Aannemer met papieren?

EvdL

  • #1
Ik zit met een dillemma.

Wij hebben voor en achter dakkapellen door een klusbedrijf laten zetten die zijn werk voortreffelijk heeft gedaan.

Nu willen wij de beneden verdieping 2,5 meter uitbouwen. Om de achtergevel op te vangen moet er uiteraard een ijzen balk geplaatst worden etc. Aangezien dit een klus is ( net als de dakkapellen ) te groot is om het ff in het weekend te doen wil ik het wind en water dicht laten bouwen zodat ik het zelf kan afbouwen.

Nu mag dit volgens mijn buren ( het is een rijtjes huis) uitsluitend door een officiele aannemer gedaan worden ( ik heb geen vergunning nodig voor de uitbouw) aangezien je voor dit soort verbouwingen een diploma zou moeten hebben en zou het klus bedrijf dit niet mogen doen.

Is dit een micky mouse verhaal of klopt dit?
 

Stolsel

  • #2
Volgens mij broodje aap. Wij zijn met iets soortgelijks bezig en niemand staat je in de weg zelf je gevel uit te breken en twee muren te plaatsen en een dakkie erop te leggen. Vergeet echter niet dat:
- Een ijzeren balk brandwerend moet worden gemonteerd, anders zakt hij binnen een uur door mocht je huis in de hens staan en valt de hele achtergevel op de zojuist in groten getale aangerukte brandweer.
- Er geheid geheid moet worden, wil je voorkomen dat je dure aanbouw in de blubber wegzakt na verloop van tijd.
- Wil je het financieren (een aanbouw kost geld), dan ziet de verstrekker graag een offerte van de aannemer.
- Je één en ander moet verzekeren (opstal en brand-inboedel). Die stellen ook eisen en terecht.

Lijkt mij dat je in zulke situaties niet wilt afstevenen op een 'walkin' fridge' syndroom. Maar nog steeds: eigen keuze...
 

EvdL

  • #3
Het leek mij ook onzin maar ik wil niet voor verrassingen komen te staan.

Uiteraard wordt het volgens bouwbesluit gebouwd ( ijzeren balk brandwerend geplaatst / afgewerkt) maar ik ga er vanuit dat ik geen brand krijg :lol:

2 straten verderop hebben verschillende aannemers ook al een soort gelijke aanbouw gedaan. Bij een hebben ze niet geheid en die begint nu na een kleine 10 jaar te scheuren.

Toen wij het huis 6 jaar geleden kochten wisten we al dat de kozijnen aan de achterkant slecht waren, al viel het volgens de verkopende prutser van een makelaar reuze mee.

We hebben toen besloten ff door te sparen evoor een uitbouw aangezien de achterkan bijna helemaal van glas is ( muur - 1,8m pui - 75cm muur - 3,45 pui - muur). Gelukkig hebben we voor de uitbouw geen financiering nodig, die hebben we helaas moeten nemen voor de aanschaf van het huis :x .
 

Svdhorst

  • #4
Het is zeker geen broodje aap!

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de aannemer enerzijds en aanneming cq klusbedrijf anderzijds.

De aannemer is geautoriseerd om constructieve veranderingen door te voeren aan een woning. Een aanneming/klusbedrijf mag dat niet.

In de praktijk voeren klusbedrijven nogal eens een wijziging aan de dakconstructie door tbv de plaatsing van een dakraam/dakkapel. Wettelijk gezien mag dat uitsluitend door een aannemer gedaan worden.

Detail: je mag het zelf wel doen! Waarom dat is weet ik ook niet/

Bij constructieve wijzigingen dient een garantieperiode van 10 jaar op deze wijzigingen gegeven te worden/
 

Stolsel

  • #5
Leg dan maar eens het verschil vast tussen 'zelf doen' en 'zelf laten doen' in de zin van het inhuren van een klusbedrijf.

Regels en handhaving ervan is uiterst lastig.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik ben benieuwd welke wet dit regelt. Zowel de constructieve veranderingen als het verplicht garantie geven. Kan je dat vertellen Svdhorst?
 

Svdhorst

  • #7
Correctie Hivzzz

Een klusbedrijf mag tegenwoordig wel constructieve werkzaamheden uitvoeren zij het onder de voorwaarde dat daarvoor geen derden worden ingeschakeld (anders wordt de klusser een aannemer) en dat het klusbedrijf de constructieve berekeningen en aanwijzingen van de constructeur/bouwkundige opvolgt.

Dat je als particulier veel meer mag heeft te maken met de aansprakelijkheid bij bouwkundige problemen. Je bent zelf aansprakelijk als je constructieve werkzaamheden uitvoert.
 

Tfro71

  • #8
Ben toch ook erg benieuwd naar de wettelijke gronden onder de definitie van klusbedrijf/aannemer en de daarbij behorende 'autorisaties'. Verder ook de certificaten en diploma's die van toepassing zijn om dit soort zaken te mogen.

Ik denk dat alles veel meer te maken heeft met de verzekeringen die de uitvoerder heeft afgesloten en wat hij hierdoor verantwoord kan uitvoeren zonder risico op aansprakelijkheid.

Verder moet je als particulier erg oppassen, je opstalverzekering dekt schade als gevolg van bewust onkundig handelen (zelf steunbalken plaatsen) vaak niet.

Als je je buren of jezelf gerust wil stellen dan kan je in de opdracht omschrijving nadrukkelijk iets opnemen over aansprakelijkheid en de garantie dat zij voldoende kundig zijn om het werk uit te laten voeren. Dan zit je voor de aansprakelijkheid prima.

Voor garantie is dat een ander verhaal, bouwbedrijf staan in de huidige markt goed onder druk dus kunnen wel failliet gaan en dan heb je niets aan garantie. Dan zou iets als bouwgarant je buren verder gerust kunnen stellen.
Maar dan ben je het allemaal lekker aan het dichttimmeren.

En nu ken ik de relatie met je buren niet maar als je geen bouwvergunning nodig hebt dan hebben zij geen recht op inspraak.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik ben van mening dat buren altijd een bepaalde inspraak hebben, al is het vooral uit fatsoen.

Ik hoor nog steeds graag van Svdhorst waar het allemaal geregeld is, wie wat mag uitvoeren/uitbesteden en garantie moet geven.

Het moge duidelijk zijn dat ik sceptisch ben. Er wordt heel vaak geroepen dat iets niet mag, zonder dat dit wettelijk vast staat. Als het zoals genoemd verzekeringszaken zijn, is het een heel ander verhaal en kan het zelfs per verzekering verschillen.
 

EvdL

  • #10
Mmm :cry:

We zullen maar eens verschillende offertes gaan aanvragen en kijken wat een aannemer en klusbedrijf zegt. Ik laat wel weten als ze een offerte hebben uitgebracht.

De buren hebben inderdaad geen enkele inspraak ( behalve dat ze ook mee kunnen doen, dat zal waarschijnlijk in de kosten schelen :lol: )

De verhouding met de buren is gelukkig goed.
Ik heb ze al op de hoogte gebracht van de plannen en een buurvrouw was er niet echt blij mee.
Maar wij klagen ook niet over uitbouw van schuurtjes houthokken, kippenhokken etc bij de buren in de tuin.
Wij hebben inderdaad geen vergunning nodig en kunnen het zo neerzetten. De beide buren zullen tijdens de bouw niet moeilijk doen en alle medewerking verlenen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Zelf nog even wat gegoogled. Op diverse sites is te lezen dat het inderdaad om de verzekering van de bouwer gaat, maar ook je hypotheekverstrekker:
De geldverstrekker kan echter wel een probleem zijn. In principe ben je verplicht de goedkeuring te krijgen van de geldverstrekker voor elke verandering in de woning. Daar heb je immers voor getekend in de hypotheekakte (de overeenkomst tussen jou en de geldverstrekker m.b.t. de hypotheek). Een eigen huis is vaak belast met een hypotheek. De geldverstrekker heeft jou onder bepaalde voorwaarden een lening verstrekt. Bij een eventueel gedwongen verkoop wil deze geldverstrekker wel graag de volledige lening (plus kosten) uit de verkoop van de woning halen. De geldverstrekker zal het dus zeer onprettig vinden als door een verbouw een woning minder waard wordt.

Nu gebeurt dit laatste niet zo vaak, dus in de praktijk wordt er vrijwel nooit toestemming voor verbouw (binnen- of buiten) aangevraagd bij de geldverstrekker. Overigens zullen velen het ook weten via de hypotheekaanvraag en het taxatierapport.
Of de bouwer het mag bouwen zal hij zelf wel weten, lijkt me dat je dat als opdrachtgever niet hoeft te controleren.

Succes met de bouw!
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #12
Zoals eerder verteld is de wetgeveing wat jaren geleden aangepast.
Ik heb vroeger oa mijn aannemers diploma moeten halen om als aannemer te werken.
tegenwoordig mag elk klusbedrijf gaan verbouwen etc.

Bel anders de Kamer van Koophandel in je buurt eens op die gaat je precies uitleggen wat er gewijzigd is.

het is nu zo dat diplomas etc bijna niet meer tellen en dat elke klusser mag verbouwen, raar maar waar.
 

Patrick40

  • #13
Klopt inderdaad. Iedere beginnende klusser mag zich aannemer noemen. Jammer voor degenen die geinvesteerd hebben in een degelijke opleiding.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Ik zou het toch door een erkende aannemer laten doen.
Zeker voor de garantie en verzekering.
Want werken aan constukties en dan ook het berekenen van de stalen balk die er in moet, is niet voor elk klusbedrijf weggelegd.
Je koopt er niks voor, als het hele zooitje over een paar jaar gaat verzakken en scheuren.

Het is inderdaad jammer dat de wetten zijn aangepast.
Nu kan elke jan doedel die bij zijn baas buiten gegooid is, omdat hij zijn vak niet kende een klusbedrijf beginnen, en zo maar een heel huis gaan bouwen.

Hierbij wil ik niet zeggen, dat er geen goede klusbedrijven bestaan.
Want er zijn ook jongens en meisjes bij, die hun vak heel goed verstaan.
 

Sandrajansen

  • #15
Ja het klopt inderdaad, voor sommige werkzaamheden moet diegene inderdaad een diploma hebben. Maar vaak word hier niet aan gedacht denk ik persoonlijk. Al heb ik nog nooit een glaszetter meegemaakt die geen diploma heeft. ******** En al hebben ze geen diploma dan worden ze door een hele goede begeleider begeleid, lijkt mij zo. Maar vervelend inderdaad dat de wetten zijn aangepast.
groeten!!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu