Ruwer noodzakelijk?

Sannie

  • #1
Hallo allemaal,

We hebben onlangs een huis gekocht. Binnenkort gaan we het behang eraf halen. We willen graag een simpele witte muur met een kleine korrel. In ons huidige onderkomen hebben we de muren eenmaal met ruwer behandeld en het effect is goed. Dat willen we in het nieuwe huis ook weer. Alleen weten wij niet of we eerst de muur glad moeten laten stucen of is dit zonde van de tijd en het geld? :(
Onze stucadoor kan alleen gladde muren of juist muren met grove korrels (beetje erg ouderwets) maken, vandaar de vraag. We zullen zelf de ruwer moeten aanbrengen. Wat achter het behang zit oftewel hoe de muren er uitzien, weten we niet.

Ik hoop dat jullie ons wat wijzer kunnen maken!

Groetjes, Sannie
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Kijk eerst eens wat er achter het behang zit, normaal gesproken zijn de muren behoorlijk glad en is het niet nodig eerst te stucen.
Gaatjes die ontstaan tijdens het verwijderen van het behang kunt u dichtsmeren met een gipsprodukt.
 

Sannie

  • #3
Hai Jan,

Bedankt voor jouw reactie! Het huis is van 1978. We hebben het gekocht van de eerste bewoners die er met hun twee/drie kinderen hebben gewoond. We verwachten dus nogal wat gaatjes (van schilderijen, boekenplanken, enzovoort). Helaas zijn de verkopers niet zo happig om ons een kijkje te laten nemen. We moeten dus echt wachten totdat we de sleutel hebben om de staat van de muren te bekijken.
Hoe ervaren ben jij in deze klusjes? Bedoel.... ben jij een specialist? :wink: En is het eigenlijk afdoende, want volgens mij is ruwer toch enigszins doorzichtig. Als de muren onder het behang een andere kleur hebben, dan heb je toch een 'probleem'. Of zie ik dat verkeerd? Ik ben benieuwd naar jouw reactie.
Groetjes,

Sannie
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik kan wel een heel verhaal afsteken maar wanneer u hier kijkt staan alle antwoorden op uw vragen er.
 

Sannie

  • #5
Die pagina had ik al gezien, maar daar staat dus niets over eventueel stucen o.i.d. Er wordt wel vermeld dat de ondergrond vlak moet zijn, maar hoe vlak is vlak als je begrijpt wat ik bedoel. En er staat ook niets over de kleur van de ondergrond. Vaak wordt ruwer ook gebruikt om sierpleister beter te laten hechten. Dus al jij meer informatie kunt geven, graag. Ik ben wel benieuwd naar jouw antwoorden. Grt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik weet niet anders dan dat de ondegrond behangklaar moet zijn, met het zogenaamde blauwpleisteren is dat glad, u zult alleen de putjes moeten wegwerken.
 

Sannie

  • #7
Oke, maar dan moet je dus toch nog iets doen nadat je het oude behang hebt verwijderd. Je moet eerst pleisteren om de ruwer aan te brengen. Niet?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Als ik het goed begrijp wil je een muur gladmaken en dan daarover een renovatie primer smeren zodat je een korreltje krijgt.
Vervolgens ga je dit witten.

Ik zou de muur dan wel goed glad maken anders ga je wel putjes/ oneffenheden zien.Deze kan je vullen met roodband.
 

Sannie

  • #9
Hai!

We gaan behang van de muur afhalen en de muur insmeren met primer. Daarna willen we ruwer op de muren doen. En het daarbij laten. Grote vraag: is het nodig om een stucadoor te laten komen om de muur glad te maken? Kunnen we niet gewoon de gaatjes opvullen en dan meteen de ruwer erop doen? Of zie je dan door de ruwer de oneffenheden?
Groetjes!

Sannie
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Jan schreef:
u zult alleen de putjes moeten wegwerken.
Zoals The Headhunter al schreef kan dit met roodband, eerst de plekken waar roodband op komt iets vochtig maken met en plantenspuit.
Komt er iets te veel roodband op dan met een stukje schuurpapier glad schuren. (na drogen)
 

Sannie

  • #11
Bedankt voor de tips! Het wordt dus eerst behang van de muur halen, primen, laten stucen of zelf roodband gebruiken (afhankelijk van de conditie van de muren), opnieuw primen en dan ruwer.

Enig idee hoe lang het duurt voordat roodband of het 'echte' stucwerk droog genoeg is om er ruwer overheen te doen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Dat hangt van de luchtvochtigheid, temperatuur en ventilatie af, u kunt het zien aan de donkere vochtplekken, zolang die er nog in zitten is de muur nog niet droog.
De muur moet egaal wit zijn.
 

Sannie

  • #13
Ja, dat was mij idd bekend. Maar sommigen beweren dat het wel een maand kan duren. Vind ik persoonlijk lang voor een bewoond, bestaand huis.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Als het een hele dikke laag is ja dan kan het wel even duren voordat het droog is.Vooral als het een complete wand is.
Met kleine gaatjes en putjes valt het wel wat mee.
 

Sannie

  • #15
Ik verwacht dat de laag niet extreem dik hoeft te zijn. Dan kunnen we redelijk snel aan de slag. Hoop ik! :wink: Bedankt voor de tips!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu