Groepenkast puzzel + aanleggen Perilex t.b.v. inductieplaat

Adhy

  • #1
Hallo Allemaal,

Ik wil graag overstappen op inductiekoken en daarom 3 fase in de keuken aanleggen. Ik heb al enig research gedaan en wil graag mijn conclusies checken met jullie. Het gaat me er niet om dat het per sé volgens de norm is, als het maar veilig is. Hieronder een plaatje van de huidige situatie in de groepenkast.

Stappenplan:

Groepenkast:
1. linker ALS stukje opschuiven om plaats te maken (de oplettende kijker ziet dat hier een vijfde automaat -op zijn kop- op is aangesloten. Dit is een erfenis van de vorige bewoner)
2. 3 fase aardlekautomaat (3F+N 16A, 30mA) in de vrijgekomen ruimte klikken
3. 2 extra aansluitblokjes monteren die met 6mm2 draad naar fase 2 en 3 gaan op de hoofdschakelaar
4. nieuwe aardlekautomaat aansluiten op de drie fasen + nuldraad (elk 4mm2 draad)
5. bestaande (blauwe) nuldraad (6mm2) vanaf hoofdschakelaar naar aansluitblokje vervangen door blauwe 16mm2 draad ivm extra belasting, of is 10mm2 wel voldoende?

Bekabeling naar keuken:
Groepenkast hangt in de kelder. Vanuit de kelder is een smal gaat naar de keuken er boven waar ik waarschijnlijk geen 5x2,5 mm door 19mm pvc doorheen krijg. Als ik het goed heb begrepen kan ik ook 5x2.5mm xmvk gebruiken voor de Perilex aansluiting. Deze xmvk wil ik dan door 16mm pvc aan de muur monteren, zonder pvc bochten. Dus alleen pvc op de rechte stukken. Deze xmvk dan direct op de aardlekautomaat 3F+N aansluiten + aarde. aan de andere kant xmvk door het gat in het plafond duwen en aan de perilex WCD schroeven.

Doe ik het zo goed, en veilig? Of kan ik rook verwachten?


groepenkast.JPG
 
Laatst bewerkt:

Adhy

  • #2
Voortschrijdend inzicht: puntje 5: bestaande (blauwe) nuldraad (6mm2) vanaf hoofdschakelaar naar aansluitblokje hoeft niet vervangen te worden. Door faseverschuiving tussen 3 fasen is de maximale stroom beperkt tot de zwaarst belaste groep. Correct?
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Waarom zit je gehele woning nu aangesloten op één fase? Weet je wel zeker dat er een 3-fasen aansluiting is? Wellicht kun je dit aan de hoofdzekeringkast zien (wanneer deze een transparant deksel of deksel met uitsparing voor automaten heeft) of anders aan de meter.

Hoe zwaar is de hoofdzekering? Daar moet je de doorsnede van de bedrading op bepalen, doorgaans is 6mm² genoeg.

Die bedrading tussen de linker aardlekschakelaar en de eindgroepen oogt erg dun, is dat 2,5mm²? Dat hoort niet. Daarnaast zitten er nu 2 (verschillende) draden in dezelfde klem bovenop die aardlekschakelaar, ook dat is niet de bedoeling.

De linker automaat zit niet alleen ondersteboven, maar is als gevolg ook verkeerd aangesloten, fase en nul zitten nu op de verkeerde contacten. Daardoor is niet de spanningvoerende fasegeleider beveiligd maar de nul, ook dat is natuurlijk niet hoe het hoort.

Je plannen voor de kookplaat lijken verder wel te kloppen (mits de aansluiting daadwerkelijk 3 fasen is).
 

Adhy

  • #4
Hi Xander,

Bedankt voor je reactie. Liander heeft niet lang geleden de boel omgebouwd van 1 naar 3 fase, dus vandaar de vreemde constructie. Onder de hoofdschakelaar zit 3x 25A automaat. Daaruit concludeer ik dat 6mm2 inderdaad voldoende is.

Die 2,5mm rommel van de linker ALS klopt inderdaad zie ik nu. Ik zal die 4 linker automaten vervangen door ABB busboard, dan is die 2,5mm draad niet meer nodig en ziet het er wel zo netjes uit.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Ik zou ook nog een derde tweepolige aardlekschakelaar erbij zetten, zodat je de bestaande groepen kunt verdelen over drie fasen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
De boel verdelen over 3 aardlekschakelaars gaat wel lastig met deze busboard kast. En het busboard met 3x4 modules is voorlopig nergens te krijgen.

Dan zijn die automaten met schroefcontacten wel weer handig. Ik zou die 3 identieke automaten hergebruiken (de 2 oude Attema automaten en de Merlin Gerin automaat). Deze kun je netjes met kamrails doorverbinden en met draad aansluiten op een nieuwe aardlekschakelaar. Alleen de nieuwe / ondersteboven gemonteerde Attema verwijderen en vervangen door 1 nieuwe flexomaat. Dan nog een beetje schuiven met de groepen (1 extra groep links van de beltrafo plaatsen) zodat er achter alle 3 de aardlekschakelaars netjes 3 groepen zitten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu