1 dimmer, 2 lampen (2 trafo's); kan dat?

Fabrizio

  • #1
Hallo,

Heb al een beetje rondgekeken of ik een dergelijke situatie op dit forum tegenkom, maar helaas niets gevonden. Mocht je toch iets vinden/weten, excuses daarvoor. Dan graag reageren met de link naar thread.

Ik ben op zoek naar een dimmer. Deze dimmer moet 2 verschillende lampenunits dimmen. Dit zijn 2 identieke halogeen units van Ikea. Iedere unit heeft een elektronische trafo (er staat 110W op). In iedere unit zitten 3x 12V/35W halogeenlampjes. In totaal zijn er dus 6 lampjes die gedimd moeten worden, verdeeld over 2 lampenunits en dus 2 trafo's.

De lampen zitten op 1 lichtpunt aangesloten. Voorheen werden deze 2 lampen geschakeld met 1 schakelaar. Vanaf het lichtpunt naar de schakelaar loopt er maar 1 dradenpaar.
Bij het zoeken naar een juiste dimmer ben ik uiteindelijk op een dimmer uitgekomen die elektronische trafo's kan aansturen en gebruikt kan worden voor 20-300W. Toen ik de dimmer aansloot, zag ik meteen dat het dimmen niet soepel verliep, schokkerig en ook gingen de lampen knipperen. Zodra ik 1 van de 2 lampenunits loskoppelde, ging het perfect, zeer soepel en geen geknipper.

Nu kan ik hier 2 conclusies uit trekken en ben op zoek naar de juiste:
- De dimmer is overbelast en kan in werkelijkheid max. minder dan (6x35W) 210W aan. Oplossing hiervoor; dimmer zoeken die 400 of 500W aan kan.
- De dimmer kan maar 1 trafo aansturen. Oplossing hiervoor; duo-dimmer zoeken (moet ik ook meer draden trekken :cry: ).

Ik hoop dat jullie me hierbij kunnen helpen en uiteraard hoop ik dat de eerste conclusie de juiste is :) .

Alvast heel erg bedankt voor de reacties!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
2 trafo's op een dimmer hoort gewoon te werken.

Ik denk zelf dat de trafo's samen net over de 300 watt heen gaan waardoor je dimmer over de zeik gaat (schakelpulsen in de rtafo)
.
Het heeft te maken met de goedkope trafo's van de Zweden.
aantal mogelijkheden.
Dimmer verzwaren naar 500watt
Trafo's vervangen voor een type van een gerenommeerd merk.
 

Fabrizio

  • #3
Hartelijk dank voor je vlotte reactie! Ik ga meteen morgen even een nieuwe scoren!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu