Aanschaf bovenfrees

2_05

  • #1
Ik wil binnenkort een bovenfrees aanschaffen voor het bewerken van hout, puur voor hobbydoeleinden zo nu en dan. Ik heb echter nog geen ervaring met frezen verder. Maar aangezien ik ook goed met vele andere zaag en boor gereedschappen verwacht ik niet veel problemen (of is dit een te optimistisch denkbeeld?).

Mijn gebrek aan ervaring maakt het voor mij echter moeilijk een goede bovenfrees aan te schaffen aangezien ik niet weet waar ik op moet letten. Ik ben al wezen kijken en er bijvoorbeeld achtergekomen dat de een heel soepel en licht naar beneden te duwen is, de ander is hiermee wat stroever maar ook meer tegendruk geeft. Prijzen lopen ook uiteen, voor €100 heb je ze maar je kunt er ook het 4-voudige voor betalen.

Kortom, waar moet ik allemaal op letten bij de aanschaf? Wat maakt bedienen lastig/moeilijk/vermoeiend? Kan een bovenfrees van €100 goed zijn?

Verder misschien nog enkele tips voor de beginneling?
 

Fiesiekus

  • #2
Let op de mogelijkheden om stof af te vangen/zuigen. Vergeleken met schuren, boren en zagen komt er gigantisch veel houtstof vrij.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Wanneer u een bovenfrees zo nu en dan voor hobby gebruikt is zo'n machine van € 100 voldoende, van het uitgespaarde geld voor de frees kunt u een mobiele afzuiger kopen, daar hebt u meer aan.

Tips voor gebruik staan in de gebruiksaanwijzing, de hierboven aangehaalde stofafzuiging is één van de belanrijkste naast kleding en oogbescherming.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Ik vind het van belang bij een bovenfrees dat het lagerhuis waar de as in draait van metaal is en niet van kunststof. Een goede en makkelijk in te stellen diepte instelling is ook van belang.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Net als met al het andere gereedschap moet je niet op 100 euro kijken als je een kwaliteits machine wilt waarvoor je over 15 jaar nog een nieuw onderdeeltje kan kopen.

Als je een beetje alround wilt ga dan voor een machine waarin 8 mm freesjes passen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Bij die goedkope machines zit een klem bij van 6 en 8 mm :wink:
Bovendien hebben we het over hobbygebruik.
Geef mij een aantal namen van fabrikanten die na 15 jaar nog onderdelen leveren, dat zijn er maar zeer weinig, dan heb je het alleen over de toppers die dat nog doen, beetje duur voor een hobby.
 

Pepjo

  • #7
Jan schreef:
Geef mij een aantal namen van fabrikanten die na 15 jaar nog onderdelen leveren
Per PB, dan toch ? :mrgreen:
 

H@ns

  • #8
Op gebied van bovenfrezen ken ik er wel een aantal maar die vallen niet in de categorie 100,- :wink:
 

Fiesiekus

  • #9
Dan zou ik na 15 jaar (als ik dan nog leef en frees) weer een nieuwe voor €100 (+ inflatie) kopen.
 

H@ns

  • #10
Kan ook maar soms hecht je aan dingen :wink:

(kan wel een discussie beginnen over de wegwerpmaatschappij maar da's ook weer zo iets...)
 

Kees61

  • #11
Voor een eerste aanschaf is een goedkoop ding zo gek nog niet. Als je het vaak genoeg gebruikt dan kom je er wel achter wat er aan verbeterd kan worden en dan kan je altijd nog een duurdere machine kopen.
Ga je veel gebruik maken van een aanloopring, dan kan je kijken naar een frees waarvoor je verschillende ringen kan kopen. En dan moet je zeker kijken of de ring wel in het midden van de beitel zit of verstelbaar is.
Kan je de zool er af schroeven, of beter gezegd, kan je er iets onder schroeven. Soms is dat handig, om een groter vlak te krijgen om aan te houden, als je aan de buitenkant van een werkstuk werkt. Anders steekt meer dan de halve machine over de rand.
Niet iedere machine is even makkelijk vast te houden. Soms moet je perse het handvat vasthouden om een schakelaar in te drukken. Ik moet zo'n ding niet omdat ik de machine vaak op een andere plaats vast wil houden.
Wil je zware profielen frezen, dan mag je wel iets meer vermogen kopen.
Let er op dat het snoer niet te kort is en dat het lekker soepel is.
Krijg je er een mooi koffertje bij om alles in op te bergen? Dat is ook wel wat waard. Anders moet je de spullen ergens los in een kast bewaren.
Zit er een regelbaar toerental op?
Nou ja alle extra's zullen ook wel weer extra kosten. Begin maar gewoon met een goedkope machine. Daar kan je geen buil aan vallen. En als het goed bevalt dan zie je vanzelf wel welk moois er nog meer te koop is en of jouw wensen daarin ook vervuld zijn.
 

Kees61

  • #12
H@ns schreef:
Kan ook maar soms hecht je aan dingen :wink:
Helemaal waar!
Ik heb een kantenfrees, zo'n omgekeerde ulE en die lag een jaar of 20 geleden al mooi opgepoetst als antieke machine op de beurs.
Maar ja wij gebruiken dat ding nog en wat doe je al het kapot is en dat model is niet te koop? Zo is er een nieuw anker in gegaan en al vaker de lagers vernieuwd. Inmiddels is dat model weer te koop.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
Jan schreef:
, beetje duur voor een hobby.
Het is maar net hoe je het bekijkt een profesioneel stuk gereedschap gaat een heel hobby leven mee .

Maar buiten dat is het vaak ook een feest om mee te werken t.o.v. een grabbelbak geval.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu