Lekstroom hotelschakeling

Pionok

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een probleem bij mijn hotelschakeling op zolder.
De schakeling zit er al een paar maanden in en deze werkte zoals het hoort met een gloeilamp als lichtpunt.
Het lichtpunt kan op zolder maar ook op de tussenverdieping aan en uit gezet worden.

Ik dacht dat alles in orde was en ben de zolder verder af gaan bouwen. Alles geisoleerd en afgewerkt inclusief het plaatsen van 4 led spots ter vervanging van het enkele lichtpunt met gloeilamp.

Vandaag kon ik de spots plaatsen, maar helaas liep ik tegen een probleem aan.
De spots kunnen net als voorheen de gloeilamp gewoon aan en uitgezet worden. Maar als ik de spots uitzet met welke schakelaar ook, dan blijven deze heel licht branden.

Ik ben gaan meten en kwam erachter dat er zo'n 25V op de zwarte draden blijft staan welke eigenlijk naar 0 zouden moeten gaan. De andere geeft 235Volt aan wat ik ook al wat hoog vindt.

Ik heb alle zwarte draden gemeten met een digitale multimeter op de randaarde van het stopcontact en dan de Nul en Fase gemeten. De Nul geeft dus geen 0, maar 25Volt.

Hieronder vindt je het door mij gebruikte schema en de gebruikte schakelaars.
Doe ik iets verkeerd? ik maak gebruik van Philips warm white led 3,5watt 255Lumen.





Alvast dank voor jullie hulp.

met vriendelijke groet,
Rene.

ps. Mag er normaal gesproken wel " iets" van lekstroom zijn of moet het altijd 0 zijn?


Derde foto verwijderd i.v.m. merk en de naam van iemand, mod.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Er is geen sprake van lekstroom, maar van 'inductiespanning'. Dat is zoals het meestal genoemd wordt, in werkelijkheid betreft het meestal spanningsopverdracht door capacitieve overdracht tussen twee (of meer) leidingen.

Omdat LED's zo'n lage stroom verbruiken, is dat voldoende om de lampen heel licht te laten branden, ook al staan de schakelaars zodanig dat dat niet zou moeten.

Het is niet de nul die 25 V geeft, maar de leiding die open ligt. Die werkt dus als een soort antenne (maar dan voor 50Hz) en vangt het signaal op van de leiding ernaast.

Op zich is dat geen enkel probleem, want het kost je geen extra verbruik. Alleen indien er een praktisch bezwaar tegen dat minieme licht is zou er een compensator geplaatst kunnen worden. Die heft dat probleem op. Zelf heb ik geen ervaring met zo'n compensator, andere leden weten er meer van.

Indien het lichtpunt op zolder hierdoor een klein beetje licht blijft geven, heb je eigenlijk het Cruijff effect: dat nadeel heeft z'n voordeel, want je hebt gratis orientatielicht.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Gratis?echt niet , er word arbeid verricht. Dat kan niet zonder wattstroom en dat word gewoon gemeten, hoe minimaal die stroom ook is.
Overigens loopt die stroom er ook bij een gloeilamp, maar deze lichten niet op.

Een compensator zorgt er voor dat de leds niet meer branden.
 

Pionok

  • #4
Dank voor de reactie's.

wat ik gek vindt is dat ik in de keuken identiek dezelfde spotjes gebruikt heb en daar is het niet het geval.

Is 30Volt inductiespanning niet een beetje teveel van het goede? 5 a 6 volt kan ik me nog iets bij voorstellen, maar 30?

kan ik dit reduceren door bijvoorbeeld andere lichtschakelaars of andere bedrading te gebruiken? wat is de hoofdreden dat dit ontstaat? en kan ik het alleen reduceren met een compensator?

ik begrijp dat het niet heel spannend is (althans als ik jullie reacties lees), maar toch zit het me niet lekker.

De bedrading op zolder is geheel vernieuwd, maar is wel vanaf de eerste verdieping (met wat oudere bedrading) overgenomen.

nogmaals dank.

gr. rene
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
De gemeten inductiespanning van 30 V is niets bijzonders. Bij meten van een open leiding die parallel loopt met een leiding waar spanning op staat is de gemeten spanning o.a. afhankelijk van de ingangsweerstand van het meetinstrument. En die spanning kan bij een beetje prof. instrument (ingangsimpedantie 10 MOhm) makkelijk oplopen tot 80 V of zo.

