Extra groepenkast werkplaats - wat voor kabel trekken?

Didier

  • #1
Ik heb in huis een 3 fasen aansluiting. Nu wil ik in mijn werkplaats de electra netjes aanleggen. In de toekomst komt er nog een krachtstroom zaagmachine en las apparatuur bij wat ik nu alvast goed wil inrichten. We zijn nu toch aan het verbouwen. Nu wil ik in mijn werkplaats een eigen groepenkastje plaatsen met 4 220v groepen en een krachtstroom groep. Ik kan dan de 220 V netjes gaan verdelen over de machines. Ik laat trouwens de aansluiting over aan de electricien. De voorbereidingen doe ik zelf. Mijn vraag is wat voor soort kabel moet ik trekken vanuit de centrale meterkast (krachtgroep) naar mijn werkplaats. Ik zie 4 en 5 aderige kabels voor kracht. Waarom zou je voor een 4 of een 5 kiezen?
Dank

Didier
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Begin eens met zoeken op selectiviteit op dit forum.
Is je huisaansluiting 3x25 ampere? Dat kan je zien op je energie rekening.
Kabel dikte is afhankelijk van de lengte in meters.
Grondkabel 4 aders en een mantel maakt 5
Of kabel in buis 5 aders.
Voor de 230 volt: 2 aders met mantel of 3 aders in buis.
 

Didier

  • #3
Ik heb een 3x25 aankopers aansluiting in huis. Dat is niet de vraag. Ik moet alleen een kabel van de hoofd groepenkast naar mijn werkplaats trekken waar ik de kleine groepenkast plaats (3x 220 en 1x kracht) de kabel of de buis gaat door het huis en niet via de grond. Heb ik dan 4 draden nodig om het kleine groepenkastje te voorzien van stroom of 5 draden. Zelf denk ik 4.

Henk
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Sowieso moet je 5 aderig, 3 fasen + nul + aarde.

Daarnaast zal het niet lukken de boel selectief af te zekeren, tenzij je genoegen neemt met 6A zekeringen in de schuur.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
5 maar je moet die kabel in de hoofdgroepenkast ook afzekeren. Met een 3x25A hoofdaansluiting kom je dan met de selectiviteit in de knoei.
 

Didier

  • #6
Ok. Dat van die 6amp was nieuw voor me. Ik heb nog voldoende lege groepen in de centrale groepenkast. Haal ik die per stuk over naar de schuur en de krachtgroep ook via een kabel naar de schuur waar ik een kracht stopcontact plaats

Dank

Henk
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu