Nieuw onderwerp Reageren Ga naar pagina   Volgende
Rammstein


Geregistreerd op
31-5-2009
Berichten: 47
Rammstein op 29 December 2009, 00:58   Hoe rookmelders op net aansluiten?
Hoi,

Bij de verbouwing van mijn woning zou ik graag een 6 tal rookmelders willen voorzien. Ik zou er graag nemen op netspanning zodat ik niet om het jaar de batterijen dien te vervangen.

De melders zou ik ook graag met elkaar verbinden zodat ze allemaal simultaan zullen afgaan. Ik heb me laten vertellen dat je dan het beste een afzonderlijke alarmkabel vanaf elke melder naar een centraal punt trekt (bv zekeringskast) zodat ze eventueel later ook op een centrale zouden kunnen worden aangesloten. Is dit zo?

Een tweede (en eigelijk de voornaamste) vraag is hoe je de melders aansluit op het net? Doe je dit door een preflex vanaf de zekeringskast naar de dichtsbijzijnde melder te trekken en zo parallel de rest van de melder er ook met verbindt? Of tak je beter stroom af uit de kamer zelf van BV een stopcontact? Zo staat in mijn geval wel elke melder op een andere kring wat misschien beter is?

En een laatste vraag : ik heb in 1 kamer 2 melders hangen (zeer grote kamer met vele hoogteverschillen) en die zouden dan sowiso op dezelfde kring dienen worden aangesloten te worden. Kan ik als ik met 1 kabel toekom in een rookmelder ook nog vertrekken met een andere kabel voor de andere melder te voeden of is hiervoor te weinig plaats in zo'n meldertje? (heb het nog nooit open gezien vandaar...

Alvast bedankt!

';
Klusservice Klusidee
Klusservice Klusidee

Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een elektricien nodig schakel dan Klusidee in voor een vakman. Direct een elektricien inschakelen


System7


Geregistreerd op
17-8-2008
Berichten: 914

Breda
System7 op 29 December 2009, 08:19  
Doorverbonden rookmelders moeten allemaal op dezelfde groep zijn aangesloten, en worden met een rode/oranje draad van min. 1,5 mm2 doorverbonden. Daarmee gaan ze allemaal tegelijk af zodra n melder rook detecteert. Of die doorverbindingsdraad later op een centrale kan worden aangesloten weet ik niet. Maar qua stroomverbruik hoef je niet bang te zijn om alle melders op n groep aan te sluiten.

In mijn huis ga ik aparte centraaldozen in de plafonds aanbrengen waar ik de rook- en hittemelders op monteer. Doorverbindingen maak ik dan met steeklasdoppen in de de centraaldozen, zodat ik niet hoef te proppen in de behuizing van de rookmelders.
Ronald42
Specialist Elektra

Geregistreerd op
14-2-2005
Berichten: 1446

Where the streets have no name
Ronald42 op 29 December 2009, 10:02  
Rookmelders kunnen gewoon op 230V~ worden aangesloten. Er bestaan ook radiografisch koppelbare. Deze zijn duurder maar er hoeven geen extra draden te worden getrokken, wat de installatie dus veel simpeler maakt.
The headhunter
Specialist Elektra

Geregistreerd op
9-7-2005
Berichten: 16843

groningen
The headhunter op 29 December 2009, 10:12  
Die kan je ook combineren zodat je verschillende groepen kan koppelen.
Rammstein


Geregistreerd op
31-5-2009
Berichten: 47
Rammstein op 29 December 2009, 11:23  
Bedankt voor jullie antwoorden!

Toeval wil nie dat ik ven een kennis een handleiding heb gekregen van een rookmelder die werkt op netspanning. Wat ik daaruit kan opmaken is dus (zoals hier wordt aangehaald) dat de rookmelders worden doorverbonden met een oranje en rode kabel van 1.5 mm en dan nog 2 net draden (bruin en blauw). En dat zou het zijn? of heb ik nog meerdere kabels nodig?
Kaajee


Geregistreerd op
5-1-2008
Berichten: 1354

Z/H, Nederland
Kaajee op 29 December 2009, 11:29  
Volgens mij heb je totaal 3 kabels nodig. Het doorlussen geschied met (slechts) 1 kabel; rood f oranje.
Quote:
Voor het koppelen van rookmelders adviseert NEN 2555 oranje (geharmoniseerd) montagedraad te gebruiken met een diameter van 1,5 of 2,5 mm2 te gebruiken

System7


Geregistreerd op
17-8-2008
Berichten: 914

Breda
System7 op 29 December 2009, 12:12  
Als je geen draadloze koppeling gebruikt moet je inderdaad een 3e draad hebben die rood of oranje is. Als je ze allemaal op n groep aansluit krijg je dan ahw een lang 'lint' door je hele woning waarop al je rookmelders zijn aangesloten.

Om terug te komen op je eerdere vraag: ik zag dat het merk melders dat ik op het oog heb (Hager) ook montagevoeten levert met daarin een relais opgenomen. Dat relais kan dan worden gebruikt voor koppeling aan alarmsystemen en/of voor het schakelen van externe apparatuur (bijv. verlichting).
Rammstein


Geregistreerd op
31-5-2009
Berichten: 47
Rammstein op 29 December 2009, 13:41  
Inderdaad, ik heb van dezelfde rookmelder de handleiding te pakken gekregen Smile daarin spreken ze inderdaad over 4 kabels maar 3 zou dan al eventueel voldoende zijn?

Echter het is misschien wel intressant dat er her een der een licht aangaat in geval van brand? Weet iemand hoe je deze bekabeling realiseert of waar ik zo een voorbeeld kan vinden van zo'n schakeling? De handleiding die ik heb is namelijk maar een verkorte versie vrees ik.
System7


Geregistreerd op
17-8-2008
Berichten: 914

Breda
System7 op 29 December 2009, 14:07  
In mijn montagehandleiding staan inderdaad ook 4 draden getekend maar daar zit ook de aardleiding (groen/geel) bij en die hoef je niet op de melder aan te sluiten. Kan ook niet want bij Hager wordt de melder via een 3-polig schoentje aangesloten: fase (bruin), nul (blauw) en signaal (oranje). Meer kabels gaat niet lukken. Lees op de site anders ook eens (onder Downloads) de handleiding over doorkoppelen. Daar staat precies in waar je op moet letten en waaraan je installatie moet voldoen. Heb zelden zoveel bruikbare informatie van de site van een leverancier kunnen halen Very Happy
System7


Geregistreerd op
17-8-2008
Berichten: 914

Breda
System7 op 29 December 2009, 14:12  
En voor je vraag over de aansluiting van een relais moet je op hun site even zoeken naar TPG582A, dat is de opbouwsokkel met ingebouwd relais. Onder Downloads vind je de handleiding met daarin o.a. bedradingsschema's.

Succes!
Rammstein


Geregistreerd op
31-5-2009
Berichten: 47
Rammstein op 29 December 2009, 23:30  
Bedankt iedereen voor de antwoorden, k ben al een hele stap slimmer geworden! Met het geen ik nu weet zal ik wel 's nachts wakker worden tijden eens brand (hopelijk nooit nodig:-) )
Rammstein


Geregistreerd op
31-5-2009
Berichten: 47
Rammstein op 30 December 2009, 14:16  
System7,

Kan je me eens uitleggen hoe ik exact op de pagina kom voor de bekabeling en aansluitwijze van de opbouwsocket voor de doorkoppeling op verlichting 'TPG582A' . Heb het gevoel heel het net al te zijn afgegaan maar vind hier geen bedradingsschema van terug.

Merci!
Rammstein


Geregistreerd op
31-5-2009
Berichten: 47
Rammstein op 30 December 2009, 14:27  
Uiteraard, ik vind het net na ik je de vraag heb gesteld Smile Het is dus al in orde Smile
Kaajee


Geregistreerd op
5-1-2008
Berichten: 1354

Z/H, Nederland
Kaajee op 30 December 2009, 14:48  
Wellicht handig voor de toekomst/anderen om de link te plaatsen?
Rammstein


Geregistreerd op
31-5-2009
Berichten: 47
Rammstein op 30 December 2009, 16:43  
Oke, ik dacht dat dit niet mocht op dit forum, maar oke Smile Hier is de handleiding.
Greetz
Naar boven
Nieuw onderwerp Reageren
Pagina 1 van 2
Ga naar pagina   Volgende

Klusadvies: Hoe rookmelders op net aansluiten?

Klusadvies: Hoe rookmelders op net aansluiten?
Gerelateerde onderwerpen Reacties Laatste Bericht
Geen nieuwe berichten Lokatie rookmelders 11 05 Januari 2019, 15:12
Rookmelders doorlussen 27 12 Juni 2010, 19:35
Geen nieuwe berichten Signaalkabel rookmelders 1 14 November 2012, 07:50
Rookmelders koppelen 4 06 Januari 2006, 11:46
Rookmelders radiografisch koppelbaar 2 22 December 2006, 17:38
Draden van rookmelders in installatietekening 7 06 April 2010, 22:47
Aanleg en bedrading rookmelders 9 12 September 2009, 18:47
Rookmelders bedraden via buis i.p.v. centraaldoos? 4 08 April 2010, 12:28