Als het al watts kost (je hebt inderdaad gelijk, Headhunter), dan is dat zo enorm klein dat het beslist niet op je rekening te merken zal zijn.

De hoofdreden dat het onstaat is zoals al genoemd het parallel lopen van leidingen waar spanning op staat en schakeldraden. Wordt er in de buis naar de zolder ook een fasedraad meegevoerd, dan is de kans groter dat er overdracht is dan wanneer niet. Het zou kunnen zijn dat de leidingloop in de keuken net even anders is waardoor het probleem minder is, net genoeg om deze spotjes niet te laten branden.

Google even met LED compensator, dan kom je van alles tegen. Ook onderwerpen hier bij Klusidee. Oa. ook een onderwerp waarbij er problemen ontstonden met een LED-dimmer die het niet meer deed door de compensator.

Dat is denk ik eigenlijk wel de enige manier, tenzij je er één gewoon spotje in laat zitten. Maar dat gebruikt meer dan die gloeiende ledjes. Dubbelpolig schakelen zou in principe ook helpen, maar dat lijkt me wat lastig bij een wisselschakeling over meerdere etages.

Ik zou me er zelf niet druk om maken.
 

Pionok

  • #6
Dank kees voor je uitgebreide reactie.
Ik ga een led compensator kopen van busch jaeger en deze plaatsen. Ik laat jullie weten wat het gedaan heeft.

Omdat dit bij LED dus nu vaker voorkomt, gaan installateurs dan niet over naar 2 leiding buizen? zodat beide schakeldraden apart in een buis komen te zitten? zodat je dit voorkomt? ik kan het niet meer veranderen zonder veel open te moeten maken, maar wie weet wel een idee voor de toekomst bij verbouwing / renovatie in huis.

nogmaals dank voor jullie hulp.

mvg. rene.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Installateurs gaan daar niets mee doen.
Behalve compensatoren plaatsen.
Eltako heeft ook mooie compensatoren, werken prima.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Pionok schreef:
zodat beide schakeldraden apart in een buis komen te zitten? zodat je dit voorkomt?
Dat zou ook niet eens zekerheid geven dat de LED niet zachtjes gaat gloeien. Met een beetje pech doet namelijk een deel van de wand dienst als 'condensator'.

Dat effect zit me altijd dwars als ik probeer met een (eenvoudige) leidingdetector een leiding op te sporen: de hele muur heeft een 'bromspanning'. Daardoor knippert het lichtje van de detector op willekeurige plekken op de muur, waar helemaal geen leiding loopt. Die eenvoudige detector werkt eigenlijk precies hetzelfde: hij voelt de 50 Hz spanning op capacitieve manier.

(Ja ik weet dat er betere detectoren zijn.)

Laat je even weten of de plaatsing van de compensator een succes was? :P
 

Pionok

  • #9
Nog 1 laatste vraag.
Ik heb 4 spots, dien ik nu bij elke spot een compensator te plaatsen? Of kan ik er ook een bij 1 centraal plaatsen in de centraaldoos?

Gr. Rene
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Naar mijn idee heb je met die leiding 1 keer last van 'inductiespanning', niet 4 keer. Dus zou 1 compensator moeten volstaan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Een compensator plaats je op 1 aansluiting.
 

Pionok

  • #12
*OPGELOST*

hallo allemaal,

afgelopen week nog even bezig geweest met de hotelschakeling welke na blijft branden.
Omdat ik zelf graag de achtergrond wil kennen van iets ben ik nog even aan de gang gegaan met de bedrading. Ik heb de 2 schakeldraden tussen de 2 lichtschakelaars tijdelijk vervangen met bedrading buitenom. Even langs de trap gelegd. En idd de inductiestroom werd van 31Volt gereduceerd tot 5 a 6Volt.

twee dagen later kreeg ik de compensator binnen en heb ik deze geplaatst. De compensator doet wat hij moet doen. De spots blijven niet meer branden dus dat is opgelost. Er zit wel een kleine "maar" aan. nu hoor ik een hele (bijna te verwaarlozen) lichte zoem als de verlichting brand. Als de verlichting uit staat hoor je niks meer.

Ik ga de draden van de compensator nog omdraaien om te zien of dit verschil maakt.

in ieder geval bedankt voor het oplossen van dit probleem.

met vriendelijke groet,
rene

ps. de compensator kun je idd op iedere willekeurige spot plaatsen zoals al eerder aangegeven was. :wink:

*OPGELOST*
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu