Optimalisatie Nefit VRC24/CW4

Aadje

  • #1
Nadat mijn ketel een kapotte 3-weg klep had heeft de monteur de CV water temperatuur op 8 (80 graden) gezet. Ik heb een Moduline300 thermostaat een een 2 laags rijtjes huis met oppervlak 50 m2- goed geïsoleerd. Is die Cv watertemp niet wat te hoog? dan is er toch veel te veel warmte verlies? Ik zou denken dat een temp van 50 a 60 graden toch voldoende zou moeten zijn om een optimaal regelende verwarming te hebben met niet te veel warmteverlies??
 

Pigion

  • #2
Gewoon proberen lijkt mij. Hoe was de instelling voor de reparatie? Werd het toen warm genoeg? De capaciteit van de ketel lijkt me ruim voldoende, eigenlijk zelfs te groot. Dat zal wel te maken hebben met de WW voorziening.
Ik weet niet of deze instelling ook met de warmwatervoorziening hebben te maken?????
Pigion
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
U heeft een moduline 300 thermostaat. dat is een modulerende regeling en deze zal zelf op basis van de ruimtetemperatuur de meest optimale aanvoertemperatuur berekenen. De 80 graden zal niet vaak gehaalt worden.

De watertemperatuur terugschroeven heeft dus weinig zin. Gevolg kan zijn dat wanneer het kouder is het aanwarmen veel te lang gaat duren.
 

Aadje

  • #4
En als ik op de CV temperatuur meter zie dat die 80 graden weldegelijk gehaald wordt, waarom is dat dan?
Ik zou ook denken dat de moduline "actiever" zou regelen maar het regelen van de cv water temperatuur doet hij toch niet? Ik neem aan dat het pendelen dmv "warmte pulsen" gaat en dat kan met korte periodes van 80 graden of langere periodes met een lagere max CV water temperatuur. Wat de monteur zei dat die water temp op max moest staan maar dat begrijp ik niet. Kan de moduline echt de Cv water temperatuur regelen dan??
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
De moduline neemt een aantal factoren mee, zoals de gewenste ruimtetemperatuur, de huidige ruimtetemperatuur en de snelheid waarmee er wordt opgewarmd. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat er met een zo laag mogelijke temperatuur wordt gestookt.

Natuurlijk is het zo dat wanneer u een kamer heeft die 15 graden is en u stelt de thermostaat in op 20 graden de ketel best wel eens op 80 graden kan komen. Dit is dan omdat het anders veel te lang duurt voordat de ruimte op temperatuur is. Zodra de temperatuur bereikt is zult u zien dat de keteltemperatuur gaat dalen. Comfort is namelijk ook van belang.

Uw huis kan wel goed geïsoleerd zijn, maar de installatie is daar waarschijnlijk op berekend en daarom kleiner als in een vergelijkbare niet geïsoleerde woning. 80 graden aanvoertemperatuur kan dan toch noodzakelijk zijn om te functioneren.
 

Aadje

  • #6
Goh mijn gevoel is ook nog bevestigd dus dat ik niet optimaal stook ...
zal ik dan toch maar de installateur terugroepen?

tijdens mijn installatie in 2004 verbaasde ik me al dat de installateur de ketel ophing en niets afstelde( branderdruk, vermogen etc ) ," nee die is in de fabriek al afgesteld" was zijn antwoord, nou dat is dus lariekoek !

lees vandaag in de telegraaf:
CV ketels slurpen energie
Zeker 75 procent van de cv-ketels, radiatoren en warmwatervoorzieningen in huizen en kantoren is verkeerd afgesteld, waardoor onnodig veel energie verloren gaat...
kunnen installaties veel zuiniger worden afgesteld, maar wordt dit in de onderhoudscontracten eigenlijk nooit goed geregeld: „Een simpele controle kan de energierekening flink omlaag brengen. Hier valt veel winst te behalen.
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #7
En door wie is dit uitgebracht,, juist de uneto/vni ;)

de "club" van installateurs.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Goh mijn gevoel is ook nog bevestigd dus dat ik niet optimaal stook ...
zal ik dan toch maar de installateur terugroepen?
Dat kunt u niet zo stellen op basis van een krantenartikeltje. Wanneer er een modulerende thermostaat wordt toegepast zoals de moduline wordt het instellen van keteltemperatuur en maximaal vermogen van de ketel overbodig. Nefit adviseert zelfs om het ketelvermogen en de maximaalthermostaat op de fabrieksinstelling te laten staan. De moduline thermostaten maken deze instellingen niet meer noodzakelijk en aanpassing kan leiden tot koudeklachten. Ketel en thermostaat passen zichzelf aan aan de installatie.

Afstellen van branderdrukken hoort wel te gebeuren bij het in bedrijfstellen van de ketel. Alleen als de ketel al in 2004 is geplaatst zal er inmiddels wel onderhoud zijn uitgevoerd waarbij dat alsnog is gebeurd. Wellicht kunt u met waterzijdig inregelen van de installatie ook nog wat besparen. 10 tot 25% lijkt mij onwaarschijnlijk. dan moet u ruimtes in huis hebben die veel te warm worden.

En ja, uw installatie is al wat ouder begrijp ik, er is al eens een nieuwe ketel opgekomen. Dit maakt het bijna zeker dat uw installatie is berekend op 90/70 of 80/60 temperaturen. Bij 50 of 60graden aanvoertemperaturen is de kans dus groot dat er koudeklachten ontstaan. Zeker bij kouder weer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu