Hoe binnenmuur in badkamer bouwen?

JayDee

  • #1
Ik heb een woning gekocht waarin alleen een douchecel zit. Ik wil graag een echte badkamer hebben en wil de bijkeuken tot badkamer ombouwen. De afvoer zit er al in vanwege de wasmachine.

De bijkeuken is echter een enkelsteens gebouwtje. De vorige bewoners hebben van gasbeton een binnenmuur gebouwd maar dat is zo slecht gedaan dat deze weer afgebroken moet worden.
Nu heb ik de keuze tussen de muur weer opbouwen van gasbeton of een wandje van hout maken. Een wandje van hout lijkt mij een minder goed idee vanwege het water. Een muur van gasbeton is misschien geen goed idee omdat deze op de vloer staat ipv direct op de fundering.

Heeft iemand een idee hoe ik dit het besta kan aanpakken?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Het gasbeton muurtje, hoeft ook niet op de fundering te staan.
Want ik neem aan, dat er al wel een beton vloertje ligt in die ruimte.

Zorg wel dat je de boel meteen goed isoleerd, en dat je tussen isolatie en buiten muur een spouwruimte houd, van minimaal 3 cm.
 

BeeTeeWee

  • #3
Het kan allebei. Gasbeton kun je ook prima rechtstreeks vanaf een betonnen (?) ondergrond optrekken, dat hoeft niet tot op de fundering.

Als het allemaal enkelsteens is, zou ik sowieso voorzetwandjes maken met isolatie erin. Dat geeft ook meteen de mogelijkheid om je leidingwerk weg te werken.

Staanders kunnen van hout, maar ook metalstud is een optie. Plaatmateriaal zou de groene (watervaste) gipsplaat, de speciale blauwe badkamerplaat of een gipsvezelplaat als fermacell kunnen zijn. De aansluitingen in de hoeken en op de vloer dicht je dan met kimband en kimpasta. Als je dat goed hebt gedaan en de voegen ook waterdicht voegt, komt er absoluut geen water bij je muurtje.
 

JayDee

  • #4
De vloer is van hout. Maar die gaat eruit. Daar komt een lewis/beton vloertje voor in de plaats.
Ik was al van plan om iets te doen met isolatie. Ik wil er 8cm steenwol tussen doen. Is dat genoeg of moet het dikker?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
8 cm isolatie is voldoende.
Maar zorg wel dat je een spouwruimte overhoud tussen isolatie, en buiten muur.
 

JayDee

  • #6
Yep, ik was al van plan om een spouwruimte over te laten.

Maar is er nog meer te zeggen over de voor/nadelen van hout versus gasbeton? Ik denk bijvoorbeeld dat gasbetopn meer ruimte gaat innemer. Dat spul is zelf al 7cm dik en dan moet er ook nog een spouwruimte en isolatie tussen. Maar hout kan weer gaan rotten.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Persoonlijk, ben ik een grote tegenstander van het gebruik van hout en gipsplaten in een badkamer.
Mede ook door de ervaring die wij vaak tegen komen bij een badkamer renovatie, als daar in het verleden hout is gebruikt, dan is dat vaak al flink aan het rotten door de jaren heen.

Maar ja andere mensen zweren daarop, dat het geen kwaad kan.
Want hout en platen zijn makkelijker te verwerken, als een gasbeton wandje te zetten.
 

JayDee

  • #8
Ik bedenk me net dat er weliswaar een betonnen vloertje komt maar dat deze op de houten balken gelegd gaat worden. Kunnen die het gewicht van zo'n muurtje gasbeton wel aan?

Hoe bouw je trouwens met gasbeton? Ik neem aan dat je de blokken elkaar gedeeltelijk laat overlappen? Maar hoe doe je dat in de hoeken? Moet er dan gewoon een stuk van de blokken af?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu