1,5mm2 klein stuk daarna 4. Hoe te berekenen

Freakie

  • #1
Wil een vast apparaat van aansluitwaarde 2000 watt aansluiten op circa 7 meter 1.5mm2 YMVK en dan via lasdoos naar een 4mm2 waarop e.e.a in de zolder is aangesloten.

Totale lengte van de 4 zal gerust een meter of 30 zijn. Kan ik simpelweg stellen dat de 1.5 genoeg is voor 10A, gezien die zelf kort is. Of dien ik het gehele traject uit te rekenen?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ik heb de tabellen zo niet bij de hand maar zou volgens mij moeten gaan.

Maar waarom loopt er 4 mm op zolder? Dat doet vermoeden dat er meer dan 2 kw aangesloten is.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Freakie

  • #3
4mm naar zolder omdat ik toen ik PV liet plaatsen die elektricien heb gevraagd om 2 extra groepen aan te leggen. Hij had als PV elektricien alleen 4mm mee.

Op 1 van de YMVK is dan onderbroken de PV omvormer aangesloten.
Op 2de is de droger (toen nog condens maar nu WP) (warmtepomp droger aansluiten waarde 900 Watt) aangesloten. Deze groep heb ik verder op zolder afgetakt maar daar zitten alleen led lampen en 1 algemeen gebruik stopcontact op. Op deze groep wil ik de aansluiting van 2000 watt toevoegen. Dan heb ik 2000+900 m.i. voldoende speling voor zaken van algemeen gebruik. De 2000 watt zal worden gebruikt voor een douchewc met ingebouwde boiler. Gezien die maar tot max 40c verwarmd verwacht ik slechts kortdurende belasting van 2000 watt.
Op de 3de de wasmachine.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu