Dimmer - lampen vallen uit

TGE76

  • #1
Situatie: 8 ledlampen onder overkapping, met dimmer. Zacht brandend doen ze het allemaal, harder vallen er diverse uit.

Ik heb nu een andere dimmer geleend en geplaatst (op dezelfde manier als de originele configuratie), met hetzelfde probleem tot gevolg. De lampen en bekabeling “buiten” gecontroleerd en correct. Bij de dimmer-aansluiting heb ik mijn twijfels…

Wie wil helpen?
456FBEEF-FBA9-46C0-B7D3-B1CC3DEFA5F5.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Klopt het dat de kabel van rechts de voeding is en de leiding naar onderen de spots? Gevoelsmatig zou ik het andersom verwachten, dan zouden beide bruine draden nu verkeerdom op de dimmer zijn aangesloten. Maar in praktijk maakt dat bij veel dimmers niet eens uit.

Verbindt ook die groen/gele draden nog even aan elkaar met een lasklem.

Begrijp ik goed dat niet álle spots uitvallen, maar slechts een deel? Dan lijkt het mij het meest waarschijnlijke dat het probleem in de spots zit. Wat voor spots zijn dit? Op 230V of zit er nog een driver tussen?
 

TGE76

  • #3
De kabel naar rechts gaat naar de spots (8x Philips Masterled spot Value 3,7 (35W) DimTone). Armaturen hebben geen aarde-aansluiting, vandaar de “losse” geel-groene. De dimmer waarop dit normaliter is aangesloten betreft PEHA Led dimmer LED 6-60W 431 HAN.

De lampen heb ik er één voor één uitgehaald om te kijken of dat het probleem zou verhelpen. Zijn correct aangesloten (zie foto).
E2CD3CF5-D718-4731-91CB-8E3531553F02.jpeg



 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik had even te snel gekeken, de dimmer is dan inderdaad goed aangesloten.

Het zou kunnen dat je een slechte reeks spots hebt, of de dimmer is niet compatible met deze spots. Staat op de nieuwe dimmer ook "R, L" net als op de Peha? Kan het symbool linksonder net niet lezen.


TGE76 schreef:
Zijn correct aangesloten (zie foto).
Nou, correct zou ik dat niet willen noemen. Verbindingen los boven het plafond zonder een lasdoosje, geen enkele vorm van trekontlasting. Maar dat zou deze problemen niet moeten verklaren.
 

TGE76

  • #5
Op deze staat RC. Ik kan eventueel een andere (gelijke) PEHA uitwisselen…
Is het mogelijk om te testen of het een slechte reeks spots is?

GU10-fittingen met trekontlasting heb ik nog wel, die zal ik in ieder geval monteren. Dank voor je opmerking!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Als ze zowel op een RC als RL dimmer niet goed werken (en dat voor een Philips lamp die doorgaans alles slikken), zou ik toch de spots verdenken ja.

Ik begrijp toch goed dat het steeds maar een aantal spots zijn die uitvallen? Zijn dat steeds dezelfde of wisselt dat ook?

Je zou nog eens met een schakelaar kunnen testen wat dat doet, of de 2 bruine draden tijdelijk doorverbinden met een lasklem zodat de spots permanent branden.
 

TGE76

  • #7
Gedaan… Nu branden er 3 (van de 8) ‍♂

Met de dimmer zijn het er inderdaad één of meer die uitvallen (hoe harder branden, hoe meer er uitvallen, soms brandt er nog maar één).

Later toegevoegd: Eén van de drie lampen die nu branden maakt geluid.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu