2e groepenkast aanleggen na 3x25 (3fase) aansluiting

Robind

  • #1
Beste allemaal,

Ik zit met de volgende situatie. Een huis uit 1956 waar de huidige groepenkast in een klein kastje naast devoordeur zit(zie foto 1). Nu zit er een 1 fase aansluiting aan. En vanwege zonnepanelen en het verwijderen van het gas wil ik graag naar 3 fase.
IMG_20220517_185552 (1).jpg


De ingang van de het net en de zekeringen zitten aan de rechterkant in een andere kamer (zie foto 2).

IMG_20220517_185609__01 (1).jpg


IK wil graag de groepenkast uitbreiden maar in de kleine kast bij de voordeur is er geen ruimte. Dus mijn plan was eerst de hele installatie naar de muur te verplaatsen waar de stroom ook binnenkomt zoals op foto 2 te zien is. Nu zijn de kosten van het verplaatsen van de meter vanaf 1200 volgens stedin. om dit te vermijden heb ik via een terugbelverzoek met een installateur van stedin gebeld en die kwam met de volgende oplossing:

Een 3 fase hoofdschakelaar in de eerste groepenkast op foto 1. Het enige wat in groepenkast 1 dus overblijft is dus een hoofdschakelaar. En vervolgens een grotere groepenkast plaatsen boven de zekeringen op foto 2. De 2e groepenkast moet ook een hoofdschakelaar hebben. En daarmee kom ik bij mijn probleem. Kan ik zomaar 2 hoofdschakelaren achter elkaar plaatsen? Of heb ik dan ook te maken met selectiviteit?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Selectiviteit is iets wat speelt tussen beveiligingstoestellen (installatieautomaten etc.). Met schakelaars heb je daar niets mee te maken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Nee een hoofdschakelaar doet niks dus met selectiviteit heb je niets te maken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu