2 l.WP van 5 kW in cascade of 1 van 9 kW

Pigion

  • #1
Op grond van het gasverbruik, moeten we min. een WP nemen van 9 kW. In hartje winter, temperaturen lager dan -5, moet ik ook nog bijstoken met 1 a 2 curverboxen hout.
In het overgangsseizoen gaat de huidige ketel (Callenta 40S) ook pendelen.
Verwarmingstechnisch is een 2 ketels in Cascade te prefereren.
Bij één 9 kW(3P} heb je maar 1 unit en iets goedkoper.
Ook loopt hij soepeler aan bij pendelbedrijf.
Wat is de visie van de experts?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Hoeveel topics kun je maken over -in essentie- hetzelfde onderwerp?

Waarom denk je dat een 9kw 'soepeler aanloopt' dan een 5kw unit?

Ik zou altijd kiezen voor 1 unit, tenzij je echt 2 zones hebt waar je de verschillende warmtepompen op aan kunt sluiten.
 

Pigion

  • #3
@Ingmar,
Ik heb 17 jaar in de tropen gewoond, veel ervaring met airconditioners opgedaan:
10 jaar "window" units van GE, Fridgedaire, Panasonic.1 phase 240 V,
4 jaar Centrale airconditioning met Carrier, 3 phase
3 jaar met split units van Sanyo en Panasonic. 1 phase
Luchtwarmtepompen zijn grofweg omgekeerd werkende airconditioners en hebben ook allemaal hun sores.
Window units zijn tamelijk storinggevoelig. De condensatoren in het stroomcircuit geven nog al eens probleen, omkasting rot weg door vocht/warmte
Centrale units doen het prima, toch een destraeuze storing in een Carrier unit op het dak op een ongelegen moment.
In Nigeria 7 split units van Panasonic en Sanyo. Bij goed onderhoud (schoonmaken binnenunit)weinig problemen. Toch 1 compressor gesneuveld door frequent overschakelen van netstroom naar aggregaat.
Gezien dezelfde techniek voor lWP en de storingen heb ik een voorkeur voor 3 phasen unit, m.i. minder problemen bij frequent aanlopen. Echter te groot voor een deel van het jaar, dus pendelen, 2 units in Cacade zullen het waarschijnlijk beter doen in dat opzicht.
Aan de experts om mij meer argumenten aan te reiken voor een verantwoorde keuze. Ik begrijp uit het antwoord van Ingmar dat warmtepompen niet zijn favourite topic zijn en pleit er voor een geheel nieuw sub-forum voor warmtepompem in te stellen. Wie niet mee wil doen hoeft daar dan ook niet te antwoorden. En let wel de toekomst is aan de warmtepompen.
Pigion
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Alle warmtepompen lucht water zijn nu investeren warmtepompen, zowel de 1 als 3 fase toestellen. Maakt dus niks uit voor het aanlopen. Wel voor de verdeling over de fasen...
Penselen is dus ook beperkt van toepassing omdat de toestellen hun capaciteit kunnen variëren.(binnen beperkte bandbreedte uiteraard)
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Ik bedoelde natuurlijk inverter warmtepompen, autocorrect op de telefoon :roll: .
 

Pigion

  • #6
Inderdaad, vrijwel alle lWP zijn uitgerust met een inverter waarbij het vemogen van de WP kan worden geregeld. Echter dat wel binnen bepaalde grenzen. Ik heb die cijfers niet zo bi de hand, doch het staat mij bij dat het tussen 30 en 100% ligt. Daar beneden gaat hij aan/uit regelen, funest voor de electronica.
Een ander aspect is dat bij 2 WP er één b.v. ook het warme water kan maken en iets warmer afloopt voor radiator verwarming op de slk.
Tevens kan de 2e WP een rol spelen bij het periodiek ontdooien van de ijslaag op de verdamper. Dat is een stuk goedkoper dan met stroom uit het net 1 : 1.
Misschien kan dan het gas volledig de deur uit. Allemaal interessante opties.
Nogmaals:
de hooste tijd voor een sub-forum warmtepompen. komen we los van achterhaalde waterkokers.
Wie van de "experts" durft dit aan?
Pigion
 

Marcn88

  • #7
Zo spannend zijn warmtepompen nu ook weer niet het is gewoon net zoals een ketel een warmte opwek middel mensen met een achtergrond in de koeltechniek en of verwarmingstechniek zullen de techniek redelijk tot goed kennen omdaar nueen apart subforum voor te maken :?: :roll:
 

Pigion

  • #8
@Marc88
Ik ben het zeer oneens met uw opmerking. Warmtepompen berusten op dezelfde techniek als koeltechniek. Er is geen installateur die een compressor kan wisselen, incl. vacumeren en vullen. Totaal andere tak van sport. en dan praten we nog niet over troubleshooting. Bovendien moet je gecertificeerd zijn voor het werken met koelmiddelen.
Ook aan de warmteafgifte kant ligt het wat anders, een stuk gevoeliger om een goede arbeidsfactor te halen. Uit de veelal matige antwoorden op vragen, blijkt dat dit onvoldoende is doorgedrongen bij de conventionele installateurs. Tijd voor bij-scholing en een appart sub-forum.

Pigion
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Ik begrijp uit het antwoord van Ingmar dat warmtepompen niet zijn favourite topic zijn
komen we los van achterhaalde waterkokers.
Wie van de "experts" durft dit aan?
Uit de veelal matige antwoorden op vragen, blijkt dat dit onvoldoende is doorgedrongen bij de conventionele installateurs
Met de waardering voor de mensen die de moeite nemen om te reageren zit het in elk geval wel snor... :roll:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Pigion schreef:
Tijd voor bij-scholing en een appart sub-forum.
Pigion
Daar ben ik het niet meer eens. Dit forum is bestemd voor advies aan DHZ-ers. Niet om installateurs op te leiden. Die kunnen beter een cursus volgen bij een particuliere opleider en vervolgens hun STEK-certificaat aanvragen. Maar dat gaat veel verder dan het doel én de doelgroep van dit forum.
 

Pigion

  • #12
Dit is inderdaad geen forum om installateurs op te leiden. Doch de vragen van de consumenten worden ook anders. Het gaat niet alleen meer over storingscodes en ekkende radiatorkranen. Er is veel meer te doen in verwarmingswereld. Daartoe reken ik ook keuze van verwarming, regelingen etc.
Voor uitgebeide informatie zou ik willen verwijzen naar Haustechnikforum. Zeer overzichtelijk een het gaat ddaar redelijk diep. Voor mij de beste plek voor warmtepompen en voerverwarming. Daarnaast ook nog wat old stuf als olieketels met buffers en de wonderlijke regelingen t.a.v. schoorsteenvegers.
Lezen op dat forum is voor mij geen groot probleem. Ik was vroeger goed in de duitse taal. Door de jaren heen is echter het uitdrukken en schrijven een stuk minder geworden door weinig gebruik en langdurig werken in engelstalige omgeving. Met alleen vacantie-duits kan je geen bijdrage op het forum brengen, heb het wel geprobeerd met het toepassen van een aardwarmte collector. Dat initiatief wordt echter in de kiem gesmoord door rigide afgrendeling door de branche, terwijl ik geen installateur ken, die zelf over de nodige certificaten beschikt. Zij werken allemaal onder het certificaat van de importeur of groothandel. Sterker nog, mij werd 2 x aangeboden dat ik ook wel onder dat certifikaat kon werken. Okay, ik heb wel wat meer technische bagage op het gebied van thermodynamica dan de gemiddelde klusser en werkvoorbereider, kan niet meer vlot een systeem doorrekenen, doch weet wel waar ik mee bezig ben.
Kortom nogmaals: schudt het installateurs bed op en kijk wat breder om u heen. Er is veel te doen op dat gebied en het wordt alleen maar meer.
Natuurlijk zal ik ook eens gaan kijken op Tweekers etc.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Een consument wil gewoon een comfortabel huis, en lage woonlasten. Die heeft geen zin in allerlei verschillende beïnvloedbare regelingen. En de techniek erachter interesseert hem al helemaal niets.

Een weekprogramma is vaak al te veel, de meesten komen niet verder dan de knop "nu warmer" en "nu koeler". En vergeten dat hiermee de knop vaak iets te hoog staan, met onnodig energieverbruik als gevolg.

Dat wordt ook onderkend vanuit de branche, en met name binnen de NsC EPG. Nieuwe systemen worden daarom in energieberekeningen beter gewaardeerd als ze sensorgestuurd gaan worden: Dus op aanwezigheid, uitstoot van C02/VOC en RH.
 

Marcn88

  • #14
Ik ben t zeker met u eens dat aan de installatiekant nog een grote omschakeling dient plaats te vinden vooral gezien de nieuwbouw waar nog steeds met minimale leidingdiameters en radiatoren wordt gewerkt en als er al ltv wordt toegepast met veel te lange groepen te kleine transportleidingen hoh afstand te ver uit elkaar groepen doorlopend van de ene naar de andere ruimte gelgd wordmaar de wp op zich is een fgassen diploma goed te doen mits je de techniek snapt maarja das met alles zo
 

Pigion

  • #15
@ Marc,
Dank voor je positieve opmerking. ik zit niet op dit forum om de installatiebranche af te kraken en natuurlijk heb ik een streepje voor door een uitgebreide theoretiche kennis van de thermodynamica en 17 jaar praktijkervaring als bewoner van huizen in de tropen met AC.
Ik hèb ook veel kennis opgedaan op het duitse forum Hausetechnikforum. De kennis en vaardigheid van de duitse taal is goed genoeg om te lezen echter krap om vragen te stellen etc.
 

Marcn88

  • #16
Misschien wel een leuke website om de wp en de techniek erachter te kunnen begrijpen, warmtepomp weetjes
best informatieve site en redelijk jip en janneke uitleg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu