Ventilatielatten noodzakelijk bij PIR-platen tegen spouwmuur?

BobDylan

  • #1
Ik wil in mijn drive-in woning uit 1968 mijn inpandige garage ombouwen tot slaapkamer. De garage grenst alleen aan de voor en achterkant aan buiten. Aan de voorkant wordt de garagedeur vervangen door een pui met openslaande deuren. Alle muren rondom zijn dikke spouwmuren. Vocht is volgens mij geen groot probleem in deze ruimte.
De isolatie zal bestaan uit PIR-platen met aluminium coating en al in de fabriek aangebrachte gipsplaat. Deze platen komen waarschijnlijk ook tegen de zijkanten van de garage, omdat de ruimten ernaast in principe onverwarmd blijven. De verwarming bestaat uit een normale cv-ketel met radiatoren. Het is niet de opzet om het geheel al geschikt te maken voor een eventuele warmtepomp.
Ik wil niet al te veel ruimte inleveren dus de PIR-platen zouden 50 mm dik worden, ik hoop dat dit voldoende is. In de winter is de gemiddelde temperatuur in deze ruimte (zonder de verwarming aan) standaard zo'n 10 graden, ook als het buiten een stuk kouder is.

Ik lees op verschillende sites tegenstrijdige berichten over de noodzaak van ventilatielatten achter deze platen. Deze latten zouden toch zo'n 2 cm aan extra ruimte innemen, dus als het niet nodig is, zou ik ze graag achterwege laten en de PIR platen direct tegen de bakstenen aan plaatsen. Eventueel met een laag glaswol erachter om oneffenheden op te vangen. Ik zag dat er ook kant en klare PIR-platen met glaswol aan 1 zijde bestaan (alleen moet je de gipsplaten dan wel weer zelf aanbrengen).

Kan iemand me advies geven hierover?
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
de platen kunnen rechtstreeks tegen de muur gelijmd/geschroefd worden mits de spouw vrij is en ventileert.
de platen in de variant nemen die al is voorzien van een alu cachering als dampdichte laag
 

pascaldufour

  • #3
In het geval van een steens muur(geen spouw dus). hebben ze mij aangegeven bij meer dan 8 cm pir (r3,6) is het mogelijk is om rechtstreeks op de muur te bevestigen. Klopt dit?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
@pascaldufour : Graag even een eigen topic starten met een duidelijke vraagstelling.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu