Aansluiten keramisch fornuis

Aar4

  • #1
Hallo,
Ik zit met het volgende. Sinds kort heb ik een keramisch fornuis en het lukt me niet om dat goed te laten werken: slechts 2 van de 4 kookzones doen het. Ik heb erg weinig ervaring met electriciteit dus ben een beetje huiverig om zomaar wat draadjes te verwisselen.
In de meterkast zit een aparte kookgroep met twee 16-amperestoppen. Het fornuis heeft de volgende draden: wit, 2 x bruin, 2 keer blauw, 1 donkergrijze en 1 groene. De draad die aan het fornuis vastmoet heeft: 1 x blauw, 1 x bruin, 2 x zwart en 1 x groengeel.
Wie helpt me verder???
 

Black Knight

  • #2
Nergens een montageplaatje te vinden op de plaat/afdekkap?

Waarschijnlijk zit er ergens een draad of draadbrug verkeerd.
Zitten de draden van de kookplaat zelf niet vast op een montageblok/kroonsteen?
 

Toon

  • #3
Er valt zo geen antwoord op te geven. Een perilex wcd heeft geen vaste aansluitvolgorde, dus dat is het eerste probleem. Verder graag een merk en type van de kookplaat, of nog beter kun je een afbeelding plaatsen van de aansluitmogelijkheden die in de gebruikaanwijzing staan.

Als je weinig ervaring met dit soort zaken hebt kun je het misschien beter overlaten aan een ervaren persoon. Verkeerd aansluiten kan een defecte kookplaat tot gevolg hebben.
 

Aar4

  • #4
 

Black Knight

  • #5
Ok, dit is de aansluting zelf, gelieve nu nog eens een foto te maken van de sticker die je linksonder ziet. Daarop staan de aansluitingen.
 

Aar4

  • #6
 

Aar4

  • #7
Ook gedaan
 

Black Knight

  • #8
Vreemd, er staat geen schets tussen hoe het met een kookgroep gedaan zou moeten worden. Maar ik zou het als volgt oplossen : je moet het mono 230 V volgen

eerst moet je zeker weten welke van uw draden fasedraden zijn (meten is weten). Dan 1 fasedraad op contact 1en2 van linksaf koppelen, de tweede fasedraad op het derde contact, en elke nul apart op 4e en 5e contact. De aarde laten zitten, die zit juist.

Dus als je zeker bent dat in uw geval de 2 zwarte draden nuldraden zijn, dan moet je gewoon van klem 2 naar klem 3 doorlussen.

Nog iets anders : hoeveel vermogen heeft uw kookplaat?
 

Aar4

  • #9
8460 watt
 

Black Knight

  • #10
Dat gaan je 2 zekeringen van 16A niet trekken... Weliswaar op vol vermogen, maar officieel mag het niet denk ik. 16A *2 *230V = 7360W, en je plaat gaat daar meer dan 1000W overheen. De enige juiste oplossing hier is ze aansluiten op 3fasen. Echter zal uw meter/verdeelkast daar niet op voorzien zijn.
 

Fiesiekus

  • #11
Je moet aansluiten volgens Mono 230 Volt (boven, derde van links) en de 2 fasen bij elkaar nemen, even als de 2 nullen.

Maar je gaat bij vol vermogen wel over het max. heen ja.
 

GewoonIemand

  • #12
Linkse en de rechtse deel van het plaatje zijn het zelfde, alleen ander taal (gok frans). Dus de eerste van links is ook goed :) .

Mijn vraag was eigenlijk, weet je zeker dat je geen 3 fase aansluiting hebt?
Want die draden die zijn aangesloten op je fornuis zijn 5x2.5mm² waarvan de bruine en de 2 zwarte samen 3 fases horen te zijn. Probeer de spanning tussen de fases te meten. Indien het 400V bedraagt kun je het volgens de onderste schema aansluiten.

(van links naar rechts)
pin1 t/m 3 bruin,zwart,zwart
pin4,5 blauw+blauw (doorlussen)
pin6 zo laten, aarde draad.
 

Fiesiekus

  • #13
Er zit een kookgroep met 2 zekeringen; het is dus geen krachtstroom/3-fasen.

En iets met "Fil de terre" zal idd wel Frans voor "aardedraad" zijn.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #14
De enige juiste oplossing in dit geval is een drie fase kook aansluiting aan laten leggen, en aansluiten volgens het onderste plaatje.
Met andere oplossingen ga je problemen krijgen.

Ik heb je plaatje even bewerkt voor de juiste aansluiting op drie fasen

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #15
Misschien kan TS ook nog foto's van de groepenkast en de kookgroep plaatsen. Wellicht dat dat wat duidelijkheid verschaft.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #16
Dan graag een overzichts foto van de hele meterkast en niet alleen een foto van de kookkast
 

Toon

  • #17
Fiesiekus schreef:
Je moet aansluiten volgens Mono 230 Volt (boven, derde van links) en de 2 fasen bij elkaar nemen, even als de 2 nullen.

Maar je gaat bij vol vermogen wel over het max. heen ja.


Lijkt me geen verstandig advies!!!! Niet doen dus.
 

Black Knight

  • #18
Lijkt mij inderdaad ook niet goed om de 2 fasekabels zomaar samen te voegen. Wat is dan het nut van je kookgroep nog? Zeker als de TS krachtstroom in zijn verdeelkast zou hebben en de 2 fasekabels van de kookgroep verdeeld zijn over 2 fasen, dan ga je vuurwerk krijgen...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu