Aansluiten lamp: blauwe draad ontbreekt

Math1985

  • #1
Bij het aansluiten van lampen in mijn nieuwe (huur)huis stuit ik op het volgende probleem.

Uit mijn beide plafonddozen komen een zwarte en een groen/gele draad. Een blauwe draad ontbreekt. De groen/gele draad is spanningsloos, de zwarte draad staat al dan niet onder spanning afhankelijk van de stand van de schakelaar. De twee draden zitten samen in een kroonsteentje, dus het lijkt erop alsof de vorige bewoner deze twee draden heeft gebruikt om zijn lamp op aan te sluiten. Opmerkelijk is dat het bij beide lichtpunten zo gedaan is.

Ik woon overigens in Luxemburg.
Voor zo ver ik weet is er in het gebouw geen aardlekschakelaar.

Wat kan ik nu het beste doen?

Nog twee concrete vragen:
- Is er een manier om te achterhalen of geel/groen inderdaad aarde is, of dat de verkeerde kleur draad gebruikt is en de geel/groene draad eigenlijk een nuldraad is? Hoe kun je meten of een draad aarde of nul is?
- Wat gebeurt er precies als je een lamp aansluit tussen de fasedraad en aarddraad (aangenomen dat er inderdaad geen aardlekschakelaar is)?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Als u de doos opent, ziet u dan wel een blauwe draad? Het zou nl kunnen dat alleen het laatste stukje draad vanuit de lasdop de verkeerde kleur heeft.
 

Math1985

  • #3
Door de doos loopt een blauwe draad. De blauwe draad is niet met de schakelaar verbonden, hij loopt alleen dwars door de doos heen. Ik kan niet zien of de blauwe draad naar een wandcontactdoos of naar het aansluitpunt voor de lamp toe loopt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
De blauwe draad hoeft ook niet geschakeld te zijn, maar deze loopt dus door de doos van de schakelaar als ik het goed begrijp. Welke kleuren draad zitten er in de plafond doos?
 

Math1985

  • #5
De blauwe draad loopt inderdaad door de doos van de schakelaar. Mijn schakelaar in de muur is als volgt bedraad:

afbeelding ontbreekt helaas

De schakelaar bestaat uit twee knoppen (in de afbeelding gescheiden door een donkergrijze lijn). In de schakelaar zijn er vier aansluitpunten onder en vier boven (in de schets genummerd). De linker knop schakelt het licht boven het aanrecht, de rechterknop schakelt de fasedraad in de plafondaansluiting.

Recht onder de schakelaar zit een wandcontactdoos, ik vermoed dat de drie draden die de schakeldoos aan de onderkant verlaten naar de wandcontactdoos lopen.

Uit de plafondaansluiting komen een zwarte en groen/gele draad, geen blauwe.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Dat hier de verkeerde draadkleuren gebruikt zijn lijkt me duidelijk. Stel de verhuurder hiervan op de hoogte en laat deze eea herstellen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu