Hoe drie fasen verdelen over 3 woonlagen met eigen keuken

Jeroen68

  • #1
Ik heb een nieuwe keuken op zolder geplaatst waarbij de belastingen zijn:
- fornuis (kookgroep 2x16A)
- oven (1x16)
- vaatwasser
- wasmachine
- WCD's bij aanrecht
- Verlichting, WCD badkamer
- verlichting en WCD's over de verdieping

Ik heb hiervoor op zolder tijdelijk een onderverdeler geplaatst achter een 3x25 automaat in de meterkast beneden met een 3x35A hoofdaansluiting (laatste niet correct selectief). Ik heb echter de 3x25 tijdelijk vervangen door een 3x16A om te testen of dat voldoende vermogen zou zijn (heb de fases met veel zorg verdeeld). Dat bleek te werken. Niet een keer is er een automaat uitgesprongen.

Nu mijn vraag: Ik heb 3 woonlagen met binnenkort vergelijkbare belasting (misschien gas beneden). Zal ik iedere woonlaag 1 fase geven vanuit 1 meterkast beneden (=draden trekken naar boven)? Daardoor heeft iedere laag 35A en kunnen de bewoners zelf inschatten wanneer ze koken/wassen/afwassen combineren?

Eerste inschatting is dat het niet selectief is. Door overbelasting op een verdieping, valt ook altijd de verlichting uit op die verdieping. Maar op zoek naar ervaringen/suggesties.

Dank! Jeroen
 

Jeroen68

  • #2
Iemand een idee?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Zo te lezen ben je een professioneel verhuurder. Schakel dan ook een professioneel bedrijf in. Als gebouweigenaar ben je aansprakelijk voor de technische staat van de installaties.

En als uit de berekening blijkt dat je hiervoor een zwaardere aansluiting nodig hebt, regel dat dan gewoon.
 

Jeroen68

  • #4
Hmm, nee is niet zo. Op zoek naar input
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Of je nu 1 of 3 fase doortrekt, in beide gevallen zal de kabel naar de onderverdeler selectief moeten worden afgezekerd in de hoofdverdeler. Verder zal overbelasting niet zo snel een probleem zijn maar wat gebeurt er bij kortsluiting?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu