Aanrecht van beton

Kaylo

  • #1
Hallo klussers,

Op meerdere fora heb ik al korte berichtjes gelezen over het maken van een betonnen aanrechtblad. De berichtjes die ik vond waren niet voldoende om de klus aan te durfen. Ook heb ik het filmpje en verhaaltje op de RTL site bekeken. Ook dit is niet compleet.

Ik heb een paar praktische vragen:
  1. Ingredienten (merk en hoeveelheden beton/water)
  2. Storten in 1 dag? Ik begreep uit het filmpje dat je de eerste laag aan brengt en dan de bewapening en dan de rest tot de randvullen, vervolgens trillen en dan afrijen en daarna drogen. Klopt dit?
  3. Hoe lang drogen alvorens schuren?
  4. Kun je het beste het blad ter plaatsen storten (zoals bij klussen met kijkers (klushuis naarden week 11) of buiten zoals eigen huis en tuin Rtl 4?
  5. Hoe haal je de bekisting eraf. De zijkanten is geen probleem maar gezien het gewicht lijkt me de bodem een probleem. Laten liggen kan ook niet want dan zie je hem uiteraard.
  6. Ik wil twee wandjes/poten moet ik dan gewoon een staande bekisting maken en die vullen?of kan ik die beter liggend maken net als het blad en zelf op de plaats zetten?
Is er iemand die het in het verleden met succes heeft gedaan en waarmee ik via de mail of MSN kan overleggen? De klus ga ik pas uitvoeren als het huis gebouwd is (oktober) maar ik ben nu al een beetje aan het rondkijken want als het niet gaat lukken dan kan ik beter een alternatief gaan zoeken.

Bedankt alvast!

Gr. Alma
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Misschien heb je alvast wat aan dit onderwerp?

Betonnen aanrecht blijft scheuren

- Merken worden op dit forum over het algemeen niet gegeven.

- In principe is alleen beantwoording via het forum de bedoeling, daar is het voor en daar heeft een ander ook weer wat aan. Mail- of MSN adressen zullen dan ook verwijderd worden.

Overige vragen kan ik zelf niet beantwoorden.
 

Bbtb77

  • #3
  1. Kant-en-klare zandcementmix (van die geel-groene) met op elke zak van 25 kilo, 5 kilo pure portland. Dit zorgt er voor dat het blad gladder wordt..
  2. Klopt. Na droging/schuren gaatjes vullen met een papje van portlandcement. Daarna schuren met vlakschuur of excenter
  3. Ongeveer 3 dagen, daarna met de bandschuurmachine vlak schuren. Beter langer dan korter.
  4. Dat ligt onder andere aan het gewicht van het blad (is het nog tilbaar) en aan het feit dat het makkelijker schuren is als het blad nog niet op zijn plek ligt.
  5. Uiteraard niet. Aan de onderkant van het betonplex van de bodem schroef je een hoek(voorkant van het blad). Als je deze hoek na droging weghaalt vormt het beton een dikkere rand, zodat je de onderplaat niet meer ziet.
  6. Als je ze liggen maakt kun je beter controleren of er luchtbellen in zitten.
Kaylo schreef:
Is er iemand die het in het verleden met succes heeft gedaan en waarmee ik via de mail of MSN kan overleggen?
Via dit forum mag je altijd overleggen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Ik heb even een tekening gestuurd voor je bekisting zodat je de bodembekisting op zijn plaats kan laten. Je kan er dan ook de onderkastjes of poten aan de bekisting bevestigen en het geheel ter plekke storten.

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Tekening is geplaatst! :wink:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
IK zie dat de kleur is weggevallen, maar het is wel duidelijk dat alles behalve het onderblad na het drogen weg kan. Eventueel even de bekisting inzepen of siliconenspray gebruiken voor het beter laten lossen van de bekisting.
 

Bbtb77

  • #7
Ik zou alleen het kleine opgaande stukje blauw laten vervallen in de bekisting en de hoek meteen aan de onderkant vastzetten. Op de manier waarop het nu is getekend krijg je wel een zwakke betonnen rand namelijk en heb je kans dat je kastjes niet meer opengaan door de verlaagde rand.
 

Kaylo

  • #8
Ik vind het een brilliante oplossing! Dat ik daar zelf niet aan denk.
En daar evt ook bewapening in.

Dit is onze schets. We willen alles het liefste in 1x storten maar twijfelen nog of we het ter plekke storten of dat we het buiten doen. En of we de poten apart moeten doen of ook meteen volgieten.

Nog genoeg vragen maar nog voldoende tijd. Ik denk dat we het ook in het klein zullen uitproberen eerst.



Oh de wasbak staat hier nog in een ronde vorm maar dat wordt toch vierkant. We plaatsen er zelf een rvs wasbak in.. alhoewel.. beton is ook wel mooi.. daar zijn we ook nog niet helemaal uit.

Groetjes,

Alma
 

Kaylo

  • #9
Ik denk dat het het mooiste is als alle delen even breed zijn. Dus zowel de poten als het blad.

Tanx, ik was al bang dat de afbeelding te groot zou zijn.

Gr. Alma
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Is aangepast :wink:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Ik heb laatst geholpen met het storten van zo'n blad. Een proefstukje maken kan geen kwaad.

Je kan ook wat pigment toevoegen aan het beton voor een kleurtje.

In de rand zoals wij hem hebben gemaakt zat ook nog een stukje wapening (uiteinden van mat dubbelgevouwen).

We hebben de spoelbak (RVS) in het aanrecht meegestort (halverwege) en een ronde deksel op de bak vastgekit en met een plankje aan de bekisting vastgezet om hem precies op hoogte en vlak te stellen. De deksel kan je dan weer gebruiken bij het afrijen om op te steunen en richten. Na uitharden een gat in de deksel zagen en dan met een mes de kit van de spoelbak lossnijden en je neemt de deksel er weer uit.

Denk ook aan een stukje pvc pijp voor de kraan.
 

Kaylo

  • #12
Hoi Hoi,

Ik heb een offerte ontvangen van een bedrijf bij ons in de buurt die naast terazzo ook beton doet. Het is op basis van bovenstaande tekening: (prijs verwijderd, mod) :shock: Okeeeeyyyy

Ik heb ook een link gevonden van een belgisch forum met mensen die ervaring delen en die ook zelf uitproberen met foto's erbij etc.

Daar is ook iemand lid die een eigen bedrijf heeft (ook wel duur hoor). Misschien een tip!
Link naar ander forum verwijderd. Indien u zich tot het andere forum wilt wenden staat u dat vrij, maar hier houden we het bij Klusidee. Site admin.

Ik ben van plan om zometeen alle info te bundelen die ik overal vind op verschillende fora en websites. Dit zal ik dan ook op dit topic plaatsen.

Gr. Alma

Op dit forum laten we het noemen prijzen en bedrijven achterwege, moderator
 

Kaylo

  • #13
Frank schreef:
We hebben de spoelbak (RVS) in het aanrecht meegestort (halverwege) en een ronde deksel op de bak vastgekit en met een plankje aan de bekisting vastgezet om hem precies op hoogte en vlak te stellen. De deksel kan je dan weer gebruiken bij het afrijen om op te steunen en richten. Na uitharden een gat in de deksel zagen en dan met een mes de kit van de spoelbak lossnijden en je neemt de deksel er weer uit.
Waarom deze handeling? Je kan de bak er toch ook later inhangen en dan afkitten?
Of bedoel je een ronde spoelbak? Dan lijkt het me inderdaad wel logisch maar voor een vierkante lijkt het me het makkelijkste om een vierkante uitsparing te maken net als voor de inductieplaat en dus later het erin te hangen...

Gr. Alma
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #14
Ja dat kan ook, het voordeel van de situatie als de bak onder het niveau van het blad zit is dat je water dat op het aanrecht ligt zo in de bak veegt. Als je de bak er later in legt en afkit heb je daar een klein opstaand randje.

En inderdaad een rond deksel voor een ronde bak en een vierkant deksel voor een vierkante :wink:
 

Kaylo

  • #15
Ahh okeey ik vind het een hele goede opmerking!!

Maar je kan het natuurlijk ook i.p.v. hangen op het blad de bak laten rusten op een richel en ervoor zorgen dat de bak op hetzelfde niveau is als het blad.

Wellicht is jouw manier veel makkelijker hoor maar ik zie het niet echt voor me.

Groetekes,

Alma
 

Kaylo

  • #16
Morgen ga ik een test doen met een tegel.

Nog 1 belangrijke vraag.

Moet je het beton eerst nat maken voordat je portlant laag na het schuren toevoegd?


Bedankt

Alma
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #17
Nee, het is voldoende als je het portlandpapje ongeveer zo dik maakt als yoghurt.
 

Kaylo

  • #18
Hier zijn de foto's:







- mengsel te veel water
- beter mengen
- langer trillen
- minder silliconekit in de hoeken

En nu schuren :wink:

Wordt vervolgd!

Gr. Alma
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu