Kopse kant dorpel buitendeur beschermen?

Roel08

  • #1
Bij het vervangen van onze houten berging-gevel komt de onderdorpel van de bergingdeur bloot te liggen aan de kopse kant. Hoe moet ik die dorpel beschermen?

Zie ook de foto's.

Toelichting:

Ik wil de houten gevel van onze aangebouwde berging vernieuwen. De constructie en de rabatdelen zijn aan de onderkant aangetast door vocht doordat ze doorlopen tot op het maaiveld.

De nieuwe constructie wordt even 'diep' (komt even ver naar voren) als nu. Maar het onderste rabatdeel komt hoger te zitten. De ligger van de constructie komt hoger te liggen, daaronder wil ik een hardhouten paal/balk plaatsen. (Beton/steen gaat nog langer mee, maar ik vind hardhout hier goed genoeg.)

Nu wordt de dorpel van de bergingdeur die ernaast ligt nog 'beschermd' door de berginggevel. (Dat deel is oranje.) Maar omdat het onderste rabatdeel (en de achterliggende constructie) straks hoger zit, komt de kopse kant van de dorpel straks voor een deel vrij te liggen. Ook de holle ruimte onder de dorpel komt deels vrij te liggen.

Dat lijkt me niet ideaal, mijn vraag is dus:
1. Is het genoeg als ik de kopse kant behandel om deze tegen indringend water te beschermen?
2. Of moet ik zorgen dat de kopse kant afgedekt wordt (niet vrij ligt)? En hoe doe ik dat dan?
3. Is het een probleem als de holle ruimte onder de dorpel zo open ligt?
4. Welk hardhout kan ik onderaan de houten gevel het best gebruiken (dat hout komt praktisch op maaiveldniveau te liggen)? De rest van de constructie maak ik van normaal constructiehout (vuren).

PS Ik weet dat de deurdorpel te laag ligt ten opzichte van het terras, maar dat laat ik voorlopig zo.

 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Glad schuren, goed in de verf zetten en daarna afdekken met een hardhouten plank?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik zou het alleen in de verf zetten. Afdekken zorgt juist dat vocht er langer tussen zijn werking kan doen. Dat het goed ventileert is belangrijk.
 

Roel08

  • #4
OK, in ieder geval schuren en in de verf zetten dus.

Ik kwam op internet ook oplossingen als 'sealer' en epoxy tegen om kopse kanten mee te behandelen. Is dat niet nodig? (Of werkt het niet? etc.) Verdwijnt er niet een hoop verf in de dorpel voordat het oppervlak 'dicht' is?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Hout op maaiveldhoogte gaat rotten.

De KVT schrijft niet voor niets voor dat de 1e 50 mm vanaf het maaiveld geen hout mag zijn. Tussen de 50 en 300 alleen duurzaamheidsklasse 1 en 2. Daarboven mogen ook de andere duurzaamheidsklassen toegepast worden.

Alles wat je nu aan de dorpel doet is dus een tijdelijke oplossing.

Ipv een hardhouten balk, kun je beter een vezelcementplaat toepassen. Kun je perfect in dezelfde kleur schilderen.
 

Roel08

  • #6
Dank voor de adviezen. NB Ik weet dat een hardhouten ligger een 'tijdelijke' oplossing is, maar zoals ik al aangaf, dat is een bewuste keus.

Ik heb de kopse kant van de deurdorpel intussen 2x gegrond en afgelakt, maar ik ga 'm niet extra afdekken met hout. Wel ga ik onder/voor de dorpel een soort 'grindkoffer' maken zodat regenwater beter afgevoerd wordt. (Er ligt nu wel grind, maar dat is een laag van hooguit een paar cm diep.)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu