3x25A of 3x35A - extra kosten

Thomasc

  • #1
Hallo, Allemaal

Mijn buurman is bezig met een verbouwing aan een herenhuis in Rotterdam, Hij woont zelf beneden en 3 etages wilt tie verhuren.
Hij heeft nu een hoofdaansluiting van 1x35 Ampere.

Hij heeft zelf een fornuis met alle toeters en bellen van max 7.6kW en kan op 230V en 400V, (kan op 3fase) verder verbruikt tie niet veel meer dan tv, computer, wasmachine, koffiezetter.

1ste etage woont al iemand die niet meer verbruikt dan Tv, verlichting, wasmachine. (kookt op gas)

2de etage nog niet ingebruik maar wordt opgeleverd met beeldbuis tv, vaatwasser, wasmachine, koelkast. Wordt straks gekookt op gas.

3de etage nog niet ingebruik maar wordt opgelever met beeldbuis tv, wasmachine, koelkast en wordt straks elektrische gekookt max 5.4kW (kan op 1fase dubbel of 2aparte fases)

Er komt op ieder etage een nieuwe 3fase groepenkast te hangen die gevoed wordt door de groepenkast van mijn buurman. Daar wil ik een 5x4 naar toebrengen om zo totaal te verdelen over 3 fases.

Mijn vraag is nu hoe groot is de kans dat dit alles niet op een 3x25 Ampere zekering gaat. Of kan er beter gekozen worden voor een 3x35Ampere? Wat zou dit dan extra kosten?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
1. Je kunt zelf uitrekenen wat ja aan hoofd afzekering nodig hebt. Je maakt een optelsom van het vermogen van alle opgestelde apparatuur, plus 100 watt per lichtpunt, plus 200 watt per vrije wandcontactdoos. Dit vermenigvuldig je met een gelijktijdigheids factor van 0,7. Dit vermogen moeten de hoofdzekeringen kunnen leveren.

2. Je dient rekening te houden met de selectiviteit. Dwz er moet een factor 1,6 tussen opeenvolgende zekeringen zitten. De 5x4mm2 kabel naar bovengelegen groepenkasten moet beneden worden afgezekerd met max 3x25A. De hoofdzekeringen zouden dan min. 3x40A moeten bedragen.

3. De kosten kun je vinden op de website van de netbeheerder. Het prijsverschil zit met name in de capaciteitsvergoeding transport.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Misschien nog nuttig toe te voegen, dat als de etages van je buurman officieel over een eigen adres beschikken, hij ook zou kunnen overwegen deze van eigen netaansluitingen te laten voorzien. Een wat grotere investering maar geen rompslomp met verrekeningen, betalingachterstanden, bovendien functioneerd dan alles onafhankelijk van elkaar, het scheelt een complexe installatie aanleggen en huurders hebben de vrijheid zelf hun elektriciteitsleverancier te kiezen.
 

Thomasc

  • #4
Ik heb zaterdag naar Stedin gebeld en die kon mij niets vertellen over de de kosten van de Capaciteitsvergoeding, daar had ik een code voor nodig die ik moest aanvragen bi Aansluitingen.nl. Dat heb ik inmiddels gedaan dus weer gebeld naar Stedin. Die kon me nu ZELFS zonder code verder helpen.

Ik weet nu dat de Capaciteitsvergoeding voor 3x25A €172,- en voor 3x35A €715,- bedragen. Dus dat is een fors verschil.

Ik wil de bovenste groepenkasten in de onderste groepenkast afzekeren met elk een C20 automaat, met daarvoor een aardlek.

Is er misschien een makkelijk programma waar ik de gegevens in kan vullen en dat tie het zelf uitrekend per fase?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Eén aardlek voor drie appartementen lijkt me niet verstandig. Bij één aardfoutje zitten dan drie etages zonder stroom! Verder is 20A wel selectief tov 35A maar niet tov 16A.
 

Thomasc

  • #6
Oke, dus als ik de hoofdzekering 35A maak, automaten voor boven 20A en de eindgroepen voor boven zouden dan 10A moeten zijn. Dan moet ik alleen even kijken hoe ik dat ga oplossen want moet denk voor de kookgroep van de 3de etage 16A hebben
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu