Warmtewisselaar plaatsen om houtkachel

Jan v. Voorene

  • #1
Beste mensen,

Sinds een paar jaar verwarmen wij onze woonkamer met een houtkachel, van het merk Brink uit Staphorst. De kachel is gebouwd van dubbelwandig plaatstaal en van binnen bekleed met vuurvaste stenen.

In de dubbelwandige ruimte, waar normaal warme lucht door stroomt voor de convectie warmte voor de rest van de kamer,wil ik een warmtewisselaar gaan plaatsen van flexibele koperen buis van 15 mm dik. Uiteraard komt er in het systeem een expansievat, overstortventiel, cv pomp en temperatuur/druk meter. Nu wil ik u het volgende vragen.

Aan welke wand kan ik het beste de buis aanbrengen, de binnenwand, dus direct tegen de vuurhaard aan of tegen de buiten wand. Ook nog een optie is om de buis los in het midden van de ruimte te plaatsen?

Wat is de handigste en beste methode om de buis aan de desbetreffende wand te bevestigen, dit in verband met de beste warmte overdracht?

Hoe moet het cv water straks door de warmtewisselaar stromen?
Van onder naar boven of andersom, dus de retourleiding aansluiten aan de boven of onderzijde van de warmtewisselaar?

Hoe los ik het probleem van eventuele stroom uitval of defecte pomp op, zodat het water niet gaat koken, met alle gevolgen van dien?
Zelf had ik het idee om een twee drieweg kranen in de aanvoer en retourleiding van de cv installatie te plaatsen, zodat ik bij camaliteiten het water uit de warmtewisselaar kan laten stromen.
Mag de kachel dan nog door branden, dus zonder water in de warmtewisselaar?

Hopelijk kan iemand mijn vragen beantwoorden of raad geven.
Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

Vriendelijke groet,

Jan v. Voorene
 

Andyvp

  • #2
Omdat warmte naar boven gaat zou ik de retour zeker bovenaan plaatsen .

Flexibele koperen buis van 15 mm? Waar vind je dat?
Kan dat dan ook nog tegen zoveel warmte?

Ik hoop wel dat het lukt want het interesseert mij ook wel.
greetz

PS. Misschien een foto van de houtkachel ?
 

Chathanky

  • #3
Voor en goede warmtegeleiding moet de buis goed contact maken met de mantel, ik zou de binnenmantel aanhouden die is het warmst. beter is mischien met een warmtegeleidend middel de buis in te gieten.

Je zou er toch een natuurkundige berekening op los moeten laten om te weten wat het afgegeven vermogen is bij elke meter. Zo kun je bepalen wat voor lengte je in de kachel moet verwerken en wat je aan radiatoren je kunt plaatsen. Beste rendement haal je uit tegenstroming (aanvoer op de koudere kant instromen de retour naar de warme kant). Je zult er over het algemeen niet meer dan 7 kW. kunnen uithalen.

Als het water is afgetapt kun je stoken zonder problemen, het zal niet zo heet worden dat het koper gaat smelten.

Het grootste nadeel is dat als de pomp stopt de warmtetoevoer niet te stoppen is en bij het koken het water via de overstort verdwijnt, of je laat de overstort in de kachel uitkomen zodat het vuurtje geblust wordt, dit is ook niet ideaal.

brandsmahandel Link (offline) voor hydraulische schakelingen, bestudeer deze goed, hier staan een aantal principes in die goed werken .
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Is het misschien werkbaar om een tweede wisselaar te plaatsen buiten de kachel?
En de kachel net als een zonnecollector leeg te laten lopen bij uitval van de pomp?
Of geeft dit teveel verlies?
 

Chathanky

  • #5
Dit kan lastig worden: het leegloopvat moet onder de warmtewisselaar van de kachel zitten ander kan die niet leeglopen, die ruimte moet je wel hebben.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu