Stekerbare installatie

Atmoz

  • #1
Voor een klein verenigingslokaal is mij gevraagd om de e-installatie aan te passen aan de normen.
De verzekering eist dit. En er moet een keuringsrapport komen.
Nu is het een ratjetoe van gekoppelde verlengsnoeren. Uiteindelijk komt dat allemaal uit op een stekker die, als er geen activiteiten zijn, uitgetrokken wordt en zo de boel spanningsloos is. Dit laatste vind ik wel handig en zou ik willen aanhouden. Mag ik met de spullen van bijv: W*****d zoiets realiseren?
Een netstekker met snoer en daarbij horende contra die een verdeel stuk voedt en van daaruit naar een stuk of 6 punten de spanning brengen. Evt nog 1 of 2 tussen verdeelstukken.
Hoe kan ik het beste de wandcontactdozen aansluiten die nodig zijn voor de apparatuur, er van uitgaande dat dit standaard opbouw contactdozen zijn. Totaal vermogen maximaal 1500 Watt. En komen de verdeelstukken open en los op het plafond te liggen?
Wie kan mij tips geven?
Alvast dank, ook namens de penningmeester.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Ik kan wel een tip geven. Je hebt 2 opties:

1) Alle verlengsnoeren, verdeelblokken en andere meuk eruit gooien en een nette installatie aanleggen

2) Er met je vingers vanaf blijven
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Wat mij is bijgebleven van een vorige werkgever is dat je een installatie volgens de regels op kunt leveren met een meterkast waar elke eindgroep is aangesloten op een stopcontact.
Je verstrekt dan een keuringsrapport t/m de stopcontacten.
Wat de eindgebruiker dan vervolgens zelf in de stopcontacten prikt dat is zijn verantwoording en is ook niet door jou gekeurd.

Is dit te adviseren? nee, want je kunt op je klompen aanvoelen dat dit uiteindelijk problemen zal geven, maar het kan soms wel een oplossing zijn om jezelf niet in de problemen te brengen.

Verder moet je er rekening mee houden dat een systeem bestaande uit verlengsnoeren dus nooit voorzien mag worden van vast gemonteerde stopcontacten.
Zet je een stopcontact vast aan de wand dan is het geen tijdelijke installatie meer (als met verlengsnoeren)en moet het volgens de regels met draad in buis of met kabel en bevestigingsmateriaal die daarvoor geschikt is (volgens de geldende regels)worden gemonteerd.
Uiteraard kun je er dan nog steeds een schakelaar (bij voorkeur 2 polig)tussen zetten om alles in 1 keer spanningsloos te maken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Te geeft aan Wieland te willen gebruiken, daarmee is een 100%stekerbare installatie te maken incluis normale wandcontactdozen.
Er zijn zelfs complete groepenkasten verkrijgbaar waarbij alle groepen dmv een chassisdeel op de bovenzijde direct verder kunnen met Wieland.
Let wel op.
Je mag alleen 1 merk gebruiken.
Je moet alle verbindingen dmv officiële clips vergrendelen.
Maar alles is in Wieland voorbedraad plug en play verkrijgbaar.
Wcd-en, wissel schakelaars en de bijbehorende verdeelblokken.

Bekabeling moet wel voldoende ondersteunt gemonteerd worden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Stekerbaar installeren heeft één groot voordeel: de tijdswinst. Het heeft ook een groot nadeel: de materiaalkosten.

In een wereld waar tijd kostbaarder is dan materiaal is dit een uitkomst. Als je een beetje in de avonduren aan het hobbyen bent voor je verenigingen dan zou het denk ik niet mijn eerste keuze zijn.

Gewoon een conventionele installatie aanleggen in zo'n hokje kan toch ook niet zo ingewikkeld zijn. Plus je kunt even naar de bouwmarkt rijden als je iets mist. Als je het verkeerde wieland koppelsnoertje hebt dan wordt het bestellen gok ik.
 

Atmoz

  • #6
Bedankt voor de vele reacties.
Wieland o.i.d. heeft mijn voorkeur omdat het lokaal een deel van een gebouw betreft met een heel hoog plafond en daaronder een verlaagd plafond op normale hoogte. De vaste verlichting is met kabels aangesloten op geschakelde stopcontacten. Er zijn inbouw wandcontactdozen op enkele plaatsen aan de wanden.
Voor mij zou het het gemakkelijkste zijn om een snoer in een wandcontactdoos te steken en vandaar via het systeemplafond naar de gebruikte apparatuur te gaan. Ik zou dan over de hele lengte van de ruimte met 1 kabel uitkomen, als ik verdeelblokken gebruik.
De Wieland snoeren zouden dan los op het plafond liggen en de verdeelblokken ook. Evenals de Wieland contactdozen (als ik die zou gebruiken)?
Is dat ok?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Nee, vanaf euro mag je niet doorwerken in Wieland.
 

Atmoz

  • #8
@ headhunter,
Dat is een tegenvaller.
Hoe kom ik dan vanaf de vaste installatie op het Wieland systeem? Is een Wieland connector in een passend doosje dan de aangewezen manier? Kun je op zo'n connector met VD draad of VMvK aansluiten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Ja, precies zo.

Wat wil je nou precies aanleggen, alleen wat contactdozen rondom de ruimte (want de verlichting hoeft niets mee)? Kun je dan niet beter gewoon een goedkope kunststof wandgoot tegen de muur schroeven? Die kun je aftakken van de inbouwdoos achter één van de bestaande WCD's. Dan hoef je helemaal niet boven het plafond te zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Lasdoos met wieland chassisdeel in de deksel.Zijn van verschillende merken lasdoos verkrijgbaar.

Maar ook daarin moet de stekker vergrendeld zijn dmv de ingebouwde klem, dus in en uit steken zijn niet mogelijk.
 

Atmoz

  • #11
Sorry voor de late reactie, de paasdagen waren erg druk.

Er moeten idd een aantal aansluitpunten komen op diverse punten van het verlaagde plafond. Oa voor een PC, beamer, ethernet switch, een ventilator en nog wat spul. Hoe sluit ik dit aan volgens de normen?
Ik heb begrepen dat stekkerdozen niet toegepast mogen worden in een vaste installatie. Het ligt in ieder geval uit het zicht op het plafond.
Nu loopt er een netkabel van een wandcontactdoos naar het plafond waar je de spaghetti aantreft.
Als ik iets ga aanpassen wil ik het doen zoals het hoort, graag tips om tot een goed resultaat te komen.

Vraagje: mag VMvK of YMvK zonder goot los op het plafond liggen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Daar is de NEN1010 voor die precies aangeeft hoe e.e.a bevestigd moet worden om aan de eisen te kunnen voldoen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu