Aannemer bouwt niet volgens de bouwtekening

newpie

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb de vergunning binnen voor mijn opbouw en laat een aannemer bouwen. De aannemer bouwt heel anders dan in de bouwtekening staat. Mijn opbouw heeft dezelfde structuur en kleur als mijn buur. In de bouwtekening staat donkergrijs volkernplaat, hij gebruikte witte volkernplaat . Ook is de dakrand is veel breder dan in de bouwtekening staat vermeld.

Volgens de aannemer komt doordat mijn woning een hoekwoning is, vandaar dat de structuur anders is dan mijn buur. De kleur is de fout van de timmerman, die heeft volgens hem verkeer besteld. Hij heeft hierbij overlegt met zijn architect en het is allemaal niet zo erg en hij kan zo doorgaan met bouwen.

Hij is al een heel eind gekomen en ik heb al een gedeelte al betaald, ik denk niet dat hij het gaat wijzigen. Wat kan ik hier doen? Krijg ik hier problemen met de gemeente indien hij dezelfde kleur en structuur aanhoudt?

pic.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je bevindingen op papier zetten en aangeven dat je het er niet mee eens bent. Jij betaalt, niet de architect. Vraag trouwens ook eens na bij de architect of hij wel gecontacteerd is door de aannemer...

Mijn opmerking naar de aannemer zou zijn: Jammer dat je timmerman de verkeerde kleur heeft besteld, maar dat is niet mijn probleem. Zorg maar dat het wit eraf gaat en er grijs tegenaan komt.

Laatste middel: Bouwstop afkondigen en een jurist inschakelen. Maar waarschijnlijk is de aannemer dan ook gevlogen.

Verder is dit geen vraag voor het forum...
 
Laatst bewerkt:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als de gemeente er geen probleem van maakt heb jij dan problemen met de uitvoering?
Uit de vraagstelling kan ik dit niet zo goed afleiden.
 

newpie

  • #4
Bedankt voor uw antwoorden walker en boertje125.
Boertje,
Ik denk dat als de gemeente geen probleem van maakt, en hij niet wilt niet veranderen, haal ik een gedeelte van het bedrag af. het heeft al te lang geduurd. Het is niet een ideale opbouw, maar de-escaleer langdurig conflicten.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
in plaats van een aannamen met betrekking tot de gemeente zou ik dat wel eerst met zekerheid willen weten.
Is de opbouw al gereed gemeld aan de gemeente?

zomaar een deel van de rekening niet betalen is niet de manier om hiermee om te gaan.
als je tevreden bent en de gemeente is akkoord betaal dan gewoon alles.

als je niet tevreden bent betaal dan niets

als als je met een korting wel tevreden bent
dit pas doen nadat je dit met de aannemer overeengekomen bent.
en hij je een korting geeft om het probleem op te lossen.

Als je zomaar een deel niet betaald krijg je mogelijk een deurwaarde op je dak.
dat wil je niet
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
De aannemer bouwt niet volgens de opdracht. Als hij dat niet wil herstellen, moet je hem zo snel mogelijk schriftelijk in gebreke stellen. Dit is de enige manier om geen afbreuk te doen aan je eigen positie. Je kunt nu wel stellen dat je een bedrag van de rekening aftrekt na afloop, maar ook dan heb je discussie.

Verder is het natuurlijk helemaal de vraag of de gemeente e.e.a. accepteert. Dat zou je dan expliciet aan ze moeten vragen. Als je er stilzwijgend vanuit gaat dat ze het accepteren, loop je de kans dat ze er op een later moment alsnog een probleem van maken. Jij bouwt immers niet in overeenstemming met de verstrekte vergunning.

Dat er witte volkernplaat tegenaan geschroefd is, zegt al genoeg. Dat is aanzienlijk goedkoper dan een andere kleur en daarnaast veel makkelijker te verkrijgen. Een plaat trespa in een afwijkende kleur heeft al gauw een levertijd van zes tot acht weken.

Ik wist het wel, als ik nog niet teveel zou hebben betaald in verhouding tot het verrichte werk, stelde ik hem in gebreke. Je wordt belazerd waar je bijstaat.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Helemaal eens met de bovenstaande reacties.

Bij twijfels kun je overigens ook altijd de inspecteur van Bouw en Woningtoezicht van de gemeente langs laten komen. Als die zaken ziet die niet in orde zijn voor de gemeente dan kan die dat ter plekke al aangeven.

Ook ik zou overigens de aannemer in gebreke stellen en eisen dat de opbouw volgens afspraak en tekening wordt gemaakt.
 

newpie

  • #8
Bedankt voor jullie antwoorden. Jullie hebben gelijk.

@Boertje125
Ik heb hem meerdere keren gevraagd of de opbouw aangemeld is, hij bevestigt altijd ja. Hij zei indien het niet het geval is mag de steiger niet buiten geplaatst worden. Ik ga nog voor de zekerheid de gemeente bellen.

@Mn22
Ik heb hem wel duidelijk via WhatsApp aangegeven dat de kleur en structuur niet overeenkomen met de bouwtekening of is het toch beter schriftelijk te doen?


@Vonken_trekker

de inspecteur van Bouw en Woningtoezicht lijkt me inderdaad een goede optie.
 

ABCDE

  • #9
Het is jouw opbouw op jouw huis. Maar je wilt dat de gemeente de boeman voor je gaat spelen??

Schriftelijk >> Whatsapp
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Enkel via whatsapp zou ik niet doen. Als duidelijk is dat hij het niet gaat oplossen, stel je hem schriftelijk in gebreke. Daarbij moet je aangeven op welke punten de overeenkomst niet wordt nageleefd en daarnaast moet je hem een redelijke termijn geven om een en ander te herstellen.

Persoonlijk zou ik ook even aangeven dat je verdere betalingen opschort totdat de overeenkomst wordt nageleefd. Maar goed, ik weet niet of je een rechtsbijstandsverzekering hebt, anders zou ik de zaak daar aanmelden. Vaak ben je dat verplicht om in een later stadium een beroep op de verzekering te kunnen doen mocht dat noodzakelijk blijken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Dit is geen vraag voor dit forum, zie de forumregels, slotje dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu