3 buitenkranen aanleggen, wat heb ik nodig?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik wil 3 buitenkranen gaan maken rondom mijn huis. De plaatsen waar ze moeten komen zijn logisch gekozen: mooi verdeeld rondom het huis en bovendien is aan de binnenzijde van elke gevel al een waterleiding aanwezig.

Kraan 1:


Deze kraan moet aangesloten worden op de leding van de kraan rechts op de foto (wordt gebruikt voor de CV). Aangezien de garageverdieping half in de grond gebouwd is, moet de kraan tussen de ketel en de muur een meter omhoog.

Kraan 2:


Deze kraan moet aangesloten worden in een keukenkastje. Zoals te zien is er al wat voorbereiding getroffen op buitenkraan.

Kraan 3:


Deze kraan moet op de leiding in een bijkeukenkastje aangesloten worden. De leiding moet rechts op de foto (zijkant kastje) door de muur naar buiten toe.

- De buitenkranen moeten niet te ver uitsteken naar buiten (aangezien er langs 2 gevels een pad loopt);
- De kranen moeten binnen afgeloten kunnen worden met een stopkraan;
- De kranen met stukjes leiding moeten voor de vorst leeg kunnen lopen. Er is dus een aftapkraantje nodig.

Ik neem aan dat het leidingwerk gemaakt wordt van koperen leiding. Moet dit gesoldeerd worden, of kan het met knelkoppelingen? Moeten de leidingen die door de muur naar buiten gaan nog onder afschot geboord worden (i.v.m. leeg kunnen laten lopen als vorstbeveiliging)?
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Sluit de leiding voor buitenkranen aan op een 15mm leiding. Aansluiten op een 12mm leiding vanuit keukenkraantje geeft buiten weinig water, zeker voor tuinsproeiers.
Probeer het zo te maken dat de leiding leegloopt bij aftappen. Anders kan het alsnog stukvriezen.
Er zijn buitenkranen met een afneembaar sleuteltje, dit is handig als de kraan vanaf de openbare weg toegankelijk is. Kwajongens willen weleens een kraan opendraaien als je niet thuis bent.
Als afsluiters zijn er kogelstopkranen met aftap, deze gaan minder snel lekken.
 

StefanD

  • #3
Er zijn ook vorstvrije buitenkranen, wellicht is dat iets voor jou?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
De vorstbestendige buitenkranen ken ik. De prijs er van ook. Dat heb ik er niet voor over. Ik laat de leiding 1 x leeglopen voor de vorst komt. Dat vind ik niet zo bezwaarlijk.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Heb ik nog een klep in de afsluitkraan nodig om vervuiling van het water in de leiding tegen te gaan?

Welk aansluitmateriaal heb ik in situatie 3 nodig?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Je kunt ook een gevelkom plaatsen dan zit de kraan wat meer in pandig

gevelkom

je draait de koppeling van de slang los, plaatst hier een knel T-stuk12x15x12 en neem een stukje buis op de 12 met een knelring en sluit de slang weer aan.

Op de 15 een stopkraan met aftapper en vervolgens naar de aan sluiting van je buiten kraan.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Gevelkom was inderdaad de bedoeling. Doe ik rondom, dat staat netter als het overal hetzelfde is.
 

Xr8

  • #8
Vorstvrije kranen worden aangeboden voor rond de 60 euro. Als je een losse slangwartelkraan koopt met gevelkom, kogelafsluiter en aftapper dan denk ik dat je prijsverschil niet heel groot meer zal zijn.

Succes.
 

Kaajee

  • #9
Wat een onzin vergelijk. Als je het al doet, wel appels met appels vergelijken.

Een buitenkraan het je voor 5-6eu, muurplaat: 2eu, stopkraan met aftap voor 8-9eu. Voor de totaal prijs van 3 kranen heeft TS nog niet eens 1 vorstvrije
(die nog niet een altijd vorstvrij blijken te zien heb ik gelezen)

(ps letterlijk ditzelfde bericht heb ik gisteravond ook al getypt; bericht lijkt spoorloos verdwenen, weet zeker dat het er wel stond, nog nagelezen nl. heel curieus)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Maakt ja niet uit hij gaf een advies.

en die kranen zijn wel vorst vrij mits ze goed zijn geïnstalleerd.

Persoonlijk ging ik ook voor de vorstvrije kranen is veel simpeler aan te sluiten.
 

Kaajee

  • #11
Hij gaf helemaal geen advies hij gaf een verkeerd vergelijk en dus een verkeerd beeld, een leugentje ahw.....

Anyway; back on topic; de 3e kraan is uitgelegd. De 2e spreekt voor zich, (daar heb je al een stopkraan met aftap, scheelt nog weer een 8-9eu).
Bij de eerste kraan zou je een dubbele muurplaat kunnen overwegen:

Vanaf daar moet je veen kijken hoe het uitpakt; meteen een bocht, meteen door de muur. Dus nog wat koper kopen en een paar knelkoppelingen en evt. wat soldeer spul. Dan kun je alle kanten nog op.

(De muurplaat die je in situatie1 overhoudt in deze oplossing kun je evt. weer prima voor buiten gebruiken, evt. met de kraan die er nu op zit.)
 

Tiho

  • #12
Kaajee, hij wil rondom kranen. Hij wil geen leidingnetwerk op de buitenmuur :mrgreen:

Bovendien wil hij een gevelkom? Daar zie ik geen prijs van staan in je optelsom.


Als je een gevelkom wilt zul je hem toch ook moeten kopen?
 

Kaajee

  • #13
Wie heeft het over leidingwerk dan?
Gewoon een gat in de muur en een stukje buis er doorheen. Dan hoeft helemaal niet "leidingwerk op de muur" in te houden, kun je best heel 'kort' houden, zie hier bijv:

Ik ze hier nauwelijks leidingwerk hoor....

En die gevelkom heb ik niet niet in de prijs meegenomen, want bij zo'n vorstvrije kraan wordt het hele zaakje ook niet in een gevelkom geplaatst, die zit ook gewoon óp de muur met een muurplaat en zit zeker niet verdiept. Sterker nog: de modellen die ik ken steken verder uit dan een kraan met gewone muurplaat.

Maar genoeg hierover: laat TS de afweging maar maken. Ik wilde alleen een eerlijk beeld schetsen, dat is nu wel gebeurd.....
Buiten dat: TS heeft al lang aangegeven dat ie die vorstvrije jongens te duur vind, dus hou er maar over op.

En om (ipv geneuzel) antwoord gegeven op nog een vraag van TS: nee, je hoeft verder geen kleppen op te nemen in je stelsel, tenzij je hele lange verlengingen zou gaan maken ergens, maar die zie ik niet.
 

Conradus

  • #14
Kaajee,

Nou een klein beetje leidingwerk op de muur kan nog beter kijken dan wat je op de foto als voorbeeld laat zien. Kan niet zeggen dat ik die kit zo mooi vind.
 

Kaajee

  • #15
Jezusmina zeg wat een geneuzel hier. Het ging over het leidingwerk. EN dat is in het voorbeeld prima en minimaal uitgevoerd. Dat hier geen donkere (bruine) kit gebruikt is, so what. Dat kan toch iedereen voor zichzelf bepalen en in dit geval doorheen kijken.......
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #16
OK mannen, zullen we ons nu weer met de vragensteller gaan bezighouden in plaats van met elkaar?

Graag een berichtje van BertPlezier of hij nog onduidelijkheden heeft, zo niet dan kan hier een slotje op.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #17
Ik heb nog een aantal vragen:

Als ik het goed zie zijn de slangetjes van 3 niet middels een knelsysteem aangesloten op de leiding uit de muur. Het lijkt mij schroefdraad op schroefdraad. Ik kan proberen een duidelijke foto te maken vanaf de zijkant. De koudwaterslang losschroeven en een knel-t-stuk opzetten zal in dat geval dus niet gaan.

Bij de eerste kraan moet inderdaad de kraan eerst weg om de leiding door te trekken. Ik weet nog niet of de bestaande binnenkraan naast de ketel plaats of dat ie op z’n plek blijft of wat verder de hoek in, maar dat maakt voor het werk niet uit. Ik heb dan in alle gevallen een dubbele muurplaat nodig (ik weet nu tenminste op welke namen ik op moet googlelen).


Ik heb eerder geschreven dat ik een gevelkomkraan wil. Maar als die verder of net zo ver uitsteken als een opbouwkraan, dan maakt het niet uit. Eén van de kranen komt namelijk bij een tuinpad.

Is het niet erg dat alle verbindingen gekneld worden? Dan komen de leidingen wel wat verder van de muur af. Nu is dat ook niet erg, want geen enkele plaats zit in het zicht en ik kan het zelf. Wilde de leiding van 3 toch al netjes aan de muur bevestigen met beugeltjes, dus dan kom je ook al wat verder van de muur af.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #18
Owja: alle 3 de aanvoerleidingen zijn 15 mm, dus dat is een goed bericht!

En de slang in situatie 3 zit toch met een knelkoppeling gemonteerd. Ik heb het rosetje verwijderd en toen zag ik dat de leiding gebogen is en net door de achterwand van het kastje komt.

Knelaansluitingen kun je niet meer opnieuw gebruiken toch? Je krijgt immers de oude knelring niet meer van de leiding af. Dan moet ik de koppeling er af zagen en de leiding wat lager het kastje in laten komen.
 

Tiho

  • #19
Als je bedoelt dat je een andere koppeling wilt monteren op dezelfde knel is dat geen probleem. Alle koppelingen worden met dezelfde maten en diepte gemaakt volgens DIN norm.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #20
Nieuwe koppeling op oude knel kan toch niet? De oude knelring moet namelijk vervangen worden, maar die zit aan de leiding vast. Het stukje leiding met de oude knelring moet je dan afzagen. Of heb ik het mis?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu