1-fase inductiekookplaat met Perilex stekker?

Klussen huis

 • #1
Hoi,

Ik heb via marktplaats een tweedehands inductiekookplaat gekocht, de ATAG HI271GUU. Deze is 230V 50Hz 5600W.
Ik heb deze gekocht omdat ik geen aparte groep wil maken in de meterkast.

Volgens mij zou deze kookplaat een 1-fase kookplaat moeten zijn die in een normaal stopcontact kan worden gestoken. Toch zit er een Perilex stekker aan vast.

Kan ik deze stekker eraf halen en er een normale stekker op monteren en werkt het dan?
 

PimKlus

 • #2
Deze kookplaat kan op 1 fase, 2 fases of 3 fases aangesloten worden. In alle gevallen moet je aparte groep maken in de meterkast, bekabeling trekken en perilex aansluiting maken.

Deze inductie kookplaat kun je niet aansluiten op standaard 16A / 3680Watt groep en stekker. (De meeste kookplaten trouwens niet).
 

Klussen huis

 • #3
Dank voor je snelle reactie Pim. Bijgaand het aansluitschema die bij de handleiding zit. Ik dacht dat je een 1-fase kookplaat aan kan en mag sluiten op een normale stroomgroep, maar daarin zit ik dus blijkbaar fout? (ben een leek!).

Hierbij tevens een foto van mijn groepenkast.

Schermafbeelding 2023-10-17 112102.png IMG_0091.jpg
 

Kaajee

 • #4
Om verwarring te voorkomen @PimKlus , ja hij kan op 1 fase maar eigenlijk ook niet, want dat moet een 32A 1-fase aansluiting zijn, en volgens mij voeren we die hier in NL niet standaard. Dus minimaal een kookgroep van 2x16A.

Edit: @eitjesleggen , je zult dus toch nieuwe bekabeling moeten aanleggen waarschijnlijk en je meterkast uitbreiden met een kookgroep.
 
 • Like
Waarderingen: Walker

Klussen huis

 • #5
Hoeveel watt kan er op 1 groep precies dan bij mij? (zie foto meterkast)
 

Klussen huis

 • #6
EDIT:
Er is ooit bij mij een apart groep aangelegd in de meterkast. Dit was toen ter voorbereiding op een thuisbioscoop op zolder maar de aanleg van die kamer is er nooit van gekomen.
Kan ik daar wellicht iets mee via de bestaande kabels die naar de groep van de keuken lopen?

zie nieuwe foto meterkast:E3F42EA5-2B50-4D56-BF1F-6AF32130906C.JPG
 

Kaajee

 • #7
Die siemens dingen heb je niets aan voor zover ik inschat. Dat zijn zekering houders.

Op 1 groep 230v kan maximaal 3680 watt aangesloten worden, zoals @PimKlus ook al schreef.

Je bestaande bekabeling zal waarschijnlijk niet toereikend zijn, want je hebt minimaal 5 aders van 2,5mm2 nodig voor een kookgroep. Dus ik weet niet hoe makkelijk het is om nieuwe bekabeling aan te leggen, maar daar zul je waarschijnlijk niet aan ontkomen. Dan een kookgroep bijplaatsen in je meterkast en in de keuken afmonteren met een perilex wandcontactdoos.
(En die Siemens 'dingen' kun je meteen afkoppelen en verwijderen)
 

Klussen huis

 • #8
Nog een idee/ingeving van mijn kant ondanks dat ik er geen verstand van heb maar zojuist wel even met mijn boerenverstand wat heb achterhaald:

Volgens mij heb ik zo te zien in mijn meterkast totaal 6 stroomgroepen correct? Ik ben dus even wat aan het testen geweest en het volgende kunnen ontdekken:

- Al mijn huidige keukenaparatuur (koelkast, vriezer, vaatwasser en combimagnetron) zijn aangesloten op GROEP 2 (sticker 2 in meterkast). Met deze groep zijn tevens een aantal stopcontacten uit de woonkamer verbonden ben ik achter gekomen maar dit puur ter info. Het stopcontact dat onder andere is verbonden met deze groep zie je op onderstaande eerste foto (op die foto zie je de stekkers van de magnetron, koelkast en vriezer).

- Op foto 1zie je nog een stopcontact zitten. Ik heb achterhaald dat dit stopcontact is verbonden met de stroomgroep in de meterkast waar GEEN stickertje bij staat aan de RECHTER kant. Het ENIGE apparaat dat deze stroomgroep bedient is mijn afzuigkap.

- In de meterkast zie je nog een tweede schakelaar/groep waar geen stickertje onder zit. Ik heb achterhaald dat deze hoort bij de TWEEDE FOTO. Dat is precies de plaats waar ik de inductieplaat moet komen!

Dus even resume wat we hiermee hebben:
1. een volledig ongebruikte stroomgroep op de plek waar de inductie moet komen met 2 stopcontacten.
2. een nagenoeg ongebruikte stroomgroep (enkel de afzuigkap, maar die kan ik best nog ergens anders inpluggen denk ik) waarvan het stopcontact vlak bij het stopcontact van de andere ongebruikte groep zit (zelfde muur onder keukenblok en slechts 1 meter ernaast.

Dus als ik even snel reken heb ik daar dus 7000 Watt liggen "klaar voor gebruik". Kan ik daar iets mee? 

Klussen huis

 • #9
EDIT:
zojuist gebeld met inductiekookplaatshop. Ze geven daar aan dat als een inductieplaat geschikt is voor een 1-fase aansluiting je er een normale stekker op kunt zetten. Vervolgens maakt de inductieplaat gebruik van power management.

Als het klopt wat er daar wordt gezegd kan ik de ATAG HI271GUU, die geschikt is voor aansluiting 1-fase, toch wel degelijk aansluiten?
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #10
Sommige kookplaten hebben inderdaad een instelling waarmee je het vermogen kunt begrenzen. Jouw kookplaat heeft dit zo te zien niet als ik de handleiding zo eens doorblader.

De installatieinstructies zijn toch duidelijk dat deze plaat op 1 fase 32A nodig heeft:
Screenshot_20231017_142850_Drive.png


Als je op de plek van de kookplaat een contactdoos op een aparte groep hebt, heb je waarschijnlijk ook een leiding rechtstreeks naar de meterkast. Als dat een 19mm leiding is kun je eenvoudig een kookgroep plaatsen en een Perilex contactdoos installeren.
 

Klussen huis

 • #11
En ik kan niks met het idee waarvoor ik opperde om 2 bestaande groepen die vlak naast elkaar zitten samen als 1 te gebruiken? In dat geval hoef ik namelijk geen nieuwe kabels te trekken.

Dit is wellicht ook nog een idee:
Dan hoef ik helemaal niks aan te passen volgens mij.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #12
Kan misschien wel, maar het hoort en mag niet.

2 aparte groepen mogen in principe niet meer zomaar bij elkaar komen.
 
Laatst bewerkt:

Kaajee

 • #13
Die andere kookplaat kun je, zoals ik het lees, inderdaad op 1 (aparte) 230v groep aansluiten, bedenk wel dat je totaal dan maar 3680watt tot je beschikking hebt, wat in dit geval inhoudt dat je waarschijnlijk 'slechts' 2 pitten tegelijk kunt gebruiken.
 

Klussen huis

 • #14
@XanderH, zou je toch nog een goed toe.kunnen lichten wat er niet ok is aan mijn voorstel om 2 groepen die nu helemaal vrij zijn te gebruiken voor een Max 7000watt inductieplaat?

De 2 stopcontacten van de 2 vrije groepen zitten nagenoeg naast elkaar. Als ik 2 aders van de kookplaat naar het ene stopcontact laat lopen en 2 naar het andere stopcontact ben ik er toch?

Nog even ter aanvulling: de 2 ongebruikte stroomgroepen zijn op de foto de 2 middelste groepen waar geen stickertje bij zit

IMG_0091.jpeg
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
 • #15
Het mag niet. De groepen moeten mechanisch gekoppeld zijn zodat deze met één handeling uitschakelen. De draden moeten door één leiding lopen.

We hebben in Nederland normen die beschrijven waar een veilige installatie aan moet voldoen. Wanneer je doet wat jij van plan bent kan iemand na het uitschakelen van één van deze groepen denken dat de kookplaat spanningsloos is, omdat deze niet meer inschakelt, terwijl er dan toch nog spanning op een deel van de kookplaat staat.

Adviezen die je op dit forum krijgt zullen volgens de geldende normen en wetgeving zijn.
 

Klussen huis

 • #16
Dank voor je snelle antwoord
En als ik een brug maak tussen die 2 groepen in de meterkast zodat ze allebei uit slaan
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #17
Dan voldoet het nog steeds niet.
 

Klussen huis

 • #18
Ik heb zojuist een electricien gebeld. Die geeft aan dat wettelijk gezien de stroomgroepen door 2 aparte leidingen mogen lopen.
 

Kaajee

 • #19
Los van alle genoemde feiten, wordt het toch ook prutswerk bij de stopcontacten en het snoer/aansluiting van de kookplaat?

En anders die gebelde elektricien het laten doen en hem laten tekenen voor volle verantwoordelijkheid (als je kunt leven met het risico of eventuele gevolgen dit @XanderH beschrijft)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #20
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu