230V LED inbouwspots aansluiten

Timors

 • #1
Hallo allemaal,

Dankbaar heb ik al vele malen gebruikt gemaakt van het forum. Als fanatiek klusser heb ik al aardig wat ervaring opgedaan maar als er electriciteit bij komt kijken heb ik zo mijn vragen. Nu loop ik tegen een probleem aan waarvan ik de informatie niet helemaal kan terug vinden op het forum. Of ik begrijp het niet goed. Het probleem is als volgt;

Ik ga een verlaagd plafond in onze nieuwe keuken plaatsen, waarin 8 230V LED spots komen. Het plafond is een gesloten geheel waarna ik na montage niet meer achter kan komen. Op de tekening van de spots staat aangegeven dat ik niet van spot naar spot mag doorlussen. Ik wil de installatie als volgt gaan uitvoeren;

Vanuit de centraaldoos VD draad naar de spots trekken en op de plaatsen van de spots een lasdoos plaatsen waaruit een vertakking(lasdoppen) naar de spots gaan. Nu zit ik met de volgende vragen;

Mag ik VD draad aansluiten op de kroonsteen van de spot? De spot is voorzien van een stuk soepel draad(met huls) naar een kroonsteen met omhulsel.

Als dit niet juist is, moet ik dan soepel draad vanuit de lasdoos naar de kroonsteen leiden? En hoe maak ik dan een las van het VD draad met het soepele draad?

Welk draad moet nu precies hittebestendig draad zijn? Alleen van de spot naar de las of al het VD draad dat naar de centraaldoos loopt?

Alvast bedankt voor jullie antwoord!

Mvg, Timor
 

Fiesiekus

 • #2
VD-draad mag op een kroonsteen, maar dus wel de draad in PVC-buis en de kroonsteen in een lasdoosje. Hiite bestendig is bij LED's niet aan de orde.
 

Timors

 • #3
Hallo Fiesiekus,

Bedankt voor je antwoord.

Ik begreep op het forum dat VD draad niet bloot mag liggen. Op de LED spot zit een steun waarop een klein lasdoosje zit met een aan de enekant het draad naar de spot toe en aan de andere kant een lege kabelhuls waar de voeding in moet vanuit de lasdoos. Mag ik het VD draad vanaf de lasdoos met flexibele pijp naar de kabelhuls van het kroonsteentje leiden? Het meegeleverde kabelhulsje heeft daar wel ruimte voor maar de VD draden komen dan wel tegen elkaar aan te liggen.

Als het niet duidelijk is kan ik een foto van de spot plaatsen.

Geen hittebstendig draad dus. Ik neem aan dat dit verzekeringstechnisch ook goed is?

Mvg, Timor
 

Sxnder

Specialist Elektra
 • #4
Ik denk dat je heb beste de VD draad in buis direct vanaf de centraaldoos naar het lasdoosje op het spotje kunt leiden. Het is namalijk niet toegestaan om lasdozen op een onbereikbare plaatsen weg te werken.
 

Timors

 • #5
Hallo Sxnder,

Maar dat zou betekenen dat ik alle lassen voor 8 spots in de centraaldoos moet maken. Is hier wel ruimte genoeg voor? En moet ik dat dan doen met klemmen of doppen?

Ook zou ik de centraaldoos moeten vervangen voor een exemplaar met 8 uitgangen. Zijn die wel verkrijgbaar in de bouwmarkt?

Mvg, Timor
 

Sxnder

Specialist Elektra
 • #6
Centraaldozen met 8 aansluitingen zijn heel gangbaar maar voor 8 spotjes en één voeding heb je 9 nodig dus dat wordt krap. Als je er twee plaatst heb je ruimte zat. Je kan gewoon met lasklemmen werken, deze zijn er ook in 8 voudige uitvoering. Wel ervoor zorgen dat deze nergens onbereikbaar achter het plafond verdwijnen. Dit geldt dus ook voor de bestaande centraaldoos in het oude plafond, ook die mag niet onbereikbaar achter het verlaagde plafond verdwijnen.
 

Timors

 • #7
OK, maar dat betekt dat ik een probleem heb. Het plafond komt over het totale oppervlak van de keuken. Uiteindelijk is er dus geen bereikbaarheid naar de centraaldoos. Hoe wordt dit normaal opgelost? Ik neem aan dat er meerder mensen zijn die dit probleem hebben. Liever maak ik geen opening die ik af zou kunnen dekken met een kap of deksel.

Even over lasdoppen. Hoeveel draden mag ik in één keer lassen binnen één dop. Wellicht kan ik dan met één opbouw centraaldoos werken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
 • #8
Je zult de oude centraaldoos moeten verwijderen, de leidingen verlengen naar nieuwe centraaldozen in het nieuwe plafond. Deze zullen dus via een opening in het nieuwe plafond bereikbaar moeten zijn (afgedekken met bijv. lichtpunt/blindplaat). Andere oplossingen voldoen dus niet aan de voorschriften. Als je lasklemmen gebruikt kan er gewoon per gat één draad geklemd worden, dat is makkelijker dan lasdoppen.
 

Timors

 • #9
Ok het begint me duidelijk te worden. Is het ook toegestaan om een opbouwdoos op de ingebouwde doos te plaatsen?

Ik lees overigens in diverse topics dat lasdoppen veiliger zijn dan lasklemmen. wat is jouw mening?
 

Sxnder

Specialist Elektra
 • #10
Lasklemmen worden algemeen toegepast, mits correct gebruikt lijkt mij daar weinig mis mee. Opbouw doos op de ingebouwde doos plaatsen, begrijp ik niet zo goed maar als daardoor de lasklemmen ook weer onbereikbaar in het plafond verdwijnen is dat dus niet toegestaan.
 

Timors

 • #11
Ik bedoel een uitsparing in de achterkant van de opbouwdoos te maken en direct op de inbouwdoos te plaatsen. Hiermee win ik ruimte om in de opbouwdoos de lassen te maken. Mag dit of is dit ook niet helemaal ok?
 

Sxnder

Specialist Elektra
 • #12
Die dozen zijn normaal gesproken brand dovend, hier gaten in maken is dus niet ok.
Als je bedoelt dat je in de centraal doos meer ruimte nodig hebt zijn hier speciale verhogingsringen voor te krijgen.

Dus gebruik dan zoiets:


In combinatie met zoiets:
 

Timors

 • #13
Ah zoiets bedoel ik. Hiermee schroef ik de verhogingsringen op de bestaande inbouwdoos waarna ik vervolgens de opbouwdoos op de verhogingsringen schroef. Heb ik dat juist?
 

Sxnder

Specialist Elektra
 • #14
Nou volgens mij niet. De bedoeling van de centraaldoos is dat die eventueel met verhogingsringen door een opening in het nieuwe plafond bereikbaar blijft, waarbij het dekseltje gelijk ligt met de onderkant van het plafond.
 

Timors

 • #15
Ok dat was mij duidelijk. Ik zal in het nieuwe plafond een opening zagen direct onder de opgebouwde centraaldoos zodat die bereikbaar blijft. De opening zal ik afdekken met een blindplaat. Om mezelf duidelijk te maken; ik wil graag de centraaldoos verhogen zodat alle nieuwe leidingen naar de spots over het oude betonnen plafond kunnen lopen, en ik voorkom breekwerk in een keihard betonnen plafond.

Overigens moet ik een keer van de harde pvc pijp naar het lasdoosje op de spot met het VD draad. Is hier een nette oplossing voor? Kan ik de meegeleverde kabelhuls de pvc pijp in laten lopen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
 • #16
Ok nu begin ik de situatie een beetje voor me te zien. Je wilt de bestaande centraaldoos zover ophogen dat die in het nieuwe plafond uitkomt en dat er tevens 8 nieuwe aansluitingen komen. Dat wordt dus een creatieve oplossing waarbij het geheel iig goed op elkaar moet aansluiten en gesloten moet worden met een centaaldoos deksel. Richting de spotjes kun je met flexibele pvc buis werken. Plaats anders eens een fotootje van het spotje met lasdoosje, dan kunnen we eens kijken wat hier de mogelijkheden zijn.
 

Timors

 • #17
Idd dat bedoel ik, alle 8 nieuwe aansluitingen lopen via pvc pijp over het bestaande betonnen plafond. Daaronder een balkenframe wat bevestigd is aan 4 muren en verankerd is aan het plafond. Vervolgens komen er plafondplaten tegenaan. Bedoel je dat ik direct flexibele buis vanaf de centraalbuis naat de spotjes kan laten lopen? Ik dacht zelf aan niet flexibele pijp om de draden wat makkelijker te kunnen trekken en alleen het laatste stukje van flexibel pijp te maken.

Goed idee, ik zal vanavond een foto plaatsen van de spot.
 

Fiesiekus

 • #18
Houd 't zo simpel mogelijk en gebruik flexibele buis met VD-draad die je aansluit op ieder LED-spotje.

Nadeel van je methode is dat de centraaldoos niet meer bereikbaar is, bij trammelant moet de plafond opengemaakt.
 

Timors

 • #19
Ok, samengevat ga ik het volgende doen;

1. Nieuwe centrale doos plaatsen dmv ophoogringen zodat de doos als het ware op het betonnen plafond komt te liggen.

2. Acht lassen maken in de centrale doos en seperaat met flexibele pijp naar de spotjes leiden. Er komen dus 8 leidingen over het betonnen plafond te lopen.

3. Vervolgens een opening zagen in het nieuwe plafond direct onder de centraaldoos om bij trammelant te kunnen handelen. Afdekken met een blindplaat.

Rest de vraag nog hoe het VD draad op een nette manier aan de spot te bevestigen zonder dat het draad bloot komt te liggen. Ik zal vanavond een foto plaatsen om het wat duidelijker te maken.[/list][/list]
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #20
Waarom niet gewoon 8 edratheensnoeren naar de centraaldoos?
Die spotjes hebben allemaal een aansluiting met trekontlasting juist voor een snoer, dus VD geeft alleen maar problemen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu