44kW uitbreiding!!

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #21
Met de gelijktijdigheidsfactor moet je erg goed opletten met frituurketels. Die moeten ten alle tijden in vol bedrijf kunnen zijn. Dat gaat ook regelmatig voorkomen. Voor de frituur moet je dus eigenlijk rekenen met een gelijtijdigheidsfactor van 1. Op de andere verbruikers kun je dan een andere factor loslaten.

Maar dit hele onderwerp klinkt niet goed. Het moet veel planmatiger worden aangepakt. Eerst een inventarisatie van wat er allemaal moet worden aangesloten, zoals koeling etc. Dan komt ook nog de vraag of liander wel een aparte aansluiting wil maken, omdat woonhuis en bedrijfspand waarschijnlijk een perceel vormen. Allemaal dingen om uit te zoeken dus.

Dan hebben we het nog niet over het voldoen aan alle normen die voor de rest van de installatie gelden, buiten de meterkast......

Overigens, mocht liander moeilijk doen over een extra aansluiting, dan kun je altijd de woonhuisaansluiting laten verplaatsen naar het bedrijfspand en tegelijkertijd laten verzwaren. Het woonhuis aansluiten vanuit het bedrijfspand is dan veel eenvoudiger vanwege het veel geringere vermogen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #22
0,8 was ook maar een voorbeeld, de factor moet ook goed doordacht gekozen worden idd. Het punt dat ik wilde maken is, dat je ivm de kosten, de hoofdafzekering zo laag mogelijk dimensioneerd en niet zoals TS voorsteld zo hoog mogelijk. Daarvoor is een goede berekening onontbeerlijk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #23
Sorry hoor maar dit topic gaat op slot, iemand in opleiding die dit soort installaties wil aanleggen heeft nog vele jaren nodig om ervaring hiervoor op te doen.
Vooral het punt regelgeving lijkt me een belangrijke factor in de opleiding, adviezen van vaklui aannemen ook.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu