Kelder/Souterrain verbouwen

Ylathan

  • #1
Wij hebben een woning op het oog in het centrum van Rotterdam. Deze woning heeft een kelder van 60m2 met een stahoogte van 1.75 m tussen de balken.
De woning zou zeer interessant zijn voor ons indien het mogelijk zou zijn de kelder bewoonbaar te maken en hier 2 slaapkamers te creeeren.
Ik heb reeds op het forum wat onderwerpen gelezen, en heb gezien dat er moet worden uitgegraven en storten van beton oid.
Ik zou graag informatie willen van iemand die dit al gedaan heeft ivm kosten. Er hoeft geen badkamer oid gemaakt te worden, het gaat enkel om slaap- en/of werkkamers.
Welk bedrag zouden wij voor ogen moeten houden indien wij tzt de kelder willen verbouwen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit is op afstand niet te beoordelen, er zal een bouwkundige aan te pas moeten komen die kan berekenen wat mogelijk is, dit ook i.v.m. een bouwvergunning.
 

AlanW

  • #3
Wij hebben begin dit jaar onze kelder uitgegraven en voorzien van nieuwe vloer met vloerverwarming.

Het advies van Jan is een zeer goede (want je hebt zeker een bouwvergunning nodig hiervoor).

Maar kijk nog voor je hier aan begint naar het volgende:
1. Wat is het grondwaterniveau (op welke diepte zit die, zit hij vlak onder de bestaande vloer dan word het heel lastig).
2. Zijn er in de buurt andere woningen die wel zijn uitgegraven en hoe is dat gegaan/bevallen.
3. Hoe is de ruimte zelf (vochtig of droog, zijn er naast uitgraven nog andere aanpassingen nodig om de ruimte bewoonbaar te maken (denk aan impregneren van de muren tegen optrekkend.doorslaand vocht).

Punt 1 is een lastig maar essentiële vraag (vooral als je het huis nog niet gekocht heb).
Mocht namelijk het grondwater dicht op de bestaande vloer zitten dan kan uitgraven een groot probleem worden (drainage zou kunnen helpen, maar brengt weer andere problemen en kosten met zich mee, overleg dit met een bouwkundige!!).

Mocht het mogelijk zijn om uit te graven en je gaat het offerte traject in voor aannemers let dan op de volgende zaken.
1. de offerte moet de totaalprijs zijn (mocht het dan toch tegenvallen dan is dat voor kosten van de aannemer).
2. vraag na welke materialen gebruikt worden en wat de opbouw van de nieuwe vloer is, je bouwkundige kan je hier meer over vertellen.
3. zorg dat het afvoeren van de grond ed. bij de prijs is inbegrepen (60 m2 * 0.85 m = 51 m3 grond wat afgevoerd moet worden voor een stahoogte van 2,30 m).
4. probeer een aannemer te vinden die dit vaker heeft gedaan.
5. houd er rekening mee dat dit niet in een week gedaan is (wij hebben bijna anderhalve maand in de rotzooi gezeten, overal lag klei en door een kapotte grespijp stonk het een paar dagen als een beerput!?).

Zoals met alle verbouwingen een woningaanpassingen is het van belang dat je goed nadenkt ("bezint eer u begint") over wat je wil en je goed laat adviseren..

veel succes Alan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu