Lekstroom led lampjes overkapping

Rick diy

  • #1
Mijn ouders hebben een aluminium overkapping met een glazen dak. Daarin zitten 6 led lampjes, die altijd heel licht nagloeien. Dit is overdag niet te zien maar alleen 's avonds als het donker is. Het vreemde is, het heeft het jaren goed gedaan en van de een op de andere dag hadden ze last van dit nagloeien. Nu lees ik overal dat dit waarschijnlijk lekstroom is, wat je het beste kan oplossen met een 2 fase schakelaar. Het nadeel alleen is, omdat het ledlampjes zijn zit er eerst een transformator voor en nog een ander kastje (ik denk de connectie met de afstandsbediening of een dimmer oid?), ik er dan een schakelaar voor zou moeten maken. Dit klinkt weer heel onlogisch dat je elke keer een schakelaar om moet zetten voordat je je verlichting aan kan zetten met je afstandsbediening. 2-fase transformatoren voor led licht bestaan geloof ik niet.

Ik heb een Busch-Jaeger 6596 Compensator over het 220v stuk gezet, maar dit lost het probleem niet op. Overal wordt ook aangegeven dat je dit zo dicht mogelijk bij de lampen moet plaatsen, maar dit kan eigenlijk niet, want die zijn 12v. Zover ik kan zien zijn alle oplossingen om lekstroom op te lossen voor 220v. Nu las ik ergens dat het toevoegen van een weerstand in het systeem ook de oplossing zou kunnen zijn. Ik kan solderen, heb ook wel weerstanden liggen, maar die heb ik voor prutsen met Arduino's (waar ik overigens ook vrij slecht in ben). Weet dus niet of ik dat zou kunnen proberen en hoe ik het vervolgens geschikt maak voor semi-buiten (de elektra zit onder de overkapping met ruim 3 meter dak alle kanten op, regen is dus uitgesloten, maar het is wel buiten).

Is er hier iemand die hier verstand van heeft en mij zou kunnen helpen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heel eerlijk gezegd is de makkelijkste oplossing: zo laten, niet op letten.
Want het zachtjes gloeien van LED-lampjes komt in de meeste gevallen door capacitieve overdracht tussen elektrische draden onderling en is vrij moeilijk weg te krijgen.

Met een voor afstandsbediening ingericht systeem zal dat toch wel wat lastiger worden dan alleen een schakelaar en een LED-lamp. Het probleem zou namelijk ook in de afstandsbediende schakeling kunnen zitten. Het zachtjes gloeien van een LED-lamp zal een uiterst laag energieverbruik kosten.

Als het erger wordt, zou je de afstandsbedieningsschakeling er tijdelijk tussenuit kunnen halen en vervangen door een gewone schakelaar om dan te zien of het over is.

Zoals het nu is, werkt een iets verlichte overkapping naar mijn idee enigermate preventief tegen inbrekers.
 
  • Like
Waarderingen: Rick diy

Rick diy

  • #3
Dag Kees, bedankt voor je reactie! Was er al bang voor. Als het mijn overkapping zou zijn zou ik het inderdaad met rust laten, maar het laat mijn vader niet rust. Gecombineerd met een pensioen zorgt dat ervoor dat het mij ook niet tot rust laat :)

Hij irriteert zich er heel erg aan en wil anders de hele verlichting vervangen. Zou het nog kunnen werken om bv isollatie rondom de draden aan te leggen oid?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Je kan van alles gaan proberen, zolang je niet weet waar de lekstroom weg komt gebeurt er niets.

De compensator moet zo dicht mogelijk op de belasting, in dit geval de driver/trafo.
Maar niet in de vaste 230v bekabeling, het moet in de geschakelde deel zitten.

Een compensator bevat een VDR welke bij lage spanning de lekstroom kortsluit en bij hoge spanning een isolator is.
 
  • Like
Waarderingen: Rick diy

DSR9500

  • #5
Eerst dit proberen...

Systeem andersom aansluiten; draai de stekker om of
bij vaste bedrading verwissel blauw en zwart.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Indien hij zich er (niet te sussen) aan ergert, is de eenvoudigste oplossing volgens mij toch een dubbelpolige (zeg maar hoofd-)schakelaar, waarmee de zaak spanningsloos gezet kan worden. Dan zal hij het moeten accepteren, dat hij na het aanzetten van die schakelaar de zaak ook moet / kan regelen met de afstandsbediening. Voor het naar bed gaan zet hij dan die hoofdschakelaar uit.

Ben ik zelf eigenlijk niet anders gewend met de (bewust aangebrachte) hoofschakelaar van de TV / audio installatie.
 
  • Like
Waarderingen: Rick diy

Rick diy

  • #7
Ik ga die tip van het omdraaien uitproberen, bedankt!

En anders zit er inderdaad niets anders op dan een schakelaar toe te voegen. Bedankt voor meedenken!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
1e optie is inderdaad stekker omdraaien, maar verwacht dat je het probleem toch moet zoeken in het andere kastje dimmer/asb.
Deze er even tussenuit halen en kijken of het probleem dan weg is en zo ja dan weet je wat je moet doen om het op te lossen.
Dit flauwtjes oplichten is meestal geen probleem, maar kan wel de levensduur van de lampjes nadelig beïnvloeden.
 
  • Like
Waarderingen: Rick diy

Rick diy

  • #9
Dat omdraaien ga ik sowieso proberen, ik neem aan dat jullie hiermee de 220v kant bedoelen?de andere kant heeft plus en min, dus daar kan omdraaien niet, toch? (Ongetwijfeld domme vraag, maar klus pas een paar jaar sinds mijn eerste huis en heb nog veel te leren).

Ook een goede tip om die dimmer er tussenuit te halen om te kijken waar het probleem zit, bedankt!
 

Rick diy

  • #10
Hierbij trouwens nog de beide kastjes, mocht iemand daar wat wijzer van worden.
IMG-20220210-WA0000.jpg
IMG-20220210-WA0001.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
idd 230V kant.
Helpt het niet dan de dimmer er even tussenuit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu