28mm leidingen zinvol?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben nieuwe cv-buizen aan het aanleggen en had het plan om de leiding vanaf de ketel naar het eerste T-stuk (richting voor- resp. achtergevel) in 28mm uit te voeren. Ik begreep zo her en der dat dat gunstiger zou zijn. Mijn ketel (Intergas uit 1999) heeft 2x 22mm aansluitingen dus daar zou ik sowieso een overgang van 22 naar 28mm krijgen.

Nu blijkt dat 28mm buis lastig te krijgen is (bij bouwmarkten dan) en ook het ANBO- of andersoortige knelmateriaal blijkt behoorlijk veel duurder te zijn dan het 22mm materiaal. Mijn vraag is daarom of het echt veel zal schelen of ik de hoofdleiding van de ketel in 22 of in 28mm uitvoer? Het scheelt nl. ook in de grootte van de gaten die ik in mijn muren moet boren, in de grootte en daardoor het aanzicht van alle koppelingen, etc. Met andere woorden: is het de moeite en de extra kosten waard om mt 28mm te gaan werken? Of is 22mm voldoende?

In totaal zou ik zo'n 2 x 4 meter 28mm buis (aanvoer + retour) nodig hebben tot aan het eerste T-stuk, en van daaruit ga ik naar beide gevels met 22mm. Iedere radiatoraftakking gebeurt in 15mm.

Dank alvast!
 
Het is enkel interessant als je een zware ketel hebt boven de 35 kw die ook echt benut wordt. Niet dat er 16 kw aan radiatoren achter zitten,
 
Als je leidingen uit je ketel al 22mm zijn, dan heeft 28mm geen meerwaarde
en geen betere eigenschapen.
Het enige wat je krijgt is meer waterinhoud, niet dat het heel veel zal zijn
maar ik zie de meerwaarde er niet van in :wink:
 
De meerwaarde kan zijn dat je minder stromingsgeluiden kan hebben. Om door een 28mm dezelfde hoeveelheid water te verplaatsen dan in een 22mm zal de stroomsnelheid lager zijn.

In deze situatie denk ik niet dat het meerwaarde zal hebben.

Succes.
 
Precies, die vermindering van stromingsgeluiden (door lagere stroomsnelheid ivm grotere doorsnede) was één van de weinige voordelen die genoemd werd.

Zo te horen kan ik e.e.a. dus gewoon volledig in 22mm uitvoeren en dat is A Good Thing® :D

Dank, allen!
 
Hangt helemaal van de situatie af.
Voorbeeldje:
Als je vanaf de ketel al 30 meter naar de eerste radiator moet afleggen kan 28 of zelf 35 best nodig zijn.
Waar het om gaat zijn 2 dingen:
- de pomp moet de weerstand door de leidingen kunnen overwinnen.(dikkere leidingen => minder weerstand)
- Geluid (dikkere leidingen => lagere snelheid => minder geluid)
 
Ik snap je punt. Vanaf de ketel is het ongeveer 4 meter naar het eerste T-stuk, dan weer een meter of 4 tot de gevels (voor- en achter) en vandaar uit een meter of 6 naar beneden (2 verdiepingen). De hoofdleiding van de ketel naar de T-stukken laat ik over de overloop lopen, daar heb ik van evt. stromingsgeluid het minste last.

De oude leidingen die ik verwijderd heb (dikwandig staal) waren wel in veel grotere diameters uitgevoerd maar dat is natuurlijk gedaan rekening houdend met de allereerste ketel die er ooit heeft gezeten (begin jaren '70).
 
In een gewone woning is 22mm met aftakkingen in 15mm in de regel makkelijk toereikend. Materiaal is goedkoper en makkelijker te verwerken.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan