Aansluiten fontein in het toilet

Rob_G

 • #1
In mijn beneden toilet is ooit het fonteintje verwijderd, en alle aansluiting achter nieuw tegelwerk weg gewerkt. Ik wil hier graag weer een fonteintje terug plaatsen.

Ik heb hiervoor twee opties;
1: De oude waterleiding en afvoer opzoeken, en daarop aansluiten. Op basis van de situatie van de buren weet ik redelijk waar de aansluitingen zitten. Met een leidingzoeker vind ik de buizen echter niet goed, en ik zal zeker wat tegelwerk moeten slopen en herstellen. Er zijn gelukkig wel reservetegels in huis. Nadeel hiervan is dat de afvoer dan verticaal door de vloer loopt en het sloopwerk van de tegels en misschien meer, (geen idee waar de leidingen zijn afgedopt, en in hoeverre hier netjes op kan worden aangesloten.

2: Een nieuwe waterleiding en afvoer aanleggen. Het toilet grenst aan een stenen berging. Deze berging is grotendeels enkelsteens en niet geïsoleerd. Het idee is om de waterleiding door de wand tussen toilet en berging te laten steken, en in de berging naar beneden en door de vloer in de kruipruimte te lopen lopen. In de kruipruimte kan de afvoer met wat bochtwerk op de oorspronkelijke aansluiting op de verzamelleiding worden aangesloten. De waterleiding laat ik via de kruipruimte naar de meterkast lopen, waar hij op de waterleiding kan worden aangesloten.

Bij optie 2 blijft de situatie in het toilet het netst (geen verticale afvoer vindt ik een pre), en die optie heeft mijn voorkeur. Mijn zorgen zijn echter het mogelijk bevriezen van de waterleiding in de berging en in de kruipruimte. Moet ik me daar zorgen om maken (ik heb nog geen temperatuurmetingen in de winter gedaan) daarvoor nog aanvullende maatregelen treffen? Welk type waterleiding kan ik hiervoor gebruiken? Met name in de kruipruimte moet dit misschien een robuuste oplossing zijn?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • ABCDE

  • #2
  In elk huis hangt er zonder vorstproblemen riolering in de kruipruimte.

  Ik zou optie 1 doen. Onnodige lange leidingen bij optie 2.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu