schakelaar en spotje. Is er een oplossing, of moet ik een hele nieuwe set spotjes kopen? Alvast bedankt!

Nieuw.jpg Oud.jpg Boven.jpg Transf.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Op de oude spot gaat de rechter kabel naar het verdeelblok op de volgende foto? En waar komt dan die kabel links vandaan die naar de schakelaar van de spot gaat?
 

Violet

  • #3
Ja, de rechter kabel gaat naar het verdeelblok waar staat 'kabels van spotjes'. De linker kabel gaat naar waar staat 'schakelaar kabel' bij het verdeelblok.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Ah zo en die ene schakelaar bedient alle spots samen?

Handigste zou zijn om het kabeltje dat op de nieuwe spot van de schakelaar naar de lamp gaat door te knippen. Dan heb je weer dezelfde vier draden als je eerst had.

Ik denk dat de stekkers niet meer bruikbaar zijn op de nieuwe spot. Ik zou daarom de bedrading verbinden met lasklemmen voor soepele draad (lasklemmen met hendeltjes) en deze in een mini lasdoosje plaatsen.
 

Violet

  • #5
Bedankt!!
Ja, de ene schakelaar bedient alle spots.

Ik krijg sowieso niet de kabels uit de ouwe stekkers getrokken en moet het dus afknippen om het eventueel met het nieuw spotje te verbinden.

Een wat complexe klus voor mij (en alle winkels zijn gesloten), maar ik ga het proberen ;-)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Ik denk dat de complexiteit meevalt. Onderstaand een voorbeeld van de klemmen en lasdoos. Koop niet te grote klemmen want dan past het niet in een mini lasdoos.

spelsberg_lasdoos_mini_25-l.jpg

wago-multi-klem-2-polig.jpg
 

Violet

  • #7
Nogmaals bedankt voor uw hulp!
Het is gelukt! YAY!

Het spotje is iets kleiner dan mijn set, maar het valt niet erg op.

Ik had nog ouwe schroef klemmen en heb die maar gebruikt. De kabels van het nieuw spotje is erg kort en de klemmen zitten binnen in het spotje. Er is sowieso niet ruimte achter de keukenkast voor een lasdoos, maar bedankt voor de tip!

20210205_160202.jpg 20210205_160310.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Mooi dat het gelukt is!

Een lasklem zou wel beter zijn dan een kroonsteen. Dat zou je op een later moment nog kunnen aanpassen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu