Houtkachel aansluiten op schoorsteen

Jeroen28

  • #1
Hallo,

ik heb een houtkachel gekocht met een aansluiting van 150 mm. Nu zit er op mijn bestaande gemetselde schoorsteen een nisbus van 110 mm, deze heb ik eruit gehaald om hier een 150 mm nisbus in te zetten. Echter nu zie ik in het lege vierkante deel achter de nisbus aan de bovenkant weer een gat zitten van 110 mm welke naar de schoorsteen loopt (23 x 23 cm) Moet deze ook 150 mm worden? Of kan deze 110 mm blijven? En moet ik de kachel dan in één keer met een T-stuk met de schoorsteen zelf verbinden? Of kan de kachel met een nisbus eerst in het lege deel uitkomen, zodat de rook naar boven trekt? Ik heb enkele foto's toegevoegd, dat is wel handig denk ik.


groeten Jeroen 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Die andere nisbus er ook uit en vervangen door een van 150,en goed naar boven toe opsmeren zodat er geen roet kan blijven liggen. en dan met t stuk of zakpijp verder.zorg wel dat je de buis kan controleren dus niet inmetselen
 

Jeroen28

  • #3
Ik zal misschien heel dom zijn, maar wat is een zakpijp precies?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Een zakpijp is ongeveer hetzelfde als een t stuk meestal aan beide kanten wat langer als een t stuk en meestal zonder los dekseltje, ook zit er meestal een verstelbare poot onder
 

Jeroen28

  • #5
Ik ben bezig om het bestaande gat van 11.5 cm groter te maken naar 15 cm. Alleen kun je er heel slecht bij. Heeft er misschien iemand tips om dit gat wat makkelijker groter te maken?

groeten Jeroen
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Met een sds boormachine [boorhamer die ook kan beitelen] met een betonboor niet al te dik rondom gaten boren, en dan uitbeitelen stoffig putje, sucses .
 

Jeroen28

  • #7
GLdelea,

dank voor je bericht. Dit ben ik al aan het proberen, probleem is alleen dat de boormachine niet rechtop kan staan ivm de hoogte... bestaat er ook zoiets als een weekmaker voor beton?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #8
Anders boven de betonplaat, als het kan een gat maken door er een paar stenen uit te slaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu