Hout kachel aansluiten op cv

Zakhooi

  • #1
Heeft er iemand ervaring met het aansluiten van een hout kachel op een cv installatie?
Ik heb een houtkachel in de woonkamer staan waar ik om de kachelpijp een leiding wil gaan wikkelen, en aansluiten op mijn cv installatie.
Kan dit zonder problemen?
 

Fiesiekus

  • #2
Allereerst de veiligheid: er dienen continue watercirkulatie d.m.v. een separate waterpomp plaats te vinden en een overdrukbeveiliging te zijn.

Essentieel is het dauwpunt (= temperatuur) van de rookgassen; zodra dat punt door afkoeling onderschreden wordt; ontstaan condensproblemen aan de binnenzijde van de pijp.

Moeilijkheid is dat het dauwpunt afhankt van de brandstofsamenstelling: vooral de hoeveelheid vocht. Hoe droger het hout des te lager het dauwpunt komt te liggen.

Ik ken eigenlijk alleen CV-gekoppelde systemen waarbij de warmtespiraal direct aan de kachelwanden (achterzijde) zijn verbonden. Let wel: dat wil zeggen dat het door u voorgestelde systeem niet kan.

Zie bijv.
Warmtewisselaar plaatsen om houtkachel
 

Chathanky

  • #3
Nog wat problemen van een dergelijk systeem op de rookgas pijp is dat de vorming van roet de kachelpijp snel doet dichtslibben (kans op schoorsteenbrand) en dat het door afkoeling van de rookgassen de trek vermindert wat voor problemen kan zorgen (giftige gassen binnens huis).

Samen met de punten van fiesiekus, is het advies van mij niet doen op deze wijze.

Er zijn systemen op de markt die werken zoals fiesiekus ook al beschreef, die hebben deze problemen niet.

Als je een dergelijk systeem wil koppelen aan je cv denk er dan ook aan hoe het te koppelen is aan je cv ketel dit is ook niet altijd goed uit te voeren.
 

Fiesiekus

  • #4
Fiesiekus schreef:
Let wel: dat wil zeggen dat het door u voorgestelde systeem niet kan.
Type-foutje , moet zijn: Let wel: dat wil niet zeggen dat het door u voorgestelde systeem niet kan. (maar houd, zoals hierboven genoemd, terdege rekening met de gevaarlijke condensatie- en afzettingsproblemen zoals roet en corrosie).

En zoals Chathanky schrijft: hoe regel je je bestaande CV-ketel (die op hetzelfde systeem aangesloten is) goed in?
 

Chathanky

  • #5
Klopt Fiesiekus dit was de strekking. (hoe wil je het combineren)
 

Zulma

  • #6
Wanneer je een kachel hebt met iets wat rendement dan zijn er al heel wat calorietjes aan de omgeving afgestaan. Als je van de restwarmte van de rookgassen nog iets wil recuperen dan heb je inderdaad de problemen van te lage temperatuur van de rookgasen. Die problemen wegen mijn inziens niet op tegenover de geringe warmtehoeveelheid die gerecupereerd wordt.

Ikzelf heb sinds 1987 een houtkachel in gebruik die het water opwarmt van mijn cv installatie. Het is een kachel die daarvoor ontworpen is van het merk Spencer. (bestaat nu niet meer vermoed ik)
Het water dat door de kachel stroomt wordt door de VUURHAARD verwarmd.

Dit heeft als gevolg dat de kachel zélf niet zoveel warmte afgeeft. Dit is natuurlijk normaal omdat de warmte voor een groot gedeelte door de radiatoren van de cv installatie afgegeven wordt in een ander vertrek.
Ik ben zeer tevreden over de kachel die het tot hiertoe nog altijd doet.
Ik zou dus pleiten voor een kachel die speciaal gemaakt is om in de cv waterstroom geplaatst te worden.

Voorts wel opletten dat je STEEDS circulatie hebt van het water zoniet krijg je stoom met de nodige drukstijgingen in heel de installatie!

Succes,
Zulma
 

Zakhooi

  • #7
Mijn bedoeling is: ik heb een enkelwandige kachelpijp van 2,4 meter op mijn houtkachel staan voordat hij overgaat op dubbelwandig rvs. De diameter van die pijp is 150 mm daar wil ik een koperen buis omheen wikkelen met een doorsnee van 15 mm, daar overheen een kachelpijp van 200 mm schuiven.

Daardoor denk ik dat ik behoorlijk wat warmte in het cv systeem kan krijgen. De bedoeling is de koude aansluiting aan de onderkant aan te sluiten. De pomp van mijn cv op vorst beveiliging zetten voor het door pompen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Warmte wisselen doe je het best koud op koud.

Dus de uitlaat van je kachel is de warme kant van de cv en hogerop is de koude aanvoer.

Je gaat wel problemen krijgen met te veel afzetting door te koude rookgassen en een condensatie probleem.

Beter niet doen dus.
 

Zakhooi

  • #9
Wat bedoel je met te koude rookgassen?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
Niet doen als je de gevolgen niet kan overzien!
En volgens mij doe je dat nog niet echt?

Wel eens een stoomexplosie gezien, nee is ook af te raden.
Die pijp kan zo maar driehonderdvijftig graden (350) heet worden.
Je water ook?

Waar is die kachelpijp (het eerste stuk) van gemaakt, verzinkt staal?
En dan een koperen pijp eromheen ?

Koop in dit geval maar een orgineel apparaat die zijn erop geprepareerd oftewel er voor gemaakt.

Dit zijn geen klusje voor een DHZ denk ik.

Groetjes en ik hoop nog eens wat te horen Zakhooi over een poosje,
dan weten we dat je er nog bent? (zuur grapje)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Zakhooi schreef:
Wat bedoel je met te koude rookgassen?
De rookgassen die van een houtkachel afkomen zijn zeer heet en daardoor is het grootste deel roet wat hierin zit ook een gas.
Als je de warmte onttrekt aan het rookgas door het cv water dan zullen de roetdeeltjes condenseren tegen de wand van de buis.
 

Zakhooi

  • #12
De gewikkelde buis die voor het opwarmen van het cv water, komt niet in aanraking met de rookgassen, hij word om de kachel pijp heen gewonden.
Er komt dus niets mee in aanraking, er komt namelijk enorm veel warmte (stralingswarmte) van de buis af die ik wil gaan gebruiken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Zakhooi schreef:
Kan dit zonder problemen?
Uit de beantwoording door de vakmensen wordt duidelijk, dat het niet zonder problemen kan, integendeel, dat er grote gevaren aan verbonden zijn.

Indien je desondanks tóch wil doorgaan met het beoogde project, is dat geheel voor je eigen verantwoording. Het heeft echter weinig zin verder te gaan met een discussie over het wel of niet gevaarlijk zijn ervan.

Daarom stel ik voor de vraag en beantwoording hierbij te laten, een positieve mening is niet te verwachten, al zou je dat nog zo graag willen.
 

Chathanky

  • #14
Zakhooi schreef:
Daardoor denk ik dat ik behoorlijk wat warmte in het cv systeem kan krijgen. De bedoeling is de koude aansluiting aan de onderkant aan te sluiten. De pomp van mijn cv op vorst beveiliging zetten voor het door pompen.
Ok heb je een solo ketel, bij een combiketel gaat dit niet op.
 

Fiesiekus

  • #15
Zakhooi schreef:
De gewikkelde buis die voor het opwarmen van het cv water, komt niet in aanraking met de rookgassen, hij word om de kachel pijp heen gewonden.
Er komt dus niets mee in aanraking, er komt namelijk enorm veel warmte (stralingswarmte) van de buis af die ik wil gaan gebruiken.
Door de koperen spiraal onttrek je veel warmte aan de rookgassen; omdat die koperen pijp daarmee indirect (via pijpwand) in contact staat. Dat leidt tot condensatie in de pijp met alle gevolgen van dien: o.a. rookgaszijdige zuurcorrosie door dauwpuntsonderschrijding.

Niet doen dus.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #16
Ik zou het ook afraden om redenen die Fiesiekus aangeeft.
Zorg gewoon voor een diepzwarte afvoerpijp, zodat je optimale uitstraling van warmte krijgt. Daarmee win je al heel wat zonder allerlei bedenkelijke knutselarij.

Groeten, Hein
 

Chathanky

  • #17
Donkere kleuren zenden precies evenveel warmtestraling uit als lichte kleuren, behalve metaalhoudende verven; die stralen minder uit dan gewone verven. De fabel vindt vermoedelijk zijn oorsprong in het feit dat een zwart vlak dat in de zon ligt, veel warmer wordt dan een wit vlak.

Dit komt doordat het "zichtbare" deel van de zonnestraling ook in warmte kan worden omgezet. Bij een wit vlak wordt veel zonlicht teruggekaatst en weinig in warmte omgezet, voor een zwart vlak geldt het omgekeerde. Bij radiatoren en kachels is er alleen sprake van warmtestraling, ze zenden geen licht uit zoals de zon.

Een witte radiator geeft dus net zoveel warmte af als een zwarte.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #18
Wat gebeurd er als de stroom even uitvalt?

De normale CV ketel stopt dan ook, geen warmte productie meer .
Hoe regel jij dat dan met dat houtvuur?

In borsele (kerncentrale) hebben ze ook dat probleem als de stroom uitvalt, alleen hebben ze daar veel voorzienigen voor getroffen om ongelukken te voorkomen.

Ook materiaal contact tussen koper en zink is niet wenselijk.

Niet doen dus
 

Chathanky

  • #19
Zink is ook niet toegestaan als rookgas afvoer, de eisen zijn rvs voor rookgasafvoer van houtkachels, en rvs dubbelwandig geïsoleerd als de pijp wordt weggewerkt.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #20
Chathanky,

Je hebt helemaal gelijk, maar uitgerekend rookgaspijpen zijn heel vaak gemaakt van glimmende, ongecoate aluminium- of RVS pijp en daarvan is de emissiviteit maar ongeveer 0.03! D.w.z. dat de straling maar 3% is van die van een zwart (of wit) gecoate pijp.

Groeten, Hein
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu