3 groepenkast op 2 fasen, kan dat?

Evilb

  • #1
In verband met het in gebruik nemen van een Keramische kookplaat in plaats van een gas-toestel, heeft Liander van 1 x 25A een upgrade gedaan naar 3 x 25A. Om de keramische plaat aan te sluiten hebben we een extra 3 groepenkast van ABB gekocht die naast de bestaande groepenkast van ABB wordt opgehangen.



Nu is het zo dat 1 van de 3 fasen-draden naar de oorspronkelijke groepenkast gaat en er nog 2 fasendraden over zijn (op de foto de 2 geel/groene draden). Deze 2 fasen-draden zouden we willen gebruiken voor het aansluiten van de 3 groepenkast. KAN DAT?

Als dat kan, heeft iemand een handige tip hoe dit dan aangesloten kan/moet worden? moeten er groepen doorgelust worden ofzo?

Alvast bedankt voor jullie hulp!
 

Kaajee

  • #2
Nee!
Die 2 geel/groene draden zijn aarde draden en zeker geen fase draden.

Ik zou er even een installateur bijhalen, want ik zie (ook) geen hoofdschakelaar en dus zal die ook geplaatst moeten worden ('verplicht' bij aanpassing van dit soort zaken). Dan dient er onder spanning gewerkt te worden!!

Zeker geen klusje voor een 'leek' (with all do respect).
 

Evilb

  • #3
Bedankt voor je reactie!

Dan gaan we er toch maar even de elektricien bijhalen en een hoofdschakelaar laten plaatsen. Je hebt trouwens gelijk dat de geel-groene draden aarde zijn, de twee fase draden zijn zwart en zitten afgeschermd in de rechtse groepenkast. Ik had me daar inderdaad in vergisd...

Op zich ken ik wel iemand die behoorlijk handig is met dit soort dingen. Zou hij dit klusje wel moeten kunnen klaren als we een hoofdschakelaar plaatsen? of is de 3 groepenkast niet eens aan te sluiten met 2 fasen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Dit moet geheel anders worden aangesloten op 3 fase. Er moet een 4 polige aardlekschakelaar worden toegevoegd. Ik zie geen nul aansluiting op die krachtgroep, ongeschikt voor een NL installatie dus. Werken onder spanning=levensgevaarlijk. Laat eea aansluiten door een erkend installateur met zegelrecht. Deze mag de hoofdzekeringen verwijderen en opnieuw verzegelen. Geen hobbieproject dit!
 

Appeltje

  • #5
Sxnder heeft helemaal gelijk... en gezien de vraagstelling zou ik er zelf even afblijven.

Zorg dat die hoofdschakelaar er zit VOORDAT men je installatie naar 3 fasen komt zetten anders doen ze dat namelijk niet en gaan ze weer weg.

Groeten,
Richard.
 

Kaajee

  • #6
Hoezo Sxnder ?

En 'ze' (Liander) zijn al geweest en hebben de boel al naar 3 fasen omgezet gezien de initiële vraag/post.............

(sorry to say: maar dit bedoel ik nou met een overbodige post; topic vulling/vervuiling, herhalen wat al meerder malen gezegd is en het topic niet goed lezen en daarmee onzinnige dingen schrijven)
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Idd vreemd dat Liander het wel zo aansluit. Zeker gezien het feit dat de vereiste 4 polige hoofdschakelaar ontbreekt. Voor zover ik kan zien is die krachtgroep nog niet aangesloten?
 

Kaajee

  • #8
Ipv "voor zover jij kan zien", kun je ook gewoon goed lezen, is eigenlijk hetzelfde als zien en een kunst op zich (blijkbaar)....... :mrgreen:

Ik lees namelijk het volgende in de eerste post:
Nu is het zo dat 1 van de 3 fasen-draden naar de oorspronkelijke groepenkast gaat en er nog 2 fasendraden over zijn (op de foto de 2 geel/groene draden). Deze 2 fasen-draden zouden we willen gebruiken voor het aansluiten van de 3 groepenkast.
Daaruit blijkt toch gewoon dat die krachtgroep (behalve de aarde draden) nog niet aangesloten is? "1 v/d 3 draden", "2 fasendraden over" & "zouden we willen gebruiken".

Buiten dat: TS heeft het advies mi. al opgevolgd en neemt een professional in de hand. Laten we eerst maar eens op dat resultaat wachten.
 

Appeltje

  • #9
Feit is dat het onlogisch en vreemd is dat Liander zo toch heeft aangesloten.... daaruit hebben wij (ik ook) even opgemaakt dat het nog stond te gebeuren.

Gr. Richard.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
Maargoed, even over de koopgroep:
Een kookplaat kan op 2 manieren worden aangesloten:
-Krachtgroep, dus 3 fasen plus nul en aarde in 1 buis
-2 gekoppelde groepen(kookgroep) dus 2x fase en 2x nul en aarde in 1 buis.

Als je 3 fasen hebt is het eerste logisch om te doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu