Ventilatie: hoog stroomverbruik?

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #21
The headhunter schreef:
Huidige woningen worden nagenoeg kierdicht gebouwd
Nee helaas. Op papier wel, maar in de praktijk zijn de meeste woningen zo lek als een mandje. Nu ik woningen meet kom je erachter dat PUR nooit voldoende is voor luchtdichting. Daar heb je dan weer allerlei smeerseltjes en tapes enzo voor :)

 

Maurice81

  • #22
Je verdient dus ca 20 cent door de ventilatie uit te zetten, als je slecht ventileert wordt de luchtvochtigheid hoger, en kost 't meer energie deze lucht te verwarmen.... Dus vraag me af wat je hiermee wint op termijn, behalve een slechter leef klimaat in je woning
 

Orbitolina

  • #23
Je hebt zeker niet gelezen dat de afvoeren alleen in de wc, keuken (met afzuigkap) en badkamer (ik douche vrijwel altijd in de gym) zitten. In de slaapkamer, waar ik nog het meest eentje zou verwachten vanwege luchtvochtigheid zit er geen.

Ik betaal dus 20 cent per dag voor iets wat ik heel weinig nodig heb. Dus ook de vraag over de installatie van een andere schakelaar.
 

Freekcv

  • #24
En heb je geen lucht rooster in de ramen van je slaapkamer zitten?
 

Maurice81

  • #25
Je trekt natuurlijk wanneer jij een raam of rooster open hebt in de andere ruimtes de verse lucht naar binnen doordat je die weg zuigt uit de badkamer, toilet, en keuken. Dat de deur dicht zit betekend niet dat de ruimte lucht dicht is afgesloten
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #26
"Vuile lucht" wordt direct afgezogen uit keuken, toilet en badkamer. Door de onderdruk wordt er inderdaad verse lucht toegevoegd uit slaapkamers en woonkamer.

Als je het andersom zou doen, zouden alle geuren en fijnstof (van koken!) zich door het huis verspreiden.

De NEN1087 is daar heel duidelijk over, net als de NPR 1088.

Ga niet rommelen met (instellingen van) je ventilatiesysteem als je geen kennis hebt van ventilatieberekeningen.

Het is niet moeilijk om een installatie te ontregelen, dat kan iedereen. Een ontregelde installatie zorgt voor minder comfort, meer klachten en wellicht ook voor een hogere energierekening.
 

Bouwtux

  • #27
Orbitolina schreef:
Ok, ik heb dus 1kwh per dag minder verbruikt tijdens het weekeind door de ventilatie uit te zetten.
Eh.. Heb je dat berekend, of gemeten ? Het lijkt me vrijwel onmogelijk namelijk. Die ventilator verbruikt max 60 watt op stand drie, dus als -ie constant op stand 3 zou staan verbruikt hij per dag 1.4kWh. Maar stand drie is doorgaans behoorlijk lawaaiig, zeker 's nachts. Zoiets valt wel op.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #28
Als je op deze manier je energierekening naar beneden wil krijgen zou ik gewoon alle groepen uitschakelen.

Nadeel is dan uiteraard wel dat je eten bederft, het leefklimaat ongezond is en je geen tv kunt kijken, maar schijnbaar is besparing belangrijker dan je gezondheid/comfort.

Ik sluit me dan ook nog maar even aan bij de mening van iedereen die tot nu toe gereageerd heeft, mechanische ventilatie uitzetten is ongezond. Ja, je zuigt af in ruimtes die je weinig gebruikt, maar de afgezogen lucht wordt in de ruimtes die je veel gebruikt vers aangevoerd. Het is dus niet alleen nodig voor je badkmaer, ook je slaap- en woonkamer krijgt op deze manier verse lucht.

Als mens stoot je co2 uit, als hiervan teveel in de lucht zit kun je hoofdpijn krijgen en licht in je hoofd worden. Dit is een van de redenen waarom lucht ververst moet worden. Dit gebeurd dus niet meer als je de stekker uit je stopcontact haalt.

Kijken om te besparen is prima, wellicht staat de ventilatie te hoog, of is de box verouderd. Hier kunnen we mee helpen. Nogmaals, de stekker er permanent uittrekken is geen oplossing.

Overigens komt 1 Kwh in 2 dagen (weekend) overeen met zo'n 35 euro op jaarbasis. Niet een bedrag lijkt me om een ongezond leefklimaat voor te accepteren.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Freakie

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #29
Je hebt in de gaten dat je reageert op een topic van ruim 2 jaar oud? :wink:
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #30
Haha nee, ik hoop dat de stekker er ondertussen weer in zit :roll:

Geen idee hoe ik hier terecht ben gekomen dan.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #31
3kwh verbruik per dag is niets. Veel minder wordt het niet, koelkast ed kun je immers niet uitzetten. Zonde van de tijd om na te denken over het toch al lage verbruik. Het grootste deel van je elektriciteitsrekening bestaat bij zo'n laag verbruik uit vastrecht. Dus veel is er niet halen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu