230v spot aansluiten in permanent verlaagd(verhoogd)plafond

Ron Broers

  • #1
Ik wil 230v led spots installeren in een houten plafond.

Plafond van de slaapkamers kan in tact blijven, via de zolder kan ik hierbij, waarna ik de zilvervloot met underlaymeng dicht maak.

Hierdoor kan ik niet meer bij de aansluitingen.

Oude installatie was opbouw, dus helaas geen centraaldoos.

Mijn idee was om naar dit aan te leggen met vd draad in buis. Schakelaar op muur, daarachter een dimmodule. Van daar in buis naar eerste spot, vd-draad doorlassen naar 2e spot en vanuit 2e spot doorlassen naar 3e spot.

Om elke spot een brandwerend bakje van Fermacell met daarin een losse inbouwdoos die vast zit aan de installatiebuis

Vaste inbouwdoos wel overwogen, maar dan moet ik de spits opbouwen, en met de hoogte van de kamers is dit niet wenselijk. Nu kan de spot mooi in het geboorde gat klemmen.

Heb wel gezien dat er ook speciale bakken zijn waarin je de spot kunt monteren, maar dacht dit te omzeilen door een mooie brandwerende dhz oplossing van Fermacell

Mag ik dit zo aanleggen? (Las ook ergens dat je sinds kort ook gewone grondkabel mag gebruiken, dat het niet per defeibtie meer vd draad in buis hoeft te zijn, dubbel geïsoleerd zou genoeg zijn. Ik heb namelijk nog flink wat grondkabel liggen, en scheelt buizen en bochten infrezen)
 

Weijers85

  • #2
Beste Ron,

Persoonlijk zou ik geen brandwerende bakjes gebruiken en gewoon kabel ca 3x1mm² of ymvk 3x1.5mm². gebruiken. de kabel kun je proberen tussen het plafond door te lussen (vissen).

Grondkabel is niet nodig.


De brandwerende bakjes voor spotjes waren voor halogen spotjes. halogen spotjhes kunnen namelijk heel warm worden. Deze warmte ontwikkeling hebben led spotjes niet.
 

Ron Broers

  • #3
Geen bakjes maken scheelt wel. Ik kan van boven goed bij het plafond, dus vissen is gelukkig niet nodig.

Mag ik in een vaste installatie tegenwoordig wel met gewone of ymvk kabel werken? Ik schaar hem onder vaste installatie omdat ik er niet meer bij kan...

Ergens sluit ik hem aan op de vd kabels naar de meterkast, en die aansluiting moet bereikbaar blijven toch(en in inbouwdoos zitten) ik dacht dit te doen bij spot 1, en van daar naar de schakelaar
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Bij LED spots is er ook een bepaalde inbouwmaat. Staat op de verpakking/gebruiksaanwijzing. Als er geen isolatie in de vloer zit, is er al snel voldoende ruimte omheen. Bij wel isolatie is dat fermacell bakje een prima oplossing.
 

Ron Broers

  • #5
Als ik een gat van 72mm boor passen ze daar mooi in.

Ik wilde er wat steenwol tussen doen, maar ik zou dit ook ruim om de openingen van de spots kunnen leggen.

Ik heb gu-10 spots van Osram, met een bijpassend armatuurtje
 
  • Like
Waarderingen: Michaelow

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu