Hoe funderingsringbalk te verwijderen?

Arianne

  • #1
Goedendag!
Ik had een stenen garage van 6 bij 3 due ik zelf heb gesloopt met mijn zoon ten behoeve van de uitbouw die er gaat komen. Na het verwijderen van de betonnen bodemplaat van 10 cm. Blee er nog een funderingsringbalk te liggende nog verwijderd moet worden. Deze ringbalk ligt dus langs de rand waar de garage opstond en is 20 cm dik en 40 cm diep..
Laatst waren ze in de straat bezig met hele grote graafmachine en ik had ze gestrikt om die balk even te verwijderen. Hij kreeg hem niet los, die man dacht dat hij op de hoeken op palen staat. Hoe krijg ik deze ring er uit? Kan je dat zelf? Diamandzaag huren en los zagen? Los zagen van de palen? Kan dat? Welke zaag heb je dan nodig? Is die te huur?
Er zit overigens bewapeningsijzer in..
Ik ben benieuwd naar jullie adviezen, waarvoor alvast hartelijk dank!

Groet,
Arianne
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Compressor met luchthamer, eventueel gecombineerd met een mini graver of kapot knijpen met een hydraulische schaar. Balk in stukken zagen kan met diamant is ook mogelijk, en die zijn te ook te huur.
 

Arianne

  • #3
Dak voor het antwoorden. U geeft meerdere opties aan. Welke optie is het best.?
Bijgaand foto van de situatie. Indenk overigens dat ik de balk niet rondom weghaal maar hem aan een lange zijde laat zitten ter hoogte van de garage buren diei er pal naast staat. Dit om problemen met dit bouwwerk te voorkomen. Weet niet of die ook steun heeft aan mijn ringbalk nl. Mijn nieuwe aanbouw komt deels op plek waar nu deze funderingsbalk ligt.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Als de oude fundering van de garage op heipalen staat, zul je voor de nieuwe aanbouw ook heipalen moeten laten slaan of boren.
Die zitten er niet voor niets in de grond.
Heeft met de soort ondergrond te maken.

Kun je geen deel van de oude fundering gebruiken, om de nieuwe aanbouw op te zetten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Het beste? Keus uit goedkoopst, snelst en eenvoudigst.
Elke methode heeft voor- en nadelen.
Zagen is relatief duur aan slijtage, maar wel geluidsarm. Slopen met een luchthamer is ook een goede workout maar geeft ook veel herrie. Voor de andere mogelijkheden moet het eea gehuurd worden of laten doen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Gewoon slopen met een luchthamer dan krijg je ook hanteerbare brokken.

een halve meter van die balk weegt al 100 kg
 

Arianne

  • #7
Ik heb het al met een sloophamer 32 kg geprobeerd maar dat lukt niet. Er zitten overigens ook van die grote kiezels in...
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dan doe je het niet goed
je moet zorgen dat er brokken af kunnen breken
niet er gewoon opzetten dan krijg je alleen gaten en zit op een gegeven moment je beitel vast
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Je kan het laten verwijderen door de aannemer die de nieuwe aanbouw plaatst. Kan die meteen controleren of het niet hergebruikt kan worden. En controleer eerst of er heipalen onder staan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu