Signaaldraad rookmelders onder spanning

Knippers

  • #1
Op de signaaldraad van de rookmelders staat 25v spanning ook al zit er geen melder (meer) op aangesloten. Ik test door meter op oranje signaaldraad en nul fase draad te zetten. Is dit normaal? Ik kan met mijn meter helaas niet de amperage erop meten maar ik vermoedt dat dit fluctueerd afhankelijk van de verbruikers op de groep (die niet exclusief voor de melders is).

Achtergrond informatie:

Ik heb onlangs een poging gewaagd de bijna 10 jaar oude rookmelders in onze woning te vervangen. Gaat om geschakelde 230v melders. De oude begonnen af en toe valse meldingen te geven (in de nacht zeker niet leuk).
Nieuwe melders aansluiten was makkelijk: oude melderd verwijderen, nieuwe lasklemmen van wago er op zetten en aansluiten van de nieuwe melder.

Echter, bij testen werkte het doormelden al niet. Wel netjes groen lampje en per melder allemaal prima. Voor later om na te kijken, besloot ik.

Volgende ochtend droger aangezet (die toevallig op dezelfde groep zit (ook niet mijn idee, maar om nou op zolder hele groepen indeling om te gooien was ook zo iets) en binnen minuut harde knal op een van de melders en zwarte contact punten. Aardlek knalde er uit en helaas ook de hoofdzekering van een van de fases.

We hebben nu maar zolang even rookmelders op batterijen aangesloten, helaas zonder koppeling.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Waarschijnlijk is de spanning die je meet het gevolg van een capacitieve koppeling tussen de verschillende draden. In populaire bewoording (maar feitelijk onjuist), "inductiespanning". Als die losse draad over een grote lengte langs een fasedraad ligt ga je er iets op meten.

Om goed te meten in een elektrische installatie moet je dan ook een goede tweepolige spanningsmeter (duspol) gebruiken met een lage inwendige weerstand. Op de meetpennen van een duspol zitten knoppen, als je die allebei tegelijk indrukt verlaag je de inwendige weerstand van de meter en zul je weer netjes 0V meten.

Hoe je nieuwe rookmelders zijn overleden kan ik niet verklaren. Je hebt wel alle melders in één keer vervangen? Welk type melder heb je nu, kun je daar het aansluitschema van delen?
 

Knippers

  • #3
Dankjewel Xander voor je reactie. Was al van plan een tweepolige meter te kopen, ook om in andere gevallen als ik eens iets aan electra veilig(er) te kunnen vaststellen of de spanning van een groep af is.

Nieuwe melders (TG501A) inderdaad allemaal in 1 keer vervangen, netjes volgens schema: Schema

Heb de fabrikant er ook al over gebeld en die hadden niet meer meldingen gehad over b.v. een verkeerde serie.

De signaaldraad lijkt in de lasdozen door gelust te zijn tot zolder door dezelfde buis als de fase en nul voor die groep, dus inductiespanning klinkt logisch en ook dat het meer kan zijn indien er een grote verbruiker (zoals een droger) actief is op die groep.

Stel het is inductiespanning is er dan wat aan te doen behalve andere melders kopen die draadloos te kopellen zijn? Of kijken of het vorige merk/type dat we hadden nog bestaat, die kan blijkbaar wel tegen die inductiespanning. De Hager melders zien er wel stuk netter uit dan die oude melders.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ik denk dat je een productiefoutje hebt gehad, ik heb dezelfde melders als vervanger van de oude gebruikt.
Geen enkel probleem.
Ik denk dat 1 melder defect was waardoor de doormelding niet werkt en bij toeval deze geploft is terwijl een verbruiker aanstond.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu