Extra radiator met T stuk

Ewik

 • #1
Hallo en alvast bedankt voor de hulp.

Ik heb problemen met een radiator en de situatie is als volgt:

Op zolder hangt de ketel. Vanaf de ketel (na een eerste aftakking voor de andere kant van het huis) gaat de leiding uiteindelijk naar beneden. (Dikte is van de hoofdleiding is 22/25 mm is nu denk ik niet van belang)

Voordat de leiding naar beneden gaat, zitten er nog twee radiatoren. Vanaf de hoofdleiding ging de leiding van 15 mm naar een grote radiator. Ik ga ervanuit dat deze altijd gefunctioneerd heeft. (Woon er nog niet lang). Ik heb in een kleinere ruimte een extra radiator geplaatst (klein exemplaar). Dit heb ik gedaan door op de 15 mm die naar de grote radiator gaat een t stuk te zetten op de aanvoer en afvoer. Op de foto is te zien dat de 15 mm leiding uit de muur komt (daarachter zit de hoofdleiding). Oorspronkelijk gingen de leidingen door de muur naar rechts naar de grote radiator. Hier heb ik dus de T stukkwn geplaatst richting de kleine radiator die nu aan de linkerkant geplaatst is.

Probleem is nu dat de grote radiator het alleen doet als de kleine ook aan staat (alles is geregeld met thermostaatknoppen) op de kleine heb ik ook een voetventiel zitten. Op de grote zit dit niet. Aanvoer en afvoer zijn goed aangesloten. Als de kleine radiator aanstaat, warme ze allebei heel snel op. Dat is geen probleem. Alles is ook ontlucht.

Waarom doet de grote het niet uit zichzelf? Heeft het met de flow te maken? Moeten ze direct op de hoofdleiding? Voetventiel op de kleine instellen heeft geen effect. Als ik alleen de grote radiator aanzet, krijg ik ook een aanvoer/afvoer temperatuurverschil fout op de ketel.

Help
20211226_132912.jpg
 

Willemjanw

 • #2
Het heel snel opwarmen van een radiator klopt al niet. Dit moet langzaam gebeuren. Door middel van het waterzijdig inregelen van elke radiator apart.
-Ketel ook al ontlucht?
- wat voor ketel heb je?
- wat is de snelheid van dexpomp van de ketel?
 

Ewik

 • #3
Ha,

Dank voor je reactie

De radiatoren worden ook wel geleidelijk van boven naar beneden warm. Bedoel meer te zeggen dat áls die radiator aangaat, sat ie hewoon funcioneert en niet maar half lauw wordt. Omdat dit de radiatoren zijn die het dichtst bij de ketel zitten. Lijkt me inregelen niet aan de orde omdat dat meer gaat over de radiatoren verderop in het huis (die het allemaal prima doen). Maar dat is een aanname van me, gebaseerd op google kennis ;)

De ketel is ontlucht. Dit staat op automatisch. Het is een nefit trendline 30 cw5, afgelopen zomer geplaatst.

Snelheid van de pomp weet ik niet. Ik zal morgen kijken hoe en waar ik dat kan aflezen.
 

Ewik

 • #4
Toch even snel gekeken. Max pomp staat op 70% en minimaal op 30%.

Is dat wat je bedoelde?
 

Willemjanw

 • #5
Wel vreemd radiatoren die dicht bij de ketel zitten en niet warm worden alleen als ze allebei openstaan. Als je andere radiatoren dicht zet en alleen de grote open word deze dan wel warm?

Het zou kunnen dat er niet genoeg flow die richting op gaat dus zou je de pomp snelheid hoger kunnen zetten.

Echter verwacht je dan dat de radiatoren helemaal op het einde zitten als je dit probleem hebt.
Zoals je het probleem omschrijft lijken de radiatoren in serie te staan. Maar dat kan niet als je t stukken hebt geplaatst.
 

Willemjanw

 • #6
Zet minimaal ook eens op 60. Kijken of dit effect heeft. Wel terug zetten of verlagen als het niet het gewenste effect heeft.

Of allebei even op 100 om alles goed door te spoelen.
 

Willemjanw

 • #7
Gaat het water zoals ik met de pijlen heb weer gegeven?
IMG_20211226_215925.jpg
 

Ewik

 • #8
Ja, daarom snap ik het ook niet goed. Enige wat ik dan kan bedenken is dat ze allebei met een t stuk op de hoodleiding zouden moeten zitten. Het lijkt alsof hij de flow vam die kleine nodig heeft om het water die kant op te krijgen.. ik ga morgen die pompsnelheid proberen.

Bedankt tot zover
 

Willemjanw

 • #9
Succes laat maar horen of het heeft gewerkt. Maar gezien de pomp snelheden kun je je CV ketel ook nog wel flink beter inregelen vermoed ik. Kijk maar eens op YouTube.
(John Visser CV optimalisatie. )
Bespaart je snel geld
Ik heb zelf alle radiatoren en CV ketel ook ingeregeld. Het duurt langer voordat de boel op temperatuur is. Maar je rendement is veel hoger.

Ook het inregelen van de radiatoren is belangrijk als je nu meerdere radiatoren vol open hebt staan. Zoekt het water de weg van de minste weerstand. En wil daarom misschien wel niet richting die radiatoren. Tenzij je de pomp heel hard laten spoelen. Misschien lukt het dan wel.
 

Ewik

 • #10
Ja ik had het inregelen ook gezien (zelfde youtube..) dus wil ik sowieso ook nog doen. Maar mijn gevoel zegt dat het dit niet gaat oplossen. De pijlen zijn als onderstaande: dus de hoofdleiding zit achter het wandje, rechts de stenen muur in gaat naar de grote radiator, links de leidingen naar de kleine. Hoop dat het duidelijk is. Zijn wat minder mooie pijlen :)

Als de andere radiatoren uit staan is het zelfde verhaal. En ik krijg dus die aan en afvoer error als ik alleen de hrote radiator aanzet
 

Willemjanw

 • #11
Hmm wel heel vreemd inderdaad. Hen je ook foto's van de 2 radiatoren waar het om gaat? Misschien verduidelijkt dat nog iets.
 

Ewik

 • #12
En de foto van de pijlen. Vergeten..
Screenshot_20211226-220934_Chrome.jpg


Ik zal morgen de radiatoren erop zetten. Niet heel spannend, maar voor de volledigheid wel goed
 

Willemjanw

 • #13
Even voor de mooiheid zo dus?
IMG_20211226_222711.jpg
 

Ewik

 • #14
Ja, klopt als een bus
 

Ewik

 • #15
Pompsnelheid haalt helaas niks uit.
Als alle radiatoren uitstaan, doet ie het ook niet. Als ik de kleine ff aanzet, dan wordt de grote warm en als ik dan de kleine weer uitzet, gaat de grote ook uit en de ketel op aanvier/afvoer storing. (denk dat de ketel wel het signaal krijgt van m'n evohome dat ie aan moet, maar de radiator krijgt de flow er niet heen, dus geeft ie storing. Dat is mijn eigen redenatie). Evohome heb ik er ook af gehad, dus heeft het ook niks mee te maken.

Foto van de grote radiator rechts:
20211227_122241.jpg

20211227_122246.jpg


Foto van de kleine links:
20211227_122348.jpg


Enige wat ik kan verzinnen is dat de grote radiator toch te ver van de hoofdleiding afzit en door de t stukken dus de aanvoer niet 'aan kan trekken'. Maar zoals gezegd, dat is google kennis gemixt met veel onvoldoendes die ik vroeger voor natuurkunde had.
 

Willemjanw

 • #16
Word de kleine radiator ook warm als de grote uit staat?

Zoals jij het omschrijft lijkt het echt in serie te staan. Maar DAT STAAT HET NIET.

Met pomp snelheid op 100 en 1 radiator open. al is je buis 5mm. Dan nog komt de warmte daar wel. Omdat het daar langs MOET.

Ik vind het een vreemd verhaal.
 

Ewik

 • #17
Ja die kleine doet het prima. Alle andere radiatoren in huis ook.

Ik vind het ook een vreemd verhaal :)
 

Willemjanw

 • #18
Heel vreemd je zal zeggen als de kleine radiator het wel doet. Dat de grote ook zou moeten doen.
Het lijkt wel of de t stukken nog een rol spelen. Daar zit verder niks apart tussen of iets toch?
Ik kan je niet verder helpen vrees ik..
 

Ewik

 • #19
Nee, daar zit verder niks raars aan. Maar daarom denk ik ook dat die t stukken misschien aan de hoofdleiding moeten zitten misschien. Dat ia het enige wat ik kan bedenken.

Dank voor je reacties! Wie weet meldt nog iemand anders zich die het bekend voor komt :)
 

Ewik

 • #20
Niemand verder enig idee?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu