7 Led spotjes spanningsval

Maronk

  • #1
Dag,

De producten die ik heb aangeschaft:

-GU5.3 (MR16) LED Lamp 12 Volt 3,5 Watt 60 SMD Dimbaar (Vervangt 35-40W)
-LED transformator 12V 8,3A Max. 100 Watt
-YPHIX LED Dimmer 12V-24V, DRF-T10, 10A, incl. RF afstandsbediening

Ik heb een veranda waar ik 7 led spots in wil bevestigen. De omvang van de veranda is 25 meter, om de 3 meter een spotje ongeveer. Ik heb nu alles aangesloten en de laatste spotjes hebben nu spanningsval wat je goed kunt zien.

Opstelling aansluiting:

TRAFO in het midden van de veranda ---> DIMMER ---> van de DIMMER naar een kroonsteentje zit een 1.5mm VMVL kabel van 6 cm ---> van het kroonsteentje naar de spotjes een 6mm VMVL kabel van beide ongeveer 13 meter naar links en rechts van de veranda (gesplitst). Links 4 spotjes over 13 meter en rechts 3 spotjes over 13 meter

Beide kanten hebben de laatste spotjes spanningsval en geven dus minder licht. Wat doe ik hier fout?

Mvg,
Martijn
 

Blauwbloes

  • #2
Oorzaak is waarschijnlijk de spanningsval over de draad. 1,5mm2 is tamelijk dun, makkelijk 100-200mV spanningsval. Dat merk je.

Oplossing: Elke LED-lamp afzonderlijk naar de dimmer. Als dat niet kan 4mm2
 

Maronk

  • #3
Bedankt

Dat 1.5 mm kabeltje is maar 6 cm lang en de rest zit via 6mm draad. Die 6 cm van 1.5mm kabel kan dat al spanningsvol geven?
 

Maronk

  • #4
Ik heb het even uitgetekend!

 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
7 spots 12 V van 3,5 Watt komt neer op iets meer dan 2 A. 1,5 mm² zou voldoende moeten zijn. Heb je de verbindingen wel goed uitgevoerd met adereindhulzen?

Wat is het type van de trafo en heeft die een maximale leidinglengte?
 

Atmoz

  • #7
Zou het niet een probleem van zelfinductie van de lange aansluitdraden kunnen zijn? Waarschijnlijk werkt het dimmen volgens het PWM principe en dan zou zelfinductie een rol kunnen spelen.
Om dit probleem te omzeilen zou je de lampjes ster vormig vanaf de 6 cm 1,5 mm2 aan moeten sluiten. Dit helpt ook bij evt spanningsverlies, hoewel ik me niet voor kan stellen dat dit de oorzaak is, gezien de gebruikte draaddiameter en het geringe vermogen.
 

Blauwbloes

  • #8
Maronk schreef:
Bedankt

Dat 1.5 mm kabeltje is maar 6 cm lang en de rest zit via 6mm draad. Die 6 cm van 1.5mm kabel kan dat al spanningsvol geven?
Erg onwaarschijnlijk. Ik had dit verkeerd geïnterpreteerd vanwege de 6mm. Je bedoelt 6mm2.

6mm2 is nog altijd 3mΩ per meter. Voor een lengte van 26m, plus de contactweerstanden is makkelijke een spanningsval van 150-300mV. D.i. 2,5% van de voedingsspanning. Of dit verschil zichtbaar is hangt waarschijnlijk af van de LED-lamp zelf. Check of er verschil is als je de eerste lamp wegneemt, eventueel met een provisorische schakelaar. Sluit de voeding eventueel aan in het midden van de kring. Dus een bijkomende vertakking naar 2 x 2 lampen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu