Aansluiting drie dimmers ipv drie schakelaars

TheKotR

  • #1
Beste,

Ik heb in mijn huis 3 lichtknoppen naast elkaar (zie foto 1). Deze drie knoppen willen wij graag allemaal vervangen door dimmers. Alle 3 de knoppen bedienen aparte lampen.
De rechter van de drie heb ik vervangen, aangesloten zoals online gelezen en werkt naar wens. Echter, toen ik de middelste aan wilde sluiten werkte dit niet. Toen ik de linker lichtknop ook uit de muur had gehaald, besefte ik me waarom. De linker twee knoppen hebben geen eigen bruine draad (zie foto 2). In de huidige installatie komt in het linker gat 2x zwart en 1x bruin binnen. Hiervan gaat 1x zwart en de bruine naar de linker knop, vanwaar de bruine doorgeschakeld wordt naar het middelste gat. De tweede zwarte gaat hier direct heen.

Ik vermoed dat door het doorschakelen van de bruine draad de dimmer het niet goed deed. In ieder geval niet op de "standaard" aansluitmethode zoals de rechter dimmer zit. Hoe kan ik dit wél goed aansluiten?

Extra context:
Het gaat om 3 Busch-Jaeger dimmers van het type 6523 U-102.
Ik heb de rechter aangesloten zoals hier uitgelegd:

PXL_20230413_081047913.jpg PXL_20230420_134422056.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Alleen met het aansluiten van de linker dimmer moet je hier even rekening mee houden. De aansluitklemmen van de dimmer zijn niet geschikt voor 2 draden. Je moet in dat geval de 2 bruine draden verbinden met een lasklem en met een 3e stukje bruine draad ga je van de lasklem naar de aansluiting op de dimmer.

Voor de middelste dimmer zou het niet uit moeten maken. Als deze goed is aangesloten en niet goed werkt dan moet je de oorzaak ergens anders zoeken.
 

TheKotR

  • #3
Dank voor je antwoord!
Na nogmaals aansluiten doet de middelste dimmer het gewoon goed. Ik zal inderdaad iets fout gedaan hebben de eerste keer.

Voor de linker snap ik nog niet helemaal hoe dit moet werken denk ik. Toen ik zojuist een (pakje) lasklem wilde halen bij de lokale bouwmarkt (kleine winkel, veel advies), raadde hij me het sterk af om dit op deze manier te doen. Nou is hij geen elektricien, maar wil ik het natuurlijk wel veilig aansluiten. Heb ik het gewoon fout uitgelegd? Of is het eigenlijk niet veilig/niet de bedoeling om dit zo aan te sluiten mbv een lasklem?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik weet niet hoe je het hebt uitgelegd en ik vraag me af hoe de bouwmarktmedewerker het dan had willen oplossen?

Ik weet alleen dat ik er een lasklem voor zou gebruiken. Aangenomen dat de inbouwdoos diep genoeg is en dit daadwerkelijk achter de dimmer past.

Wat je in ieder geval niet moet doen is 2 draden in dezelfde schroefklem aansluiten, dat is wel onveilig. En je zult je draden toch echt allebei moeten aansluiten anders werkt de middelste dimmer niet meer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu