30mm beton storten over bestaande betonvloer

Heze

  • #1
Goedemorgen.

Ik heb in onze schuur een betonvloer liggen, alleen bestaat deze uit verschillende hoogtes. Nu wil ik daar 30mm beton overheen storten zodat alles weer op dezelfde hoogte ligt. Ik kan niet veel meer dan 30mm storten, omdat het plafond anders te dichtbij komt. Nu vraag ik me af wat voor beton ik het best kan maken:
- Het moet een sterke vloer worden, wat ook meteen als toplaag wordt gebruikt. Hierdoor valt een zandcement vloer denk ik af? Er hoeft geen auto op te staan, maar het moet wel een draaibank kunnen dragen.
- Egalisatievloeistof valt door zijn geringe hardheid ook af denk ik? Afgezien daarvan is het ook duur (oppervlakte is 6,5 x 5 meter).
- Ik zat te denken om 'standaard' beton te gebruiken maar dan met kleine stenen (4-16) omdat de stenen in beton voor sterkte zorgen. Of kan ik de stenen toch beter weglaten?
- Wat is beter om de hechting met de ondervloer te bevorderen: een primer of aanbranden met cement?
- Krijg ik deze vloer afgereid op 30mm indien er stenen van 16mm in zitten?

Ik heb op dit forum veel vragen over beton gevonden, maar de situatie is steeds net anders dan de mijne, dus vandaar deze post.
Iemand nog een ander idee wat voor soort beton ik het beste kan gebruiken hiervoor, graag met de bijbehorende mengverhoudingen?

Alvast bedankt voor jullie reacties,
met vriendelijke groet Hendrik.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je bestaande betonvloeren zullen de draagkracht moeten geven. Een dunne laag beton voegt geen extra sterkte toe.

Met minimaal 30 mm zou een zandcementdekvloer kunnen. Eventueel een krimpnetje erin verwerken, of vezels toevoegen.

Als het anders (beter) moet: Bestaande vloer uithakken, uitgraven, isolatie aanbrengen, en nieuwe dragende betonvloer van 6-8 cm op de isolatie storten en deze afvlinderen.
 

Heze

  • #3
Is de eindsterkte van een cementdekvloer wel sterk dan? Dat is - meende ik - meestal niet bedoeld als eindlaag (meestal komt hier nog een topvloer overheen). De cementdekvloer moet wel gemakkelijk een draaibank kunnen dragen, en als ik bijvoorbeeld een hamer laat vallen moet er geen stuk uitspatten.

Ik heb verder geen sterkte nodig; de betonlaag eronder zorgt voor de sterkte. De laag moet wel hard zijn omdat ik hem als toplaag in mijn schuur gebruik, waar geregeld geklust gaat worden.

Kortom: wordt een cementdeklaag net zo hard als een betonlaag?

Wederom bedankt voor de reacties,
Groeten Hendrik.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Een cementdekvloer kan je maken in verschillende sterkte klasses, D60 is harder als beton. Slijtvastheid bereik je door bijvoorbeeld instrooien met carborundum.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
de sterkte en hardheid die je met een zandcementvloer bereikt hangt mede af van de voorbereiding en de nabehandeling van de vloer.

om goed op sterkte te komen moet de vloer een tijdje (dag of 5) vochtig gehouden worden.
tegen vallende blankhamers is echter geen enkele vloer geheel bestand.
als die fout terecht komen kunnen ze een pitje achterlaten
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Met het bovenstaande in acht nemende: egaliseer de bestaande vloer en betegel deze met bv 60 x 60 x 1. Komt u minimaal omhoog. Indien goed vlak ingelijmd kan dit door de afmeting van de vloertegels met gemak een draaibank dragen. Ik neem tenminste aan dat u geen draaibank heeft die scheepsassen van een meter dik moet draaien.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Het hogere deel eruit hakken en nieuw beton?

Oude vloer er uit hakken.
Zand wegscheppen (hier is meestal wel vraag naar)
Puin als onderlaag, dan heb je ook iets minder beton nodig.
Beton storten.

Klinkt als veel werk en veel duurder, maar reken eens uit wat één keer beton laten komen kost versus 3 cm ophogen met losse zakken of egaline of?
Als 3 cm ophogen al de max is met het plafond, dan kan ik met een geheel nieuwe vloer eventueel iets naar beneden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu