Lamp aansluiten - 3 bruine en drie blauwe draden

Hans8881

  • #1
Beste,

Ik kom er niet uit met mijn lamp. Deze heeft 3 bruine en 3 blauwe draden. In het midden een groen/gele draad.
Waar de kabels op aangesloten moeten worden is me een raadsel. Aan het plafond is me onduidelijk waar de kleuren op moeten.

Bedankt alvast!

IMG_2361.jpg IMG_2362.jpg IMG_2363.jpg IMG_2364.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Bij de lamp moeten de drie blauwe draden samen en ook de drie bruine draden moeten samen.

In het plafond zie je een kroonsteen in het deksel geklemd zitten. Daar sluit je de lamp op aan samen met de losse geelgroene draad.

Bruin van de lamp komt op zwart uit het plafond. Blauw op blauw en geel groen op geel groen.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #3
Sluit ik me volkomen bij aan.
Alleen vind ik het jammer dat de drie aparte draden fabriek af niet netjes met adereindhulzen in de kroonsteen van de lamp zelf zijn afgewerkt.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Het is raar dat de fabrikant van de lamp die draden niet doorverbonden heeft. Je moet niet proberen om de draden met z'n drieën on een kroonsteentje te stoppen. Dat is vragen om ellende. Het best kun je lasklemmen voor soepele draad gebruiken, zoals deze:

1598251343926.png
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Jules1962

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Dat is inderdaad nog goed om te vermelden Tom345. De draden uit het plafond kunnen dan ook in deze lasklemmen worden gestoken, dus ook daar geen kroonsteen meer nodig.

Als ik zo naar de uiteinden van de draden kijk dan lijkt mij dat deze al eens aangesloten hebben gezeten. Mijn ervaring is ook dat dergelijke lampen vanuit de fabrikant wel afgemonteerd worden geleverd. Dan worden alsnog de draden onder een kroonsteen gepropt.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #6
Idee van Tom345 is zeker niet verkeerd, inderdaad veel betrouwbaarder dan 3 losse draden goed in een kroonsteen proberen te krijgen, ik zat er ook al mee in mijn achterhoofd (meerdere draden fatsoenlijk in een kroonsteen proberen te proppen).

Je kan met 2 van die lasklemmen al uit de voeten (een voor de bruine draden en een voor de blauwe draden).
Hefboompje omhoog, draad er in en hefboompje weer dicht, en de draad zit er goed vast in, wel 1 draad per positie gebruiken en geen blank koper uit laten steken.

Aansluiten zoals Vonkentrekker in #5 aangeeft.

De aardedraad kun je gewoon met het kroonsteentje op de aardedraad uit de centraaldoos aansluiten, met een lasklem voor soepel draad. zoals voorbeeld van Tom345 is ook goed.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu