2 wcd bijplaatsen

Frettie

  • #1
Dag,

ivm uitbreiding keukenblok wil ik 2 wcd erbij, 1 voor iedere oven van ca 3500 W aansluitwaarde. Het moet op keukenmuur tegenover het aanrecht komen.
in de groepenkast zit vlgs mij nog wel ruimte voor 2 groepen, zie foto.
De 2 wcd zouden iets boven de grond moeten komen. In de keuken zit een centraaldoos in het plafond.
Het is nogal een klus om leidingen in de muur en plafond te vrezen, ook al omdat de onderste helft van de muur betegeld is.

Een alternatief is een stopcontact van de woonkamer aan de andere kant van de muur te gebruiken en 1 nieuwe pvc leiding aan te leggen.
Zou ik ipv de centraaldoos in het keukenplafond ook een leiding door de kruipruimte mogen aanleggen voor een wcd ?
(ik neem aan dat ik geen 2 groepen door 1 pvc buis mag trekken van de wcd aan de andere kant van de muur).

Elektriciens zijn niet aan te komen voor deze “kleine klus“.

Wat zou een handige oplossing zijn ?

3119A5A2-2A16-4272-B5A1-EDE668B447C4.jpeg BE005B90-1208-4355-80B9-2243B1D671BD.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Met de juiste kabels door de kruipruimte is geen probleem. 1 kabel voor ieder oven, en uiteraard even netjes vastmaken (niet los in het zand).
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik neem aan dat die centraal doos in gebruik is.
2 groepen in 1 doos mag niet
Een kabel door de kruipruimte is een prima en veilige oplossing
(beugel hem even nettjes vast op de vloer of op de muur.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Zoals je al zegt mogen er inderdaad geen 2 groepen door 1 buis of omhulsel. Je hebt dus ook helemaal niets aan de bestaande centraaldoos, ook daar mag maar één groep doorheen.

Als je een kruipruimte hebt is het heel gebruikelijk om dit soort uitbreidingen daar doorheen te leggen. In dat geval zou ik wel met (YMVK) kabel werken in plaats van met draad in buis. Als er keukenkasten tegen deze wand komen is in de muur frezen misschien ook niet nodig, je kunt kiezen voor opbouw als daar ruimte voor is en het toch niet in het zicht zit.

Achter een 30mA aardlekschakelaar mogen in principe 4 eindgroepen, dus het lijkt er op dat je achter iedere van de bestaande aardlekschakelaars nog een groep kunt toevoegen. Of zitten die bijgemaakte groepen rechts onderin daar ook al achter aangesloten?

Die groepen rechts onderin jeuken bij mij sowieso een beetje, oorspronkelijk zaten zo te zien alle groepen achter een aardlekschakelaar maar bij deze uitbreidingen is daar in eerste oogopslag niet voor gekozen. Ik hoop maar dat hierbij dan ook de aardingsweerstand is beoordeeld, anders is dit misschien wel helemaal niet veilig uitgevoerd.

Je hebt sowieso genoeg ruimte om 2 eindgroepen toe te voegen. Heb je een 3-fasen huisaansluiting? Dan is het wel belangrijk om de faseverdeling goed in de gaten te houden, dus bijvoorbeeld niet blindelings de 2 ovens op dezelfde fase als de kookplaat aansluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu