Aangepaste dakconstructie door vorige eigenaar

Beto9

  • #1
Beste leden,

Ik ben de zolder op aan het knappen, nu ben ik tot de conclusie gekomen dat de constructie van de kap door de vorige eigenaar is aangepast.

De oorspronkelijke constructie is redelijk gangbaar. Tussen de spantbenen een balk, tussen deze balk en de nok zat de makelaar.Men heeft de balk tussen de spantbenen verwijderd. De makelaar is tot op de vloer langer gemaakt... prutswerk. Deze rust op de houten planken, niet op de draagbalken van de vloer. Onder spanten zijn 2 extra balkjes gemaakt tot op de vloer. Deze constructie zit er vermoedelijk al sinds de jaren 70.Kan ik deze constructie laten zitten, dan wel aanpassen door de druk van de makelaar over te brengen op 2 vloerbalken i.p.v. de vloerplanken? Wat is jullie advies?

De complete dakconstructie staat op de vloerbalken, die in de zijgevel zijn ingemetseld.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het gaat over de spanten in je huis? Dit soort aanpassingen moeten altijd bekeken worden door een constructeur. Je hebt ook een vergunning nodig voor de verandering.

Als ik het zou veranderen, dan een oplossing zonder middenkolom. Dus de hanenbalk terug. Eventueel wat hoger dmv verzwaring van hanenbalk en spantbenen.
 

Beto9

  • #3
Hallo,

Volgens mij neemt de verticale balk sowieso niet de functie van de hanenbalk over, maar gaat het wel al een jaar of 40 goed zonder zichtbare mankementen.

Voor mij beeldvorming. Verzwaring van de hanenbalk zie ik voor me, maar hoe ziet een verzwaring van de spantbenen er in de praktijk uit?

Ik zal me zeker laten adviseren door een constructeur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu