Aanleg binnenriolering

Abko

 • #1
Goedemiddag,

Bij het renoveren/verduurzamen van een jaren 30 woning ben ik aangekomen bij het vervangen van een deel van de binnenriolering.

De situatie is als volgt:
 • Woning uit 1931, gefundeerd op gemetselde poeren. Begane grond heeft grotendeels een balkenvloer en deels een niet-dragende betonvloer direct op het zand;
 • T.b.v. aanleg droogbouw vloerverwarming (ook op de betonvloer om geen 2 verschillende systemen te hoeven toepassen) is de balkenvloer reeds geïsoleerd en voorzien van een nieuwe ondervloer. Om het gedeelte met betonvloer te kunnen isoleren is de huidige betonvloer verwijderd. Deze vloer wordt volledig opnieuw aangelegd. Dit gedeelte van het huis omvat een hal, badkamer en toilet, welke volledig zijn 'gestript' om opnieuw te kunnen opbouwen en indelen. Hierboven bevindt zich een 1e verdieping (bergruimte) met de cv-ketel;
 • Onder de betonvloer bleken nog oude gresbuizen (buitendiameter 131mm) te liggen. Daarom besloten om ook direct de riolering te vervangen tot in de tuin.
Dan nu de voorliggende klus. Eerste stap hierbij is het maken van een ontwerp voor de nieuwe binnenriolering en aansluiting t.p.v. de tuin op de gresbuizen. Het resterende tracé van gres richting de hoofdriolering wordt op een later moment vervangen. Na het bestuderen van het handboek van een niet nader te noemen leverancier en wat speurwerk op o.a. dit forum ben ik tot het bijgevoegde 'ontwerp' gekomen. Ter toelichting:
 • De exacte locaties van de lozingspunten kunnen pas worden bepaald zodra de voorzetwanden etc. geplaatst zijn. Ik wil daarom de ruimte hebben om nog te kunnen ‘verschuiven’. Vandaar dat het eerste deel vanaf de afvoeren horizontaal (max. 60cm) door de dekvloer loopt;
 • Afvoer van de cv-installatie wordt verwerkt in de voorzetwand van het toilet. Deze komt verticaal vanuit het plafond.
Voordat binnenkort de betonvloer gestort wordt wil ik graag het idee hebben dat er een afvoersysteem ligt wat deugt ;-) Daarom hoor ik graag wat jullie van dit ‘ontwerp’ vinden. Klopt het, mogelijke optimalisaties, tips etc.?

Verder heb ik hier nog de volgende vragen bij:
 • Is in dit geval beluchting nodig?
 • Door de isolatielaag is het op z’n minst lastig om de buizen met beugels aan de betonvloer te bevestigen. Is het voldoende om het zand onder de buizen goed te verdichten? De ondergrond heeft immers al ca. 90 jaar voorbelasting gehad.
 • Qua bevestiging: alles onder de vloer met manchetten en in en boven de vloer met lijmverbindingen?
Alvast bedankt voor jullie reacties!
 

Bijlagen

 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Wel een lang verhaal wat voor teken programma heb je gebruikt lijkt geen amateur werk.
  Een riolering heeft een beluchting nodig.
   

  Abko

  • #3
  Excuus, vrij uitgebreide beschrijving inderdaad. Dank voor de snelle reactie Henk, de beluchting ga ik mee aan de gang.

  Het tekenprogramma is een basisversie van Autocad. Nu wil het tekenen wel lukken, maar het uitdenken van een rioleringssysteem is toch echt helemaal nieuw voor me. Vandaar de vraag wat jullie als deskundigen ervan vinden :wink:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu