Aansluiten dompelpomp op riolering

Krunnie

Specialist Elektra
  • #1
Heel af en toe heb ik 's winters water in de kruipruimte dat ik met een dompelpomp wegpomp. Tot nu toe ging dat met een slang door het kelderraam naar buiten maar er is nu een pompput gemaakt waar de dompelpomp permanent in komt. De bedoeling is dat het water via de centrale afvoerbuis in het huis uiteindelijk de riolering in gepompt wordt. De kruipruimte zelf heeft een betonvloer en is schoon op wat stof en spinnen na, dus erg veel rommel zal er niet meegaan het riool in.

Nu zit ik met de aansluiting op de afvoer. Er komt in ieder geval een terugslagklep in, maar moet er ook nog een sifon bij, en zo ja voor of achter de terugslagklep? De reden dat ik dub over de sifon is omdat de dompelpomp in een waterdichte kunststof pompput staat waar altijd water in blijft staan. Die pompput heb ik afgelopen mei ingebouwd en gevuld met water als ballast om opdrijven tijdens het uitharden van de beton eromheen te voorkomen. Er is in het afgelopen half jaar door de hoge luchtvochtigheid in de kruipruimte slechts een paar centimeter water uit verdampt. Die pompput lijkt mij daarom al als sifon te fungeren.

Is een extra sifon nu overbodig, of toch beter om te plaatsen?

HIeronder een foto van de pompput, het is een ingegraven kunststof vat met een diepte van ca. 70 centimeter.

pompput.jpg
 

Klussergijs

  • #2
Wij wonen in het Groene Hart en jarenlang stond er 20-25 cm water in de kruipruimte onder ons huis.
Ik heb dit opgelost door in het laagste deel van de oude werkvloer een dompelpomp te plaatsen in een grindbedje. Onder het huis liep een 150 mm centrale riool-afvoerbuis, daar heb ik bovenin een gat in geboord waar de slang van de dompelpomp netjes in paste en rondom afgekit met Shell Tixopalthe. Het heeft jarenlang prima gefunctioneerd zonde stank of overlast. Het pomphuis in het water is inderdaad een prima syphon
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
Er is geen sifon benodigd als er een terugslagklep wordt toegepast, de terugslagklep sluit immer de leiding lucht en waterdicht af
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Gewoon een vaste aansluiting met een afsluiter dan een keerklep en dan naar dompel pomp.
Afsluiter is als riool verstopt is of de hoosbuien en je moet je klep of pomp repareren dan kan dat als afsluiter dicht is.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Bedankt voor de reacties. Dan laat ik de sifon achterwege. Voor alleen de terugslagklep was ik bang voor lucht lekkage als er toch een keer rommel tussen komt.

Die afsluiter is trouwens wel een goede. Die komt er dan ook zeker in :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